mieczus Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 A po co dzielić ja tylko mówię że jest to punkt wrażliwy co nie znaczy że nie wytrzyma. Ważne by na szybie nie robiło się śmigło. Najlepiej zrób zdjęcie środka tego boku co ta szyba z wycięciem idzie. Co do silikonu akwarystycznego, jedyna różnica pomiędzy nim a np silikonem szklarskim jest taka, że owy silikon musi mieć atesty na wytrzymałość, np zrywania itp, co by było zapewnione, że się akwarium nie rozszczelni na przykład. Jest na tyle elastyczny i na tyle wytrzymały że spokojnie da radę bo musi. No i nie może truć to w sumie druga różnica. Tam zresztą na każdym powinno być napisane jak dużo jest wstanie wytrzymać. Dzisiaj udało mi się znaleźć szklarza, dla którego takie wycięcie nie jest magią, także jest szansą, że w tym tygodniu ruszę z dalszymi pracami W załączeniu przesyłam zdjęcie od środka, miejsca gdzie będzie ten uskok w szybie. Chyba wiem o co Ci chodzi z tym śmigłem i wydaje mi się, że przez to, że szyba z każdej strony będzie przyklejona do płyty meblowej (czym najlepiej przykleić - sylikonem bezbarwnym będzie ok?). Sylikon akwarystyczny kupiłem Soudala (tylko taki był) i na nim nie ma podanej siły na zrywanie ani też żadnego innego parametru, z którego wynikałoby jaką ma wytrzymałość (chyba, że gdzieś w karcie technicznej do której nie zaglądałem). Sylikonem tym planuję uszczelnić krawędzie zbiornika, które w większości będą stykiem płyt PVC lub szkła z PVC - jak uważasz, sprawdzi się? (na tubce tego silikonu akwarystycznego napisane jest, że do połączeń tworzyw sztucznych należy użyć Fixt all Crystal, ale tam znowu nie widzę, że jest obojętny i wytrzyma w całkowitym zanurzeniu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 W załączeniu przesyłam zdjęcie od środka, miejsca gdzie będzie ten uskok w szybie. Chyba wiem o co Ci chodzi z tym śmigłem i wydaje mi się, że przez to, że szyba z każdej strony będzie przyklejona do płyty meblowej Wyobraź sobie łopatę śmigła od samolotu. Jest jaka? Skręcona. To samo z szybą czy to z wycięciem czy bez. Jeśli będzie ugięcie i będzie nie tylko na wysokości lub szerokości ale także po przekątnej, robi się śmigło. (czym najlepiej przykleić - sylikonem bezbarwnym będzie ok?). Po pierwsze, żadnym silikonem grzybobójczym czy coś w tym stylu, nie może być trujący. Najlepiej wszystko robić tymi do akwariów, chociaż ja używam innych. Sylikon akwarystyczny kupiłem Soudala (tylko taki był) i na nim nie ma podanej siły na zrywanie ani też żadnego innego parametru, z którego wynikałoby jaką ma wytrzymałość (chyba, że gdzieś w karcie technicznej do której nie zaglądałem). Sylikonem tym planuję uszczelnić krawędzie zbiornika, które w większości będą stykiem płyt PVC lub szkła z PVC - jak uważasz, sprawdzi się? (na tubce tego silikonu akwarystycznego napisane jest, że do połączeń tworzyw sztucznych należy użyć Fixt all Crystal, ale tam znowu nie widzę, że jest obojętny i wytrzyma w całkowitym zanurzeniu) Soudal? Produktów tej firmy powinny zakazać w sprzedaży pod groźbą kary śmierci, i wcale tutaj nie żartuje. No ale nie ważne czego użyjesz, najważniejsze jest aby dokładnie wykonać spoiny. Przed odtłuścić, na sucho, nie żałować silikonu, a na koniec palcem moczonym w wodzie z płynem do naczyń, delikatnie umodelować go. Samo nałożenie niewiele daje i może nie złapać tak dobrze jak powinien jak się go na koniec paluchem lub gumką nie umodeluje. fix all Crystal Fix all - do wszystkiego i do niczego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 To jaki sylikon polecisz? Aha a tej uszczelki to potrzebowałbym z 5m. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 To jaki sylikon polecisz? Lakma, Tytan, Den Braven, są jeszcze JKK i Penosil ale tych dwóch nie używałem od kilku lat więc nie wiem czy coś się nie zmieniło w nich. Aha a tej uszczelki to potrzebowałbym z 5m. Zobaczę czy mam tyle powinno być ale lepiej sprawdzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexeve Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Jak tam idzie z projektem? Z chęcią zobaczę dalsze postępy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) Elektryka i hydraulika prawie skończone, dzisiaj wkleiłam styropian pod budowę scianki, także prace po mały idą do przodu. Wkleję zdjęcia jak postępy będą na tyle duże aby można było zauważyć różnice Edytowane 29 Marca 2016 przez mieczus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Mały update - prace poszły trochę do przodu. Pozostało obsadzenie (roślinki w drodze), sterowanie z monitorowaniem warunków, montaż szyb i trochę kosmetyki z górną pokrywą. Na dzień dzisiejszy wygląda tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 A po zasiedleniu wygląda to tak... Tracer - jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi