Lemiesz Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Co do zwierząt polecam drzewołazy, gekony, scynki z owadów modliszki, straszyki, liścienie, patyczaki. Kameleon i agamy odpadają gwarantuje większe szkody niż pożytek jakbyś chciał dowiedzieć się coś więcej to pisz PW. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Skorpiony czują się świetnie w paludarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Skorpiony będzie mógł znaleźć tylko u podstaw swojego terrarium a gatunki te które mu podałem będą się znajdować w niższych jak i wyższych partiach terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Z okazji zeszłotygodniowej wystawy terrorystycznej na UP we Wrocławiu udało mi się nabyć malutkiego gekona orzesionego . Wrzucę kilka zdjęć jak tylko uda mi się je zrobić - gekon jest jeszcze bardzo płochliwy. Zależało mi właśnie na tym, aby zwierzątka poruszały się w całym zbiorniku. Docelowo planuję dokupić jeszcze 2, jak tylko utwierdzę się w przekonaniu, że kilka tygodni czytania o tych zwierzątkach umożliwi mi prawidłową opiekę nad nimi. Edytowane 21 Lutego 2016 przez mieczus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 A masz przynajmniej dla niego przygotowane terrarium zastępcze ?. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Jasne, to nie był zakup spontaniczny, choć nie ukrywam, jadąc na wystawę nie zakładałem aż takich zakupów, aczkolwiek również tego nie wykluczyłem widząc listę hodowców Z takim maluchem miałbym problem w takim dużym terrarium, a przez tych parę tygodni budowy, mam nadzieję, że się siebie nawzajem jakoś nauczymy. Edytowane 21 Lutego 2016 przez mieczus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Gekony nie są trudne w hodowli. Najgorsze są te które pochodzą z odłowu (mam takie 2) oczywiście legalnie te są najtrudniejsze w hodowli ale to inna historia. Jakby co to będę miał cię na uwadze dostaniesz ode mnie parkę gekonów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Czekając na dostawę płyt do budowy analizowałem dzisiaj systemy zraszania. Z tego co udało mi się znaleźć, to najlepszy stosunek ceny do funkcjonalności mają pompki ULKA EK2 podłączone do dwóch dysz np. tych z gady-gady.pl. Chciałbym w ten sposób podlewać rośliny i za razem zwiększać wilgotność. Co o tym sądzicie? Oprócz tego chodzi mi po głowie zamgławiacz i płynący z góry strumyk / wodospad. To z pewnością również pomoże utrzymać odpowiednio wysoką wilgotność. Proszę Was - podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie a zwłaszcza jakie nawilżacze stosujecie jako generatory pary, czy też jakie pompki do strumyka i jak zapewnić obieg zamknięty (filtry?), aby pompka nie zachwyciła jakiegoś czegoś co mogłoby przytkać układ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Buda już stoi Teraz czas na instalacje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Trochę cięcia, parę listewek i proszę... Wewnętrzne ściany zbiornika zostały oklejone płytą PVC o grubości 1mm (przyklejona na klej montażowy) - obecnie szukam szklarza, który podoła z ucięciem szyby (okazało się, że najbliższy szklarz nie do końca potrafi ciąć szyby ). Przed przyklejeniem płyt PVC punkty styków płyt meblowych uszczelniłem sylikonem (tak na wszelki wypadek) a po wklejeniu ostatniej szklanej szyby uszczelnię całość sylikonem akwarystycznym i mam nadzieję, że to wystarczy aby płyta mi się nie "napiła" wody. Całość jest potwornie ciężka, więc zastanawiam się jak fizycznie wykonać ścianki. Planowałem położyć całą konstrukcję na stronę, na której będę budował ściankę, ale w tym przypadku raczej to odpada, jeśli macie jakieś doświadczenie w tym zakresie, to podzielcie się proszę. Za chwilę będę musiał też zamówić szyby na drzwi przesuwne, jakiego powinny być wymiaru aby z jednej strony nie wypadały z prowadnic a z drugiej strony dało się je wyciągnąć wtedy kiedy będzie potrzeba? Proszę o podesłanie jakichś linków do zdjęć z uszczelkami do drzwi przesuwnych aby uszczelnić zbiornik (chyba nie widziałem takich i nawet nie wiem czego szukać). A poniżej zdjęcie stanu aktualnego oraz przyszłego lokatora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 obecnie szukam szklarza, który podoła z ucięciem szyby (okazało się, że najbliższy szklarz nie do końca potrafi ciąć szyby ). A dokładniej? Na pewno byłeś u szklarza? Za chwilę będę musiał też zamówić szyby na drzwi przesuwne, jakiego powinny być wymiaru aby z jednej strony nie wypadały z prowadnic a z drugiej strony dało się je wyciągnąć wtedy kiedy będzie potrzeba? Proszę o podesłanie jakichś linków do zdjęć z uszczelkami do drzwi przesuwnych aby uszczelnić zbiornik (chyba nie widziałem takich i nawet nie wiem czego szukać). Najpierw to musisz zamontować górną i dolna listwę. Kupiłeś te z Leroy Merlin czy jakie. Jak będziesz miał zamontowane szyny (ta płytsza na dole), to mierzysz ile wchodzi do środka na dolnej i górnej listwie. Wtedy sumujesz głębokość obu prowadnic, odległość między ich punktami zewnętrznymi i odejmujesz od tego głębokość dolnej listwy oraz z 1-2mm luzu na wszelki wypadek. Dla pewności możesz sobie dociąć z jakieś płyty pasek na tą długość i sprawdzić czy wejdzie lub czy nie wypada. Szerokość natomiast dzielisz na pół i dodajesz tam z 2-3cm do każdej tak aby zachodziły na siebie. Co do uszczelek, tutaj jest problem żeby dostać jakieś porządne. Różne są w obiegu, na ogół ciężko dostępne. Można też cokolwiek nakleić na ściany tak aby szyba dochodziła do uszczelki, ale tutaj też coś trzeba kombinować i sztukować. Osobiście używam uszczelek bąbelkowych do kabin prysznicowych. Na necie są do dostania w na szkło 6, 8 i 10mm. Jeśli masz te prowadnice z Leroy Merlin a tam wchodzi szkło gr 6mm (sprawdź jednak grubość dla pewności bo mogą być inne) to uszczelki na 6mm będą w sam raz, nawet 8mm pasują. Tutaj masz link o jaką chodzi. Tylko jest jeden problem te uszczelki tanie nie są. W tym linku jest jedna z tańszych bo tak normalnie to widzę po 30-35zł za 1m. No ale to cena detaliczna. uszczelka A jak coś to walają mnie się te uszczelki tylko, ze na 8mm grubości, ale ja je normalnie stosuje na 6mm i wszystko gra bo mają takie jakby ząbki. To mógłbym ci podesłać jak chcesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Tak, byłem u szklarza, a przynajmniej mi się wydawało - załączam zdjęcie szkicu z wymiarami szyby, ale stopień skomplikowalności uniemożliwiający wykonania zadania - trudno, poszukam gdzie indziej, tylko szkoda weekendu... Prowadnice kupiłem te z Liroya. Jak widać na poprzednim zdjęciu na obrzeżach płyty wstawiłem profil typu H, w który wkleję prowadnicę. Krawędzie boczne szyb (drzwi) będą również po jednej stronie chowały się w ten profil H, ale czy jesteś pewny, że taką uszczelką uczelnię przestrzeń pomiędzy szybami? Chodzi mi o to stroną, na którą szyby będą się nachodziły. Z miłą chęcią odkupię od Ciebie tą uszczelkę, na pewno chciałbym ją założyć po zewnętrznych stronach (od strony profilu H). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Tak, byłem u szklarza, a przynajmniej mi się wydawało - załączam zdjęcie szkicu z wymiarami szyby, ale stopień skomplikowalności uniemożliwiający wykonania zadania - trudno, poszukam gdzie indziej, tylko szkoda weekendu... No to już wyższy stopień wtajemniczenia. Najpierw trzeba wycinać otwór i dopiero z niego wyprowadzać cięcie najczęściej przy pomocy piły z tarczą z masy diamentowej. A narożnik wewnętrzny musi być zaokrąglony w promieniu, nie może być wycięty na 90 stopni bo się by szyba posypała zanim by ktoś ją podniósł . Większość takich rzeczy trafia na CNC, mało kto ogarnie ręcznie wycięcie wewnątrz szyby. Muszę tylko uprzedzić, że jeżeli kiedykolwiek pęknie to najpierw z tego wewnętrznego narożnika. Prowadnice kupiłem te z Liroya. Jak widać na poprzednim zdjęciu na obrzeżach płyty wstawiłem profil typu H, w który wkleję prowadnicę. Krawędzie boczne szyb (drzwi) będą również po jednej stronie chowały się w ten profil H, Jeśli dobrze rozumiem, zamierasz obie prowadnice włożyć do środka profilu typu H, tak aby były zakryte. Jeśli tak kombinujesz to gwarantuje ci że za Chiny ludowe żadnej szyby do tych prowadnic nie włożysz. Profil nie może wystawać ponad włożoną do niego prowadnice. Lub jeszcze inaczej. Profil dolny nie może być niczym przyblokowany. Bo to się robi tak że pierw wkłada się górną krawędź szyby, dlatego górna szyna jest głębsza i dopiero w dól się wsadza krawędź dolną szyby. Górą może i by ci weszło, ale jak profil dolny będzie ci wystawał ponad szynę która będzie schowana to wtedy szyby na dolnej krawędzi nie włożysz bo będzie ją ten dolny profil blokował. Boczne sobie mogą zachodzić, ale góra i dół musi być odkryta. Chyba, że jakoś zrównasz prowadnice z profilem tak aby zaczynały się na takiej samej wysokości. ale czy jesteś pewny, że taką uszczelką uczelnię przestrzeń pomiędzy szybami? Chodzi mi o to stroną, na którą szyby będą się nachodziły. Chodzi ci o szparę która wyniknie z odstępu w płaszczyźnie pomiędzy szybami? Jeśli masz taką samą prowadnice jak ja stosuje, dasz szkło 6mm i tą uszczelkę jak najbardziej. Zrobię jutro zdjęcie u siebie w terrarium to zobaczysz czy ci o to chodzi. Z miłą chęcią odkupię od Ciebie tą uszczelkę, na pewno chciałbym ją założyć po zewnętrznych stronach (od strony profilu H). Chciałem ci ją zwyczajnie dać, ale jak chcesz kupić czemu nie . Zobaczysz ile tego potrzebujesz i w jakiej długości to wtedy pogadamy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 7 Marca 2016 Autor Share Napisano 7 Marca 2016 No to już wyższy stopień wtajemniczenia. Najpierw trzeba wycinać otwór i dopiero z niego wyprowadzać cięcie najczęściej przy pomocy piły z tarczą z masy diamentowej. A narożnik wewnętrzny musi być zaokrąglony w promieniu, nie może być wycięty na 90 stopni bo się by szyba posypała zanim by ktoś ją podniósł . Większość takich rzeczy trafia na CNC, mało kto ogarnie ręcznie wycięcie wewnątrz szyby. Muszę tylko uprzedzić, że jeżeli kiedykolwiek pęknie to najpierw z tego wewnętrznego narożnika. Jeśli dobrze rozumiem, zamierasz obie prowadnice włożyć do środka profilu typu H, tak aby były zakryte. Jeśli tak kombinujesz to gwarantuje ci że za Chiny ludowe żadnej szyby do tych prowadnic nie włożysz. Profil nie może wystawać ponad włożoną do niego prowadnice. Lub jeszcze inaczej. Profil dolny nie może być niczym przyblokowany. Bo to się robi tak że pierw wkłada się górną krawędź szyby, dlatego górna szyna jest głębsza i dopiero w dól się wsadza krawędź dolną szyby. Górą może i by ci weszło, ale jak profil dolny będzie ci wystawał ponad szynę która będzie schowana to wtedy szyby na dolnej krawędzi nie włożysz bo będzie ją ten dolny profil blokował. Boczne sobie mogą zachodzić, ale góra i dół musi być odkryta. Chyba, że jakoś zrównasz prowadnice z profilem tak aby zaczynały się na takiej samej wysokości. A może w takim razie złożyć tą szybę z dwóch prostokątów? Co prawda zamierzam szybę przykleić do ściany bocznej jakimś sylikonem, czy też klejem montażowym, ale zapewne ta większa część będzie napierać krawędzią na krawędź tej mniejszej, czy ta mniejsza sobie z tym poradzi? A może zrobić jakąś dylatację? No i na koniec czy jak uszczelnię to tym samym sylikonem akwarystycznym, to czy to łączenie nie będzie jakoś pracować aby rozszczelnić z czasem zbiornkik? Profil H nie będzie wystawał ponad żadną prowadnicę. Dolny jest co prawda płytszy, ale włożę pasek czegoś pod niego i zlicuję krawędzie profili (profilu H i profilu prowadnicy) a górny niestety będzie nawet wystawał (1mm), także system demontażu drzwi będzie pracował poprawnie. Bardziej martwi mnie to pierwsze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Marca 2016 Share Napisano 7 Marca 2016 A może w takim razie złożyć tą szybę z dwóch prostokątów? Co prawda zamierzam szybę przykleić do ściany bocznej jakimś sylikonem, czy też klejem montażowym, ale zapewne ta większa część będzie napierać krawędzią na krawędź tej mniejszej, czy ta mniejsza sobie z tym poradzi? A może zrobić jakąś dylatację? No i na koniec czy jak uszczelnię to tym samym sylikonem akwarystycznym, to czy to łączenie nie będzie jakoś pracować aby rozszczelnić z czasem zbiornkik? Profil H nie będzie wystawał ponad żadną prowadnicę. Dolny jest co prawda płytszy, ale włożę pasek czegoś pod niego i zlicuję krawędzie profili (profilu H i profilu prowadnicy) a górny niestety będzie nawet wystawał (1mm), także system demontażu drzwi będzie pracował poprawnie. Bardziej martwi mnie to pierwsze... A po co dzielić ja tylko mówię że jest to punkt wrażliwy co nie znaczy że nie wytrzyma. Ważne by na szybie nie robiło się śmigło. Najlepiej zrób zdjęcie środka tego boku co ta szyba z wycięciem idzie. Co do silikonu akwarystycznego, jedyna różnica pomiędzy nim a np silikonem szklarskim jest taka, że owy silikon musi mieć atesty na wytrzymałość, np zrywania itp, co by było zapewnione, że się akwarium nie rozszczelni na przykład. Jest na tyle elastyczny i na tyle wytrzymały że spokojnie da radę bo musi. No i nie może truć to w sumie druga różnica. Tam zresztą na każdym powinno być napisane jak dużo jest wstanie wytrzymać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi