Skocz do zawartości

Znowu mech torfowiec

Qstar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kilka pytań odnośnie torfowca. Wiem, że na forum nie tylko tej strony, mogę znaleźć informację na ten temat, ale wszędzie gdzie jej szukałem odpowiedź była nie do końca jasna. Przechodząc do rzeczy, chcę "upiększyć" wygląd moich roślin sadząc na wierzch żywy mech torfowiec. Nachodzą mnie 2 pytania na, które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mianowicie czy mogę gdzieś kupić owy mech przez internet? Z lasu nie chcę brać, bo mi grzyba wniesie, a w dodatku jest pod ochroną. Znalazłem tylko 1 ofertę.

2 pytanie to czy mogę jakoś odrodzić mech? Mam wyszuoną wersję ale jak wiadomo nie doda uroku moim roślinom. Jeżeli jakaś osoba miała by żywy mech torfowiec na sprzedarz, chętnie się piszę ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum jest dział handlowy, tam można szukać - sprzedam, lub pytać - kupię, roślin różnej maści. Są też sklepy z roślinami owadożernymi, których banery wiszą na forum. Wystarczy zaglądnąć czy któryś nie oferuje mchu torfowca.

No ja nie słyszałem, aby dało się ożywić trupa. To jest marzenie nie jednego szalonego naukowca. Jeżeli są jakieś zarodniki, to mech z nich skiełkuje za bliżej nieokreślony czas. A tak zasadniczo, żywy mech torfowiec nie jest najlepszym przykryciem podłoża dla większości roślin owadożernych, gdyż je może łatwo zarosnąć. Doskonale nadaje się do tych większych typu Kapturnice, Dzbaneczniki i innych dużych rodzajów. Kwaśny torf, dając mu odpowiednio dużo czasu pokryje się innymi, niskimi mchami, które świetnie spełnią funkcję estetyczną. Wystarczy poczekać z rok, bo aż tak szybko to się nie pojawią, ze względu na ubogie podłoże.

Prosiłbym o trochę bardziej świadome poruszanie się po forum. Działy są sensownie i wyraźnie posegregowane. Nie ma też sensu przepraszać, wystarczy się stosować na przyszłość. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram wypowiedź powyżej jeśli to nie jest duża roślina to nie warto sadzić w żywmy mchu, przeleciałem się na tym co ty teraz chcesz zrobić jak już chcesz upiększyć np rosiczki (prócz sióstr) muchole i cefalki posyp górę białym drobnym piaskiem. Plusy są takie że jest estetycznie i w jakimś stopniu chroni przed pleśnią. Kapturnic nie warto obsadzać mchem bo podczas zimowania może paść za to już dzbanki helki to im się spodoba na pewno.

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Znacie może jakieś inne sposoby, żeby upiększyć roślinę? Mam na myśli może jakieś inne małe rośliny niewadzące owadożerom. Coś, żeby zakryć brązową ziemię jakimś zielonym kolorem

Odnośnik do odpowiedzi

Żwirek akwarystyczny zielony jak chcesz coś zielonego :) Rośliny są na tyle piękne, że nie trzeba ich upiększać, a zakryć ziemię można żwirkiem :) Na szybko mało jest możliwości, poczekaj z rok a na torfie sam wyrośnie jakiś mech.

Odnośnik do odpowiedzi