ATom Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Akwarium | woda | X | torf | roślinki | światło. Co dać między wodą, a torfem, aby tor nie był bezpośrednio zanurzony w wodzie. Myślałem by kupić keramzyt - czy nie zmieni on ph torfu? Lub można dla kontrastu jakieś białe kamyczki nadają się? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Przyznam się szczerze, że sposób zapisu tematu jest co najmniej interesujący. Pytanie pomocnicze, a dlaczego nie chcesz, żeby torf się stykał z woda? Bo trochę nie rozumiem koncepcji. Każde podłoże jakiego użyjesz, albo może mieć wpływ na skład torfu, albo nie będzie dostatecznie dobrze przewodzić wodę. Ja używam szmat do podłogi, aby przewodzić wodę z dolnego zbiornika wodnego. Są szare, są białe. W każdym razie zasada jest banalna. Materiał jest zanurzony w wodzie, a na podwyższeniu, na nim leży torf. Ten materiał doskonale przewodzi wodę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 myślałem, że torf nie powinien być nieco oddzielony od wody, aby zbytnio go nie zalać. a że w akwarium jest mały stawik to woda w akwarium będzie cały czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Ale po co ma być oddzielony od wody? W jakim celu? I co to znaczy, zbytnio nie zalać? jak chcesz żeby w tym coś rosło (owadożery) to musi być kontakt, czy podlejesz od góry czy od dołu... Torf ma mieć tylko funkcję ozdobną, czy będą w nim rosnąć rośliny? Edytowane 25 Lutego 2016 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Będą w nim rosnąć rośliny i oddzielić chcę torf od wody właśnie po to by rośliny nie miały za mokro - bo jak czytam to 2-3 dni trzeba odczekać przed ponownym podlaniem roślin by ich korzenie nie zaczęły gnić z powodu nadmiaru wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Będą w nim rosnąć rośliny i oddzielić chcę torf od wody właśnie po to by rośliny nie miały za mokro - bo jak czytam to 2-3 dni trzeba odczekać przed ponownym podlaniem roślin by ich korzenie nie zaczęły gnić z powodu nadmiaru wody. Zależy jeszcze jakie rośliny. Bo na przykład nie wyobrażam sobie jak możnaby przelać rosiczki, kapturnice, pływacze, czy darlingtonie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Zależy jeszcze jakie rośliny. Bo na przykład nie wyobrażam sobie jak możnaby przelać rosiczki, kapturnice, pływacze, czy darlingtonie Mi się raz udało przelać kapturnice , co prawda w trakcie zimowania, ale jednak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Rosiczki też można przelać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Rosiczki też można przelać. Pewnie są i takie gatunki. Ale dla większości gatunków, jak widzę zdjęcia z ich naturalnych siedlisk, to często rosną w wodzie zalane po stożek wzrostu, wiec nie wiem jak możnaby je przelać w warunkach doniczkowych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Razem z rosiczkami będzie rosnąć muchołówka, a ona z tego co czytałem to nie lubi zalewania. Czy więc znacie jakieś kamyczki, które nie zmienią ph torfu? Myślałem o szmatach jak to robi nasz Admin, lecz wizualnie wolałbym jednak jakieś kamyki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Razem z rosiczkami będzie rosnąć muchołówka, a ona z tego co czytałem to nie lubi zalewania. Czy więc znacie jakieś kamyczki, które nie zmienią ph torfu? Myślałem o szmatach jak to robi nasz Admin, lecz wizualnie wolałbym jednak jakieś kamyki. Generalnie to ja bym odradzał trzymania muchołówek w terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Sęk ze szmatami polega na tym, że ich nie widać. Zawsze można to ukryć w ten sposób, że przy ścianie terrarium będą kamyki czy co tam wolisz. Ale nie znam koncepcji, więc nie wiem czy dałoby się to schować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATom Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 W sumie nie pomyślałem o tym, że można kamykami zakryć szmaty. A jeśli chodzi o szmaty to z jakiej tkaniny mają być wykonane? Czy to nie ma znaczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Kup zwykłą agrowłóknine, w obi niecała złotówka za metr bieżący. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 W sumie to nie wiem jak nazywa się ten materiał, jeżeli w ogóle ma jakąś nazwę. Najważniejsze jest, że ma znaczne właściwości chłonne. Torf też jest niezwykle chłonny, więc bardzo dobrze przekazują sobie wodę. W tym temacie możesz zobaczyć sobie jak wygląda: KLIKNIJ TUTAJ. Choć jak wpiszesz "szmata do podłogi" w Google, to momentalnie zauważysz tendencję. Nie wiem czy agrowłóknina dobrze przewodzi wodę, powiedziałbym, że nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi