yaras666 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Witam nie dawno postanowilem wyhodowac sobie pierwsza rosline i padlo na mucholowke! Jako ze oczywiscie wyglada ona rewelacyjnie zakupilem nasiona mucholowki amerykanskiej Dionaea muscipula. Kupilem torf ogrodniczy i rozsypalem 10 nasion. Ziemia jest cala wilgotna gdyz czytalem ze powinno sie ja utrzymywac w takim stanie ale moj problem jest nastepujacy do moje okna nie dotrze bezposrednie swiatlo sloneczne wyglada to tak jak na zdjeciu moje pytanie brzmi czy jest szansa aby w takich warunkach ona wogole wykielkowala? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Witam nie dawno postanowilem wyhodowac sobie pierwsza rosline i padlo na mucholowke! Jako ze oczywiscie wyglada ona rewelacyjnie zakupilem nasiona mucholowki amerykanskiej Dionaea muscipula. Kupilem torf ogrodniczy i rozsypalem 10 nasion. Ziemia jest cala wilgotna gdyz czytalem ze powinno sie ja utrzymywac w takim stanie ale moj problem jest nastepujacy do moje okna nie dotrze bezposrednie swiatlo sloneczne wyglada to tak jak na zdjeciu moje pytanie brzmi czy jest szansa aby w takich warunkach ona wogole wykielkowala? A stratyfikowałeś nasiona? Nasiona muchołówki powinno się stratyfikować - czyli zawinąć w wilgotny papierowy ręcznik, wsadzić do woreczka strunowego i wsadzić do lodówki na okres 1-3 miesięcy. Co więcej, muchołówki są wyjątkowo światłolubne. Proponowałbym zakupić chociaż taką żarówkę http://allegro.pl/philips-tornado-swietlow...5052433232.html i doświetlać nią rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaras666 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Nie nie zrobilem tego ;/ Jak przyszly nasiona na drugi dzien rozsypalem 10 na wilgotnej powierzchni torfu. A czy zasugerowalbys jakis pomysl jak przytwierdzic taka lampke i gdzie aby dystans pomiedzy nia a roslina byl odpowiedni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Wkręć po prostu tą żarówkę do najzwyklejszej lampki biurkowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Ja ci polecam o połowę tańszą żarówkę firmy Włoskiej ESA sprawdzona, świetnie rosną rośliny 20W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja ci polecam o połowę tańszą żarówkę firmy Włoskiej ESA sprawdzona, świetnie rosną rośliny 20W Tornado używają nawet hodowcy marihuany, a oni przykładają uwagę do szczegółów, wiec myślę że też jest sprawdzona Sam też używałem przez jakiś czas do owadożernych. Edytowane 20 Lutego 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaras666 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Poczekam z 5 tygodni jak nic nie wyjdzie z tych nasion to kupie lampe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Poczekam z 5 tygodni jak nic nie wyjdzie z tych nasion to kupie lampe Nie wiem czy jest sens tracić prąd na niestratyfikowane nasiona. Radzę kupić nowe, bo drogie nie są i przeprowadzić stratyfikację jak należy. No i weź pod uwagę, że nawet przy tak słaby świetle będą Ci rosnąć, ale będą słabe, zniekształcone i będą wolno rosły. No i w sumie jeszcze lepsza opcja, od tej żarówki, byłoby kupienie od forumowicza Emdine lampki LED. Najmniejsze ma za 40 zł, oświetlisz tym parę doniczek, a prądu nie zużywa to prawie nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Witam nie dawno postanowiłem wyhodować sobie pierwsza roślinę i padło na muchołówkę! Jako, że oczywiście wygląda ona rewelacyjnie zakupiłem nasiona muchołówki amerykańskiej Dionaea muscipula. Kopiłem torf ogrodniczy i rozsypałem 10 nasion. Ziemia jest cala wilgotna, gdyż czytałem, że powinno się ją otrzymywać w takim stanie ale mój problem jest następujący do moje okna nie dotrze bezpośrednie światło słoneczne wygląda to tak jak na zdjęciu moje pytanie brzmi czy jest szansa aby w takich warunkach ona w ogóle wykiełkowała? A ja proponuję udać się na zielone pastwiska w dziale Opisy Roślin, gdzie znajdzie się sporo przydatnych informacji w opisie hodowli muchołówki. Bo bycie zielonym nie zwalnia od wysiłku własnego pod postacią przeszukiwania forum. Niewiedza odnośnie stratyfikacji nasion tego gatunku dość mocno wskazuje na brak właściwego informowania klienta przez sprzedawcę - hańba mu za to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaras666 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Dziękuję za pomoc! Napewno zajrzę do tego działu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 A ja polecam kupić sobie roślinke muchołówke jeżeli uda sie hodowla to probować z nasionkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 A torf?? Jaki to torf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Właśnie tak czytam: "Kopiłem torf ogrodniczy i rozsypałem 10 nasion. " I naszło mnie to samo pytanie... Wiesz, że torf również musi spełniać podstawowe wymagania? Taki ze sklepu może mieć w sobie wszystko, w tym nawozy, a więc nie nadaje się dla tych roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaras666 Napisano 22 Lutego 2016 Autor Share Napisano 22 Lutego 2016 Torf kupilem taki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Z opisu na stronie producenta wygląda ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi