jackraymund Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, możliwe że już jutro będę szczęśliwym właścicielem owej rośliny. Na zimowanie to już chyba za późno, dlatego postaram się chociaż ją dobrze doświetlić przed latem. Czytałem sporo poradników, lecz wszędzie opierają sie na świetlówkach. Lecz mam sporo ledów, które zamierzałbym wykorzystać do budowy growboxa. Z zimniejszych kolorów mam: - 10W 6000K 900lm - 3W 5500k 280lm - 1W 5500k 150lm Mam też: - 4W 3500K 400lm Dodatkowo mam diodę UV 1W 390-410nm(gdzieś czytałem że ludzie doświetlają diodami UV???). 1. Nie wiem ile powinienem dostarczyć jej światła i czy dodatkowe doświetlenie roślinki diodą UV jest sensowne. 2. Wysokość ledów od roślinki? z 15, 20, 25cm? 3. Dam radę doświetlić roślinkę ledami tak, aby się zaczerwieniły pułapki? Pozdrawiam Michał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Sama temperatura barwy niewiele mówi, w kwestii przydatności dla roślin. Musi być odpowiednie widmo światła diod czerwonych i niebieskich. Jeśli chodzi o diody białe, to możesz dołożyć kilka, aby zlikwidować różowa poświatę, żeby dało się normalnie rośliny obserwować. Najlepiej o barwie zimnej 10000K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Siema. Postaraj się jednak zapewnić roślinie warunki do zimowania. W naturze muchołówki nie mają jakiejś bardzo srogiej zimy. Jasne, że dobrze by było, gdyby już sobie spała (zresztą może śpi), ale myślę, że lepsze krótsze zimowanie niż żadne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, możliwe że już jutro będę szczęśliwym właścicielem owej rośliny. Na zimowanie to już chyba za późno, dlatego postaram się chociaż ją dobrze doświetlić przed latem. Czytałem sporo poradników, lecz wszędzie opierają sie na świetlówkach. Lecz mam sporo ledów, które zamierzałbym wykorzystać do budowy growboxa. Z zimniejszych kolorów mam: - 10W 6000K 900lm - 3W 5500k 280lm - 1W 5500k 150lm Mam też: - 4W 3500K 400lm Dodatkowo mam diodę UV 1W 390-410nm(gdzieś czytałem że ludzie doświetlają diodami UV???). 1. Nie wiem ile powinienem dostarczyć jej światła i czy dodatkowe doświetlenie roślinki diodą UV jest sensowne. 2. Wysokość ledów od roślinki? z 15, 20, 25cm? 3. Dam radę doświetlić roślinkę ledami tak, aby się zaczerwieniły pułapki? Czy jest sens robić panel pod uprawę jednej rośliny? Wątpię. Przy dobieraniu oświetlenia nie ważne jakiego czy to led czy jakaś świetlówka interesuję cie po pierwsze długość fali jakie ono wytwarza. Temperatura barwowa to taka "pomoc", a generalnie nic oczywistego z tego nie wynika. Możesz i mieć nawet 100 Watowy panel ale jak źle dobierzesz długość fal to nic ci z tego nie przyjdzie. W przypadku posiadanych przez ciebie diód, dobrze było by znać ich rozkład spektralny. Obecnie można mniej więcej na "czuja" stwierdzić jakie mają widmo, ale jest duża szansa, że można się sporo pomylić. 1. Co do diód led UV, chlorofil A a ma podbicie absorpcji w paśmie bliskiego UV. Ta dioda UV łapie się w tym podbiciu, więc jak najbardziej można je stosować, chociaż zwykle stosuje się w mniejszości do niebieskich/czerwonych/białych(zielonych). 2. Wysokość ledów od roślin zależy od mocy diód, oczywiście dobrze jest dać jak najbliżej czubków roślin, ale tutaj trzeba działać z rozwagą. 3. Jeśli zastosujesz odpowiednie diody, w odpowiedniej proporcji i mocy, jak najbardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackraymund Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) No i dostałem coś takiego. Ogólnie sporo pułapek pozamykało się przez mech i zaczęły sie zjadać nawzajem. Jedna pułapka jest do połowy rozwinięta(fot. 4), jedna z brązowymi plamkami(fot. 1,2,3) i jedna w połowie zjedzona(fot. 7) :v 1. Te miniaturowe pułapki to 2 roślinka? 2. Obok tych miniaturowych pułapek rosną nowe liście czy kwiaty? 3. Zimować, czy jest ok? 4. Powinienem przesadzić do troszkę większej doniczki? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez jackraymund Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) 1. Tak 2. Nie rozumiem 3. Tak, zimować. 4. Na wiosnę po skończonym zimowaniu Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchowyżeracz Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Co do nr 2,to są zwykłe liście.Pęd kwiatowy poznasz po tym,że będzie miał trzy okrągłe ...hmmm..grudki??,oraz po wyraźnie grubszej, bardziej mięsistej łodydze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi