ATom Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Czy taki torf będzie odpowiedni dla rosiczek? Niby sprzedawca pisze, że jest to torf dla muchołówek i rosiczek, ale przed dokonaniem zakupu wolę się Was zapytać. Może ktoś już kupował torf u tego sprzedawcy ? http://allegro.pl/torf-kwasny-ph-3-5-4-5-3...5921770854.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Nadaje się, ale cena bardzo wysoka jak za 3 litry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Zastanawiająca oferta. Ciekawe czy to jest z legalnego pozyskania, bo tak jakoś obrazka worka mi brakuje. Czy ktoś przypadkiem nie kopie go na dziko? Trudno do tego dojść, ja bym się zastanawiał, szczególnie, że jakoś zdjęcia rosiczek wyglądają na własnorobione, a pokazany torf w dziurze... ja mam wątpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Nadaje się, ale cena bardzo wysoka jak za 3 litry. Cena wysoka, ale nie na tyle by nie można kupić. Powiedzmy, że mieści się w granicy rozsądku. Zastanawiająca oferta. Ciekawe czy to jest z legalnego pozyskania, bo tak jakoś obrazka worka mi brakuje. Czy ktoś przypadkiem nie kopie go na dziko? Trudno do tego dojść, ja bym się zastanawiał, szczególnie, że jakoś zdjęcia rosiczek wyglądają na własnorobione, a pokazany torf w dziurze... ja mam wątpliwości. Nie wszyscy sprzedawcy zamieszczają zdjęcia worków bo po co, ważniejsze jest zdjęcie torfu. Wszedłem na aukcje tego sprzedawcy i nie sądzę żeby były z lewego źródła. Posiada całkiem sporą ofertę od różnego rodzaju torfu w formie sypkiej do takiego w kostkach i to w różnym pH, ciężko byłoby to utrzymać w tajemnicy, nie na taką skale. Btw. W okolicy Bielaw skąd jest ten sprzedawca są torfowiska z których kiedyś wydobywali torf lub dalej to robią, zdjęcia mógł sobie nawet wrzucić ot tak bo ma taką możliwość, tak samo jak ja, bo kilka km od mojego domu też są torfowiska gdzie rosną rosiczki więc to, że akurat ma tam zdjęcia, które wyglądają na "własnorobione" też o niczym nie świadczy. Edit: Poszperałem dalej firma nazywa się exoticplants, wlazłem na ich stronę i naprawdę nie sądzę żeby sami sobie wydobywali torf po ciemku na przyczepkę Edytowane 23 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Nadaje się, ale cena bardzo wysoka jak za 3 litry. Jaka cena Twoim zdaniem jest przyzwoita za 3l? Czy posiadacie jakieś linki do sprawdzonych sprzedawców? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Edit: Poszperałem dalej firma nazywa się exoticplants, wlazłem na ich stronę i naprawdę nie sądzę żeby sami sobie wydobywali torf po ciemku na przyczepkę Wystarczy zasiać wątpliwość, a cały reaserch ktoś zrobi za mnie. Dzięki. Jaka cena Twoim zdaniem jest przyzwoita za 3l? Czy posiadacie jakieś linki do sprawdzonych sprzedawców? Zależy ile kto potrzebuje. Jak nie masz użytku dla całych 80L torfu za jakieś 18 zł (nie wiem ile obecnie chodzi), to cena 4 zł za 3 litry nie wydaje się taka zła. Szczególnie, jeżeli ma Ci jeszcze z tego coś zostać na później. Choć jakby policzyć koszty przesyłki, to chyba lepiej wziąć 80L w ogrodniczym i sprzedać resztę za grosze. Problem z torfem jest taki, że ta sama firma może mieć różne partie, od doskonałej do niecenzuralnie złej. Ja zawsze staram się przez te otworki wygrzebać trochę torfu i sprawdzić jakiej jest jakości. Dla niektórych roślin nie będzie miało to znaczenia, dla innych - ogromne. Tutaj załączam obrazek, na czym polega różnica w - od lewej do prawej - złym, średnim i bardzo dobrej jakości torfem. KLIKNIJ TUTAJ. Wysłałbym Ci te 3L, gdybym tylko miał jeszcze coś z dobrego torfu, ale ten co mi się ostał, nie jest godny polecenia. :/ Swoją drogą, przypomniałeś mi, że warto pomyśleć o wiośnie i dobrym torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Wystarczy zasiać wątpliwość, a cały reaserch ktoś zrobi za mnie. Dzięki. Czasem lubię zabawić się w detektywa Tutaj załączam obrazek, na czym polega różnica w - od lewej do prawej - złym, średnim i bardzo dobrej jakości torfem. KLIKNIJ TUTAJ. Lub inaczej silnie rozłożony (tani), średnio rozłożony (droższy) i słabo rozłożony (najlepszy ale i najdroższy). Wysłałbym Ci te 3L, gdybym tylko miał jeszcze coś z dobrego torfu, ale ten co mi się ostał, nie jest godny polecenia. :/ Swoją drogą, przypomniałeś mi, że warto pomyśleć o wiośnie i dobrym torfie. Czy posiadacie jakieś linki do sprawdzonych sprzedawców? torf Polecam ten, torf bardzo dobrej jakości (włóknisty o rozkładzie H2 do H5). W tamtym roku kupiłem 50L, teraz też będę zamawiał, lepszego nie znalazłem. Edytowane 23 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Jaka cena Twoim zdaniem jest przyzwoita za 3l? Czy posiadacie jakieś linki do sprawdzonych sprzedawców? Tak jak napisał Cephalotus. 4 zł za torf plus pewnie 7 zł wysyłka, to da 11 zł. W zwykłym ogrodniczym (Obi, Castorama Leroy etc) kupisz w tej cenie pewnie 50 litrów dość przyzwoitego torfu (w zeszłym roku widziałem nawet w Praktikerze 50 litrów za 6 zł, ale tego bym się nie podjął, bo wyglądał jak zwykła ziemia). Oczywiście jeżeli nie masz gdzie później nadwyżki trzymać lub nie chcesz się bawić w odsprzedawanie, to te 50 litrów się mija z celem, ale wiem na ile starcza 3 litry i nie jest to za wiele. No chyba, że potrzebujesz tylko na kilka roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Ok, czyli jeśli chodzi o jakość torfu to im jaśniejszy tym lepszy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Ok, czyli jeśli chodzi o jakość torfu to im jaśniejszy tym lepszy? Kolor, ale torfu suchego to jest jedna z głównych cech po której można rozpoznać jaki ma stopień rozkładu (najlepsze są torfy określane jako włókniste lub białe), a im słabiej jest rozłożony tym posiada lepsze właściwości jako podłoże. Oprócz koloru przy ocenie jakości torfu ważna jest gęstość objętościowa, kurczliwość, frakcja, zasolenie oraz zanieczyszczenie. Ale w dużym uproszczeniu tak im jaśniejszy tym lepszy, tyle że sam kolor nie gwarantuje nam dobrej jakości torfu ważne są też cechy, które podałem wyżej. Edytowane 24 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 To jeszcze sporo muszę sie nauczyć na temat torfu. A gdzieś czytałem, że suchy torf traci swoje właściwości i jakaś reakcja powstaje z której uwalniają się jakieś toksyczne związki. Pisali, aby nie dopuścić do tego by torf był suchy. Czy to jest prawda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 To jeszcze sporo muszę sie nauczyć na temat torfu. A gdzieś czytałem, że suchy torf traci swoje właściwości i jakaś reakcja powstaje z której uwalniają się jakieś toksyczne związki. Pisali, aby nie dopuścić do tego by torf był suchy. Czy to jest prawda? Możliwe, że coś zachodzi, ale ja akurat nie widziałem, aby potem właściwości torfu się zmieniały, a tym bardziej, aby szkodziły moim roślinom. Robiłem taki recykling, gdzie pozwalałem deszczowi przepłukać torf. Ponieważ był z różnych dziwnych roślin, w tym pływaczy, musiałem go ususzyć na chrupko, aby nic nie przetrwało. A chodziło mi o wytępienie U. subulata. Potem stosowałem go z powodzeniem u swoich roślin. Nie widziałem żadnych negatywnych skutków na roślinach, więc nie wiem o co chodziło autorom tego co czytałeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) To jeszcze sporo muszę sie nauczyć na temat torfu. A gdzieś czytałem, że suchy torf traci swoje właściwości i jakaś reakcja powstaje z której uwalniają się jakieś toksyczne związki. Pisali, aby nie dopuścić do tego by torf był suchy. Czy to jest prawda? "Torf łatwo wiąże wodę słabymi siłami, jednak gdy ulegnie zbyt silnemu przesuszeniu ponowne nawilżenie jest kłopotliwe. Powodem jest wzrost napięcia powierzchniowego przesuszonych koloidów. Przesuszony torf kurczy się i zmienia swoją objętość o 20-50%." Piotr Chochura, Podłoża ogrodnicze, Kraków 2007, Plantpress, s. 51. Przesuszenie jest kłopotliwe jeśli torf pozostaje w doniczce, po jego wyjęciu, odkażeniu, rozbiciu i ponownym nawodnieniu może być użyty ponownie (trzeba tylko brać poprawkę na zawartość związków fitotoksycznych). Co do toksyczności po przesuszeniu, mówimy tutaj o torfie nigdy nie używanym, podłożu organicznym i w dodatku czystym, w którym nie ma co być toksyczne. Wątpię by mogło coś się uwalniać, tym bardziej po jego przesuszeniu. Edytowane 25 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi