ATom Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Ucięty pęd który widać na zdjęciu został odcięty przez sprzedawcę - taką kupiłem muchołówkę. Czy teraz mam uciąć pędy czy poczekać aż urosną większe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Osobiście bym ciął i nie osłabiał rośliny zimą, chyba że masz więcej osobników tego gatunku wtedy niech rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Masz dobre serce człowieku kupując taką muchołówkę... Pędy należy uciąć natychmiast. Od razu muszę Ciebie uświadomić. Ta roślina bardzo, bardzo źle to zniesie i nie wiem czy nacieszysz się jej pięknem w obecnym roku. Powodów jest kilka: 1. Nie znajduje się w spoczynku. 2. Jest niedożywiona w sensie światła. 3. Kwitnie od dłuższego czasu, co ją dodatkowo wycieńcza. Nadchodzące liście wyglądają przygnębiająco. Nawet ja nie dałbym rady jej wypieścić, a mam bardzo dobre warunki do zimowania. Jedyne co mógłbyś zrobić to wprowadzić ją w okres spoczynku. Opis znajdziesz na forum w dziale Opisy Roślin pod muchołówką. Jest kilka do wyboru podlinkowanych w zbiorczym temacie. Roślina wygląda na kupioną w markecie albo kwiaciarni. Boli patrzenie na to co sklepy robią z roślinami. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Utnij sama główkę pędu zostawiając 1-2cm nad rośliną a zniesie ten zabieg lepiej niż normalnie gdy się tnie cały pęd Edytowane 24 Stycznia 2016 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 comandos21 napisał: Utnij sama główkę pędu zostawiając 1-2cm nad rośliną a zniesie ten zabieg lepiej niż normalnie gdy się tnie cały pęd A mógłbyś rozwinąć myśl? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi