mieczus Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Szanowni Forumowicze, Nadszedł długo oczekiwany moment budowy pierwszego terrarium. Chciałbym w tym wątku prosić Was o wszelkie konstruktywne opinie i sugestie, dzięki którym moje powstające dzieło będzie spełniało swoją funkcję oraz będzie cieszyć oko moje i oglądających. Efektem końcowym ma być przeszklona szafka o wymiarach w podstawie ok. 1m x 0,5-0,6m - wysokość do wypracowania (maks. 2,5m). Całość ma stać w salonie, także estetyka jest ważna. Na razie widzę szafkę o wysokości ok. 2m, gdzie od dołu do wysokości 0,6m będą znajdowały się drzwiczki/szafka (część techniczna) oraz powyżej część przeszklona (z 3 stron - "plecy" pełne). Całość chciałbym aby stała na jakiś kółkach dając możliwość łatwego przesunięcia (jest to dla mnie ważne). W tej chwili, koncentrując się tylko na konstrukcji, widzę następujące problemy: 1) Materiał wykonania konstrukcji. Myślałem aby wykonać całość z płyty meblowej, której gama kolorystyczna jest szeroko, dzięki czemu łatwiej będzie dobrać coś do obecnego wystroju i wyposażenia salonu. Jednak tutaj pojawia się kilka wątpliwości: czy płyta nie jest zbyt krucha (mało wytrzymała) aby utrzymać całą konstrukcję (zakładam, że szkło będzie dość ciężkie), jak zabezpieczyć płytę przed dużą wilgotnością powietrza wewnątrz zbiornika, jak zamontować szyby itd. 2) Oświetlenie. W tak wysokim zbiorniku zakładam, że jedna warstwa oświetlenia może być niewystarczająca (rośliny na górze zbiornika mogą być przypalane a te na dole niedoświetlane) - z tą kwestią nie mam zielonego pojęcia jak sobie poradzić. 3) Instalacja elektryczna i sterowanie. Ze względu na wykonywany i wyuczony zawód, to dla mnie najprostsza sprawa, choć wszelkie uwagi będą jak najbardziej wskazane. 3) Nawilżanie i wodospad. Dla zwiększenia efektu całości chciałbym zabudować jakiś foger oraz mały wodospad, ale nie wiem jak zabezpieczyć się przed ewentualnym rozszczelnieniem zbiornika i zalaniem mieszkania - już raz sąsiadów zalałem :/ 4) Dobór roślin. Sprawa w tej chwili chyba drugorzędna, ale oprócz owadożerów chciałbym dołożyć "coś jeszcze" 5) Inne żyjątka. Nie wykluczam. 6) Budżet. Zakładam, że na całość 1000 góra 2000zł powinno wystarczyć, ale traktuję to elastycznie. 7) Wykonanie. Chciałbym jak najwięcej zrobić sam, choć nie zakładam abym sam mógł np. przycinać szkło Przejrzałem dość sporo zabudów na innym forum terrarystycznym, jednak cel jaki mi sprzyja (cieszenie oka owadożerami) zasugerował mi napisanie tego postu właśnie tutaj. Chciałbym wrzucać tutaj rysunki techniczne i później zdjęcia tak aby zostały potomnym - w tej kwestii również proszę o radę w jaki sposób najlepiej to zrobić. Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoim doświadczeniem za co z góry dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 W tej chwili, koncentrując się tylko na konstrukcji, widzę następujące problemy: Koncepcja jest ważna, ale bez rysunku technicznego mniej lub bardziej dokładnego nie ruszysz z miejsca. To jest pierwsza rzecz jaką musisz wykonać. Ustalić wymiarowanie takie jak najbardziej ci odpowiada, rozrysować ściany, otwory, ułożenie elektroniki itp, itd. Dopiero po wykonaniu rysunku, ustaleniu konkretnych wymiarów i kształtu zaczynasz się głowić jak to rozwiązać przy ciągłym nanoszeniu poprawek. Rysunek to podstawa. Na każde pytanie jest odpowiedź, ale bez punktu zaczepienia nie ma co zbyt wiele dyskutować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Tak, to prawda i jak tylko ustalimy jak wrzucać materiały na forum, aby nie był to link do zewnętrznego serwisu, to zacznę od rysunku technicznego. Chciałem zacząć od rysunku (pierwszej wersji) samej konstrukcji i na podstawie dalszych rozmów wypracować pozostałe szczegóły, które będą uzupełniały tą poprzednią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Zdjęcia wrzucić najlepiej na TinyPic i tam od razu dostajesz kod IMG który wklejasz tutaj. Płyta meblowa powinna udźwignąć konstrukcje, ale żeby zabezpieczyć ja przed wilgocią, należałoby pokryć ja folią w płynie i nawet wtedy unikałbym bezpośredniego kontaktu z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 A zamiast płyt meblowych czy można dać poliwęglan komorowy tylko czym połączyć na rogach ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 A zamiast płyt meblowych czy można dać poliwęglan komorowy tylko czym połączyć na rogach ?? Materiał nie na ten ciężar i wielkość konstrukcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 @tracer Czy ja wiem ? Spójrzcie tu. Da się. http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/paludarium-3.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) @tracer Czy ja wiem ? Spójrzcie tu. Da się. http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/paludarium-3.php Przeczytaj uważnie gdzie mieczus chciał użyć płyty meblowej i z czym ją połączyć, a co zaproponował w zamian Tomyyy. Z samego Poliwęglanu to można cuda stawiać, ale nie w tym wypadku i nie tak jak został zaproponowany. Na razie widzę szafkę o wysokości ok. 2m, gdzie od dołu do wysokości 0,6m będą znajdowały się drzwiczki/szafka (część techniczna) oraz powyżej część przeszklona (z 3 stron - "plecy" pełne). Całość chciałbym aby stała na jakiś kółkach dając możliwość łatwego przesunięcia (jest to dla mnie ważne). W tym wypadku zamiana płyty na poliwęglan przy tym wymiarze, kończy się katastrofą. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Przeczytaj uważnie gdzie mieczus chciał użyć płyty meblowej i z czym ją połączyć, a co zaproponował w zamian Tomyyy. Z samego Poliwęglanu to można cuda stawiać, ale nie w tym wypadku i nie tak jak został zaproponowany. No tak i nie widzę problemu, żeby część spodnia została z drewna, a zamiast szkła na bokach i dnie, albo nawet też i zamiast pleców z płyty, użyć poliwęglanu. Przedstawione paludarium jest nawet większe. Chociaż fakt faktem, wygląda to gorzej od szkła. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) A zamiast płyt meblowych czy można dać poliwęglan komorowy tylko czym połączyć na rogach ?? No tak i nie widzę problemu, żeby część spodnia została z drewna, a zamiast szkła na bokach i dnie, albo nawet też i zamiast pleców z płyty, użyć poliwęglanu. Przedstawione paludarium jest nawet większe. Chociaż fakt faktem, wygląda to gorzej od szkła. A ja widzę, bo propozycja padła by dać poliwęglan zamiast płyt a nie szkła! Więc opisze ci co się stanie jak użyjesz poliwęglanu zamiast płyt i sobie ot tak położysz na tym szkło. Zakładając że mamy tylko przybliżony wymiar, mogę stwierdzić, że musi tu być użyte szkło minimum 6mm a optimum 8mm. Każdy m2 szkła o grubości 1mm waży 2,5kg. Odejmując 60cm wysokości na dolną szafkę od maksymalnej założonej wysokości wymiar tylko jednego boku to 500x1900mm. Czyli dla 6mm to 14,25kg i dla 8mm to 19kg. Teraz powierzchnia nacisku i siła nacisku odpowiednio 30cm2 dla 6mm oraz 40cm2 dla 8mm (szkło cięte nie szlifowane) . Dla obu nacisk na 1cm2 wynosi 0,475kg. W przypadku szlifowania krawędzi szkła na tzw "kant" powierzchnia nacisku może się zmniejszyć do 20cm2 oraz 40cm2 (zależy od fazy ustawionej na maszynie), czyli siła nacisku jeszcze wzrasta do 0,71kg/cm2. Teraz szkło ma stać na na płaszczyźnie pod kątem prostym do krawędzi poliwęglanu, a nie od dziś wiadomo, że materiał cięty ma obniżone właściwości na tych krawędziach. Dalej myślisz że wytrzyma? Bo ja mam sporę wątpliwości. Tak poza tym rdzeniem który trzyma w całości tamto paludarium ze zdjęcia jest metalowy ramiak. I należy pamiętać że mieczus przyjął sobie na cel, żeby całość wyglądała estetycznie. Nie wyobrażam sobie przy tym poliwęglanu komorowego. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Cieszę się, że dyskusja się otworzyła. Przyznam, że nie przypuszczałem, że szkło będzie stanowi tak duże obciążenie dla konstrukcji. Pozostaje więc do wyjaśnienia czy płyta meblowa utrzyma tak duże i ciężkie tafle? A może wykonać takie technologiczne szprosy, które mogłyby zmniejszyć ten ciężar? Ale nie wiem jak to będzie wyglądało - jutro postaram się to wszystko narysować i mam nadzieję, że wrócimy do dyskusji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Możesz pomyśleć nad wykonaniem całości z poliwęglanu - materiał o wiele bardziej wdzięczny do obróbki, niż szkło. Jedyną wadą jest, że łatwo go zarysować - ale według mnie rozwiązanie jak najbardziej do rozważenia. Tutaj masz moje rozwiązanie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Możesz pomyśleć nad wykonaniem całości z poliwęglanu - materiał o wiele bardziej wdzięczny do obróbki, niż szkło. Jedyną wadą jest, że łatwo go zarysować - ale według mnie rozwiązanie jak najbardziej do rozważenia. Tutaj masz moje rozwiązanie: Sam poliwęglan komorowy ale jako główny budulec, jeszcze postawiony na ramiaku, jest b.dobrym rozwiązaniem, co prawda też ma swoje wady, bo który materiał ich nie ma, ale jest na tyle dobry, że można go zastosować. Osobiście jednak unikał bym mocowania na śruby, tak jak jest na zdjęciu. Cieszę się, że dyskusja się otworzyła. Przyznam, że nie przypuszczałem, że szkło będzie stanowi tak duże obciążenie dla konstrukcji. Pozostaje więc do wyjaśnienia czy płyta meblowa utrzyma tak duże i ciężkie tafle? A może wykonać takie technologiczne szprosy, które mogłyby zmniejszyć ten ciężar? Ale nie wiem jak to będzie wyglądało - jutro postaram się to wszystko narysować i mam nadzieję, że wrócimy do dyskusji. Co do płyty wiórowej. Tak wytrzyma, drewno i szkło to dwa materiały, które się bardzo lubią (pod kilkoma warunkami oczywiście) . I nie nazywał bym ich "dużymi", są większe chociaż ja na to trochę inaczej patrze, z racji wykonywanego zawodu. Wierz mnie, widziałem i robiłem większe konstrukcje i wytrzymywało. W tym wypadku jak już wspomniałem propozycja by postawić szkło, na poliwęglanie nie była dobra, a to głównie z powodu komór jakie ma poliwęglan, rozłożenie nacisku nie było by wystarczające. Co innego jakby np zastosować wtedy materiał lity, jak np płyta z drewna czy nawet poliwęglan lity itp. Teraz sposób mocowania szkła w takich płytach jest prosty, wręcz banalny, tak robi się np. gabloty szklane. Spód, tył, sufit z płyty, a trzy boki szkło (w sumie dwie jeśli drziwczek lub przesuwanej szyby nie licząc). W płycie wycina się równoległe do siebie rowki głębokie na kilka mm i delikatnie szersze niż grubość szkła. Takie rowki są w wszystkich 3 płytach. To się nakłada na szkło, skręca i ot masz gablotę . Potem już montuje się drzwi przesuwane lub na zawiasach, ale to według własnego uznania. Co do zabezpieczenia płyty przed wodą. Jest sposób na to. Można użyć materiału przezroczystego z jakiegoś tworzywa by ograniczyć wagę np. pleksi i nałożyć je wewnątrz konstrukcji, ale mocując tylko i wyłącznie silikonem na krawędziach. Materiał musi mieć odpowiednią sztywność by nie wyginał się i musi dokładnie spasowany, by łatwiej było uszczelnić go silikonem. Dobrze wykonane połączenie jest w 100% szczelne. Edytowane 1 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Osobiście jednak unikał bym mocowania na śruby, tak jak jest na zdjęciu. Możesz wyjaśnić, co złego widzisz w tym rozwiązaniu? Przy tej postaci profili jest to najpewniejsze i chyba najłatwiejsze rozwiązanie - o ile masz czym wyciąć otwory pod śruby oczywiście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Możesz wyjaśnić, co złego widzisz w tym rozwiązaniu? Przy tej postaci profili jest to najpewniejsze i chyba najłatwiejsze rozwiązanie - o ile masz czym wyciąć otwory pod śruby oczywiście. Materiały z tworzyw mają tendencje do pękania na otworach z czasem, pod wpływem zmian temperatur, wibracji, nacisku itp itd. W większości otwory są poszarpane, pojawiają się mikropęknięcia które z czasem się poszerzają. Nie mówię, że takie rozwiązanie jest feee, stoi, trzyma się, nie rozpada się jest git, ale osobiście jeśli miałby, użyć poliwęglanu komorowego i ramy, unikałbym otworów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi