mucholowka97 Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Witam. 2 dni temu zamówiłem 20 nasionek muchołowki red green mix + TORF SPHAGNOWY KWAŚNY. Czy wysianie ich w samym torfie nie zaszkodzi roslinką ? Musi być mieszanka z piaskiem/żwirem ? Skąd takowy nabyć. mogą być to małe 2mm zebrane kamyczki ? Mieszkam na wsi mam dostęp . I ile nasionek powinno znaleźć się w jednej doniczce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Cześć, ja nasiona wysiałem w samym torfie i dobrze wykiełkował, Jak chcesz to możesz dać kamyczki byle§ je wyparzył żebyś nie miał Ani pleśni ani innych szkodników. Piszesz że mieszkasz na wsi, możesz dać przecież piach np, z piaskownicy czy z budowy. Ile roślin w jednej doniczce ? To zależy od rozmiaru doniczki ? Torf, piasek i inne możesz kupić w sklepie ogrodniczym lub na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Tak drobny piasek jak z piaskownicy, czy budowy się absolutnie nie nada, bo sprawi, że podłoże będzie jeszcze bardziej zbite, a przecież nie taki jest cel. U mnie najlepiej się sprawdza piasek akwarystyczny (dostępny chyba w każdym zoologu), który wygląda trochę jak taki drobny grys. Tylko koniecznie trzeba sprawdzić na opakowaniu jak wpływa na pH. Oczywiście, losowo zebrane kamyczki też się nie nadadzą, chyba że bardzo dobrze rozpoznajesz skały, których o odczynie kwaśnym jest niewiele. Najlepsze są jakieś skały kwarcowe. Ale pamiętaj, że nawet krzemienie maja zwykle otulinę z jakiejś skały zasadowej. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 A co z piaskiem z plaży ? Zaciekawiłeś mnie Dieball ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucholowka97 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 czyli zwykły torf też da rade ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Wysiej na Torf, jak urosną przesadzisz do torfu z piaskiem lub perliter. W każdym akwarystycznym sklepie kupisz piasek rzeczny płukany za 3-4zł duży wór. Tylko nim je wysiejesz stratyfikuj na zimno je 30-40dni w lodówce musza leżeć. Edytowane 13 Lutego 2016 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucholowka97 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 dzięki ! Eksperymentalnie wysiałem około 5 nasionek , ponieważ mam ich około 60 sztuk. reszta jest w lodówce owinięta w recznik papierowy itp. tak jak powinno się to odbywać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 13 Grudnia 2017 Share Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Was cieplutko. Nie chce zaśmiecać forum więc się podpinam. Na początku lipca wysiałam nasionka zamówione ze sklepu Heldros. Dwie roślinki z 20 nasionek wzeszły. Resztę nasionek wysiałam we wrześniu. Moje pytanie. Czy z nasionek wysianych w lipcu coś jeszcze wykiełkuje? Nasionka przeszły strasyfikację i siedzą sobie w akwarium pod świetlówką silvania grolux wraz z inną młodzieżą muchołówkową ?? Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Kasiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi