Skocz do zawartości

Jestem zielona w temacie, mam kilka pytań

Malutka89

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie, najlepsze teraz jest obcięcie kwiatostanu. Powinna teraz zimować a nie kwitnąć. ;) Na wiosnę będzie kolejny. Nie martw się.

Czyli ze tak normalnie mam go obicac ??

Nie zabije jej ?

Jak w temacie ... mam niewielka wiedze na temat tych roslin a ze kocham rosliny nie chcialabym jej uszkodzic badz gorzej ... zabic .

*** Co stanie sie jejzeli jej nie przezimuje ? Jezeli dam jej kwitnac ?

Odnośnik do odpowiedzi

Weź nożyczki i utnij pęd jak najniżej (tj. najbliżej ziemi). Nic jej się nie stanie.

Jak pozwolisz jej kwitnąć i nie przezimujesz to :

a) w najlepszym wypadku trochę zmarnieje

b) mocno odbije się to na roślinie

c) pójdzie do muchołówkowego nieba

Z czego najbardziej prawdopodobne jest b i c.

Roślina musi zużyć energię, aby zakwitnąć, energię której teraz z powodu krótkiego dnia nie ma. Dlatego doprowadzenie do kwitnięcia jest tak bardzo niebezpieczne. A kwiat takiej rośliny może być jej "Łabędzim śpiewem".

Edytowane przez Scavell
Odnośnik do odpowiedzi

Weź nożyczki i utnij pęd jak najniżej (tj. najbliżej ziemi). Nic jej się nie stanie.

Jak pozwolisz jej kwitnąć i nie przezimujesz to :

a) w najlepszym wypadku trochę zmarnieje

b) mocno odbije się to na roślinie

c) pójdzie do muchołówkowego nieba

Z czego najbardziej prawdopodobne jest b i c.

Roślina musi zużyć energię, aby zakwitnąć, energię której teraz z powodu krótkiego dnia nie ma. Dlatego doprowadzenie do kwitnięcia jest tak bardzo niebezpieczne. A kwiat takiej rośliny może być jej "Łabędzim śpiewem".

Dziekuje za szczegolowa wypowiedz ! :D

Tak wiec jutro kwiatek zostanie sciety ... :(

** takie jeszcze zasadnicze pytanko ... Czy jezeli ona zimuje w 10 topniach to nie za wysoko i powinnam znalezc bardziej zimne miejsce ?

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie lepiej by było niżej, aczkolwiek u mnie zimują trzecią zimę w 12 i jest ok, bo nic lepszego nie mam. Jeżeli masz coś zimniejszego w okolicach 5 stopni z dostępem do światła, to przenieś, jeżeli nie, to zostaw. Tylko najważniejsze czy zawsze jest tam te 10 stopni, a nie wiecej.

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie lepiej by było niżej, aczkolwiek u mnie zimują trzecią zimę w 12 i jest ok, bo nic lepszego nie mam. Jeżeli masz coś zimniejszego w okolicach 5 stopni z dostępem do światła, to przenieś, jeżeli nie, to zostaw. Tylko najważniejsze czy zawsze jest tam te 10 stopni, a nie wiecej.

Jest w kuchni na oknie (w kuchni jest max 12 stopni) jak gotuje, okno jest rozszczelnione wiec jest chlodniej ...

Nie odnotowalam wyzszej temp niz 12 stopni .

W nocy jest pewnie mniej bo jednak jest zawsze chlodniej w nocy .

Moge ja wyniesc do ogrodu gdzie jest faktycznie zimno, ale tam nie ma zadaszenia a deszcze u nas o tej porze roku sa tak naprawde nie ustanne.

Odnośnik do odpowiedzi

... a co do tych paszczek ? one maja zupelnie zczarniec czy ona sobie kilka zostawi tak wrazie gdyby zglodniala ?

Rozbroiłaś mnie totalnie. Doznałem bardzo rzadkiej sympatii dla niewiedzy. Ale spoko, za rok będziesz ekspertem w dziedzinie muchołówek.

Odnośnik do odpowiedzi