Jankes Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 Witam jestem tutaj nowy i ogólnie o roślinach owadożernych zacząłem czytać od paru dni. Zauroczyły mnie dzbaneczniki i chciałbym je hodować w terrarium. Tylko nie wiem czy w ogóle się zmieszczą do takiego terrarium. Myślałem nad N.Albomarginata, N.Rebecca Soper, N.Bloody Mary, N.Hookeriana i N.Ventrota. Tylko nie wiem czy w ogóle któreś z nich się zmieści w takim terrarium. Ewentualnie w grę wchodzi trochę większe 40x40x60. Hodowla poza terrarium odpada bo warunki na to nie pozwalają. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) 30x30x35 odpada co do większego zrobił bym tak kupił fogger dobre oświetlenie i posadził na boku N.Albomarginata ale będziesz musiał pamiętać że roślina się pnie i co jakiś czas będziesz musiał przystrzyc. Na samo dno z dodajesz Nepenthes ampullaria jest typowym przyziemnym dzbanecznikiem (moja sadzonka ma 1 odrost długości 15cm a reszta jest przyziemna) dokładasz mech korzenie i gotowe. Ja za to poszedł bym krok dalej dodał bym zwierzaki do terrarium (drzewołaz, liścień a może nawet modliszka) urozmaiciło by to terrarium i podkreśliło bo jedną oraz drugą stronę. Więc ogólnie nie radzę kupować mniejszego dla tych dzbanków małe skurczybyki potrafią się rozrosnąć. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Lemiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Zwierzaki niestety odpadają, a zmieszczą się tam może jakieś inne rośliny na przykład S.Smoorie lub D.Dielsiana? czyli nie inwestować w jakiś mega duży nawilżacz zewnętrzny tylko wsadzić jakiś niewielki w środek? Dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Foggery z zasilaczem chodzą już od 60zł sarracenia odpada bo trzeba ją zimować ale za to D.Dielsiana jak najbardziej można posadzić D. adelae albo jakąś helke tylko że wtedy musisz mieć już lepsze oświetlenie. Wypisz co byś widział w terrarium jeszcze to odpowiem na pytania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes Napisano 1 Lutego 2016 Autor Share Napisano 1 Lutego 2016 http://allegro.pl/tasma-led-300-biala-5m-i...5332452548.html czy taka taśma led była by odpowiedznia do tego terrarium ? Chodzi mi o to czy natężenie światła było odpowiednie. I jak wygląda montaż bo trochę się boję że wysoka wilgotność + świetlenie w środku terrarium skończy się jakimś zwarciem. Co do roślin to kupię póki co same dzbaneczniki i D.Dielsiana a z czasem będę uzupełniać kolekcję. Zastanawiam się też czy ściana tylna i boczna mogłaby być zrobiona z korka prasowanego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 http://allegro.pl/tasma-led-300-biala-5m-i...5332452548.html czy taka taśma led była by odpowiedznia do tego terrarium ? Chodzi mi o to czy natężenie światła było odpowiednie. I jak wygląda montaż bo trochę się boję że wysoka wilgotność + świetlenie w środku terrarium skończy się jakimś zwarciem. Co do roślin to kupię póki co same dzbaneczniki i D.Dielsiana a z czasem będę uzupełniać kolekcję. Zastanawiam się też czy ściana tylna i boczna mogłaby być zrobiona z korka prasowanego. Taśmy led tylko oświetlają rośliny ale niestety nie wiele im dają. Ważnym kryterium w doborze oświetlenia jest spektrum swiatła emitowanego prez dane źrodło światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Wszystkie dzbaneczniki które wymieniłeś można z powodzeniem trzymać na parapecie bez terrarium. Jeśli bardzo chcesz robić terrarium, koniecznie w tej większej wersji. Mam coś takiego u siebie, bardzo podobne wymiary do tego co proponujesz: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t=0&start=0 Nie bawiłam się w taśmy led tylko dwie żarowki LED po 15W, zimne białe. Sprawdza się świtnie, wszystko rosnie jak szalone opróc heliamfory, którą niestety zaniedbałam... Edytowane 1 Lutego 2016 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 http://allegro.pl/tasma-led-300-biala-5m-i...5332452548.html czy taka taśma led była by odpowiedznia do tego terrarium ? Chodzi mi o to czy natężenie światła było odpowiednie. I jak wygląda montaż bo trochę się boję że wysoka wilgotność + świetlenie w środku terrarium skończy się jakimś zwarciem. Co do roślin to kupię póki co same dzbaneczniki i D.Dielsiana a z czasem będę uzupełniać kolekcję. Zastanawiam się też czy ściana tylna i boczna mogłaby być zrobiona z korka prasowanego. Jak szukasz oświetlenia to polecam to http://roraima.pl/pl/c/Oswietlenie-LED/11 mam obydwa i naprawdę dobre są. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi