mucholowka97 Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Zamówiłem nasionka muchołówki. Czytałem wiele jednak nie ogarniam zbytnio tej stratyfikacji. Mogę po wysianiu ich trzymać je do marca w pomieszczeniu gdzie jest temperatura nie przekraczająca 10 C ? Koniecznie musi być lodówka ? Można je wyłożyć na talerzyk i pozostawić ? Czy muszą być w torfie ? To moje pierwsze rośliny owadożerne w moim życiu i każda wskazówka na ten tematy jest dla mnie złotem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Witam, kiedy pytający zmusza mnie do tego, abym zerknął do własnego opisu, wątpiąc w treść, którą sam tworzyłem, aby takie pytania jak powyższe nie pojawiały się, wówczas jestem trochę niepocieszony. Ponieważ jest jasna i bardzo zrozumiała odpowiedź w opisie hodowli muchołówki dostępnej na forum mojego autorstwa. W fragmencie dotyczącym rozmnażania, a dalej wysiewu nasion widnieje taki oto stary, stary tekst: Z nasion: Po zapyleniu krzyżowym i dojrzeniu nasion musimy je wysiać w odpowiednim czasie i z zastosowaniem odpowiednich zabiegów. Gatunek ten wymaga stratyfikacji. Co oznacza, że na pewien okres muszą przebywać w chłodzie i wilgoci. Najlepiej wysiew zgrać z naturalnym okresem zimy i wysiewać właśnie w tym czasie. Do przygotowanego podłoża, identycznego jak dla rośliny dorosłem wysiewamy nasiona. Następnie na okres 6-8 tygodni umieszczamy je w temperaturze 2-5*C. W przypadku rozrostu grzybów, można zastosować dowolny środek grzybobójczy. Po tym czasie należy wystawić doniczkę na słoneczne miejsce i dbać o nią jak gdyby rosły w nich żywe rośliny. Pierwsze nasiona mogą zacząć kiełkować od 1-4 tygodni. Siewki traktujemy jak rośliny dorosłe, ale nie dokarmiamy ich póki ich pułapki nie będą przypominać form dorosłych. Wadą tej metody jest fakt, że siewki potrzebują wielu lat, aby osiągnąć dojrzałość. Nie jest to rekomendowana metoda do rozmnażania dla przeciętnego hodowcy. Dodam, że podany zakres temperatur nie jest jedyny możliwy, a raczej optymalny. Może być 0-10*C, żeby nie zaszaleć i go nie rozszerzyć. Ewentualnie takiego pytania mógłbym się spodziewać. Nie ma w tym opisie nic na temat lodówki. Ani nic na temat, że musi to być torf, w tym celu w cytacie podkreśliłem dwa zdania, które mówią na czym polega stratyfikacja w prostych słowach. Spełnienie warunków: chłód + wilgoć = stratyfikacja. A czy będzie na bibule, waciku, w woreczku z wodą, to już zależy od stratyfikującego. Proponuję gotowa mieszankę, bo tak często bywa wygodniej, jak nie, opis daje możliwość manewru w tym zakresie. Dział Opisy Roślin powstał zarówno dla nowicjuszy jak i profesjonalistów. Tylko wypada tam zaglądać i go czytać. Ja rozumiem, że są najróżniejsze opisy rozsiane po całym Internecie, i doskonale, bo każdy dorzuci swoje ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka. Ale skoro z pytaniem przychodzimy na to forum, to warto zorientować się, co jego użytkownicy mieli już do powiedzenia na interesujący nas temat. Proszę nie przepraszać, tylko przeszukiwać forum, bo jest na nim całe mnóstwo odpowiedzi, a potem pytać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Same lenie ostatnio na naszym forum Jak się chce coś znaleźć to wystarczy się tylko rozejrzeć ^^ Edytowane 8 Lutego 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi