meeva Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 Witam! Mam pewien "problem" z moją muchołówką. W listopadzie muchołówka wypuściła pęd kwiatowy. Zastanawiałam się, czy mam go usunąć, czy nie, ale ze względu na to, że roślina wyglądała dobrze, cały czas wypuszczała nowe pułapki.. postanowiłam zostawić pęd i zobaczyć, co będzie działo się dalej. Jakiś czas temu zauważyłam, że muchołówka wypuściła dwa kolejne pędy kwiatowe cały czas roślina wyglądała dobrze, jednak ostatnio zaczęła marnieć. Czy to normalne, że muchołówka wypuszcza więcej niż jeden pęd kwiatowy? Co w takiej sytuacji zrobić? Uciąć wszystkie pędy? Bardzo proszę o radę.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 Muchołówka to teraz powinna zimować, a nie puszczać pędy kwiatowe Utnij wszystkie, bo może Ci paść. Kwitnienie to duży wysiłek dla muchołówek i zalecane jest ucinanie ich. Chyba, że ma się dużo zapasowych i utrata rośliny nie byłaby wielką stratą, albo roślina jest w bardzo dobrej kondycji. A twoja, jako że nie zimuje, na pewno w takowej nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Utnij wszystkie pędy i podziel na około 3-5 centymetrowe kawałki. Spróbuj ukorzenić sadzonki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meeva Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Właśnie zaskoczona jestem, że moja muchołówka postanowiła teraz zimą wypuszczać pędy.. Ucinam je zatem! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi