Skocz do zawartości

Akwarium | woda | X | torf | roślinki | światło.

ATom

Rekomendowane odpowiedzi

Tracer chyba się mylisz. Mam w domu trochę takiego materiału( w każdym razie wygląda bardzo podobnie) i bardzo słabo podciąga wodę. Sprawdzałem w zeszłym roku jak budowałem kastrę.

Cyt Google: "Filc w przemyśle znalazł szerokie zastosowanie, w wyniku dobrej chłonności nie tylko wody, ale także oleju, pyły i innego brudu...."

Link do producenta filcu

A poniżej porównanie wyglądu filcu "tapicerskiego" chociaż sam występuje pod milionem nazw z dokładnie tym samym produktem co kupił Cephalotus.

filc1.gif

a53e255f51063a178e4997287130fb43.jpg

Edit. Tak od siebie dodam tylko, że filc jako materiał o dużym "zagęszczeniu" włókien, które dodatkowo są jakby "poszarpane" musi ciągnąć i utrzymywać wodę bo taka jest jego budowa.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy agrowłóknina dobrze przewodzi wodę, powiedziałbym, że nie.

Ale koledze chyba chodziło o same oddzielenie torfu od wody, bez zaznaczania o przewodzenie wody. Zrozumialem, że chodzi o idee keramzytu na dnie na to materiał w tym przypadku agrowłóknina i podłoże. Agrowłówknina przepuszcza wodę na dół i zabezpiecza przed przelaniem, jednocześnie zabezpieczając przedostawanie się podłoża pomiędzy keramzyt.

Odnośnik do odpowiedzi