ATom Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Czy rzęsa wodna, pistia, limnobium mają negatywny wpływ na rosiczki znajdujące się w akwarium? W akwarium jest wysepka na której rosną rosiczki, a obok znajduje się woda do której myślę wsadzić jakieś roslinki. Oraz czy roślinki które wsadzę do wody destylowanej będą rosnąć? A może jakieś owadożerce roślinki znacie, które dobrze czują się w wodzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 Rzęsa wodna jak dobrze rozumiem rośnie pływając w wodzie, a rosiczki no pływać raczej nie powinny więc, zasadniczo nie mają jak sobie przeszkadzać. Myślę, że problem może leżeć gdzie indziej - w rodzaju wody. Woda destylowana zdecydowanie nie jest niczym dobrym dla przeciętnych roślin, więc nie sądzę, aby spodobała się rzęsie wodnej. Może być po prostu zbyt uboga dla niej. Jednak torfowiska i woda, którą tam widywałem nie posiadała rzęsy wodnej, to były ubogie zbiorniki wodne. Także raczej poleciłbym przemyślenie na ile takie połączenie zaspokaja potrzeby poszczególnych gatunków. Do wody można wpuścić pływacze wolnopływające i/lub aldrowandę. Tylko wyszukiwałbym raczej tropikalnych gatunków. Ewentualnie Utricularia volubilis - jest pięknym, wodno-lądowym gatunkiem, który warto posiadać. Tak samo Utricularia biloba chętnie rośnie w płytkiej wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Utricularia volubilis i Utricularia biloba - gdzie można je kupić w Polsce - wiesz może? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi