Skocz do zawartości

Co mam zrobić z pędem kwitnącym

Gość AdamAdam6600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AdamAdam6600

Witam!

Mam nadzieję,że pisze w dobrym temacie i nie zasmiece forum.Mam już ponad 2 lata dzbanecznik dzisiaj jak wróciłem z zakupów zaluwazylem pęd kwiatowy.Odrazu mówię,że nie jestem jakiś pasjonatem poprostu kupiłem tą roślinę bo bardzo mnie zaciekawiła i podoba mi się.Obecnie ma już ponad 150 cm i wyrósł pęd kwiatowy.Teraz nie wiem co zrobić bo to jest jedyna moja roślina ,więc nie mam jak jej rozmnozyc(pozatym nie mam zbytnio doświadczenia i czasu).Moje pytanie brzmi co mam zrobić z tym pędem odciąć czy poczekać aż przekwitnie?nie chce żeby roślinna się zmarnowala i w jakiś sposób przesilila ...Mam nadzieję,że pomożecie i poradzicie co mam zrobić aby nadal cieszyć się widokiem mojej roslinki rolleyes .Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.... rolleyes

post-7216-1452730790_thumb.jpg

post-7216-1452730809_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze sprawdzić jakiej płci jest kwiat. Po drugie znaleźć u kogoś odpowiedni pyłek jeśli to kwiat żeński a albo znaleźć chętnych na pyłek jeśli to kwiat męski. Co do cięcia się nie wypowiem, ale myślę, że to nie zaszkodzi. Kwiaty u dzbaneczników to bardzo rzadka sprawa. :)

Odnośnik do odpowiedzi