tracer274 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Coraz więcej osób próbuje swoich sił w budowie paneli opartych na diodach mocy. Ogólny schemat doboru diod jest podobny, wybiera się diody takie, których wytwarzane światło jest w jak największym stopniu absorbowane przez roślinę. Taki panel wytwarza przy tym światło specyficznego koloru, który jest najzwyczajniej drażniący. W tym celu ?wybiela? się wytwarzane światło dodając odpowiednie diody. W większości niemal 95% przypadków wybór pada na diody o temperaturze barowej 6500K, co jest zwykłym błędem. O tym, czemu tak jest za chwilkę będzie można się dowiedzieć. Teraz małe przypomnienie największej zalety paneli opartych na diodach mocy. Konstruując taki panel, mamy możliwość skonstruowania oświetlenia sztucznego o dowolnym widmie, dobranym do własnych potrzeb, gdzie nie ma takiej możliwości przy kupnie gotowego oświetlenia. Teraz, czemu dobór diod zimno białych 6500K jest błędny*. Czym jest biała barwa? Jest to składowa trzech podstawowych kolorów czerwonego ?, zielonego (G) i niebieskiego (B), czyli RGB. Podobnie jest z barwą białą światła widzialnego ludzkim okiem. Jest to światło z zakresu widma 380nm do 780nm. W tym zakresie fal mieści się światło z głównych ?kolorów?: niebieskiego, zielonego, czerwonego oraz ich mieszanek (cyjan, żółty, pomarańcz itp.). Całość daję światło o barwie białej. Teraz małe pytanie? Czym słodzisz herbatę? Cukrem, słodzikiem, czy może inną posłodzoną już herbatą? W powyższym porównaniu diody o temperaturze barwowej 6500K to ?inna posłodzona herbata?. Pytanie brzmi, czym jest cukier i słodzik. Poprawna odpowiedź brzmi diody z zakresu fal zielonych. Dlaczego diody zielone a nie białe? Czym jest dioda biała? Jest to dioda, której widmo składa się z fal z zakresu niebieskiego, zielonego i czerwonego, czyli taki gotowiec. W przypadku diod zimno białych 6500K występuję przewaga koloru zielonego. Gdy użyjemy diod białych dodając ich do diod czerwonych i niebieskich, dodajemy także widmo czerwone i niebieskie wytwarzane przez diodę białą. Czyli zaburzamy przez to stosunek widma z zakresu czerwonego i niebieskiego, jaki pragniemy osiągnąć. Przypomnę, że roślina rośnie na rożne sposoby w zależności od tego, jaki jest ten stosunek. W przypadku, gdy użyjemy jednak diod zielonych, dodajemy tylko i wyłącznie widmo z zakresu tej barwy nie zaburzając tego stosunku kolorów. Możemy dowolnie mieszać kolory tak by uzyskać światło czysto białe, przy zachowaniu odpowiedniego widma wytwarzanego przez panel. Była teoria, teraz praktyka. Poniżej zdjęcia, przedstawiające wykorzystanie dwóch zespołów diod. 1. Dioda niebieska, biała 6500K, i czerwona po 3W każda. 2. Dioda niebieska, czerwona i zielona po 3W każda 3. Diody 6500K dla porównania Teraz wytłumaczę czemu słowo błędny miało gwiazdkę. Jak widać jest zdecydowana różnica między światłem białym wytwarzanym przez oba zespoły diod. Ten z diodą zieloną wytwarza światło niemal czysto białe. W przypadku diody 6500K widać odcień różu. Jednak prawda jest taka że nawet światło wybielane przy pomocy diody 6500K można uznać za przyzwoite. Nie jest to czysty biały, ale nie jest też taki tragiczny. Kwestia gustu. Tak więc wybór należy do was, jednak osobiście zalecam używanie diod zielonych w celu wybielania. W celu uzyskaniu jeszcze lepszego białego koloru, można dodać też do zielonych diod, diody z zakresu widma pomiędzy niebieskim i zielonym czyli cyjan oraz między zielonym i bliską czerwienią czyli żółty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Przy wybielanniu światła kierować się bardziej stosunkiem mocy np. 10W czerwonych- 10W niebieskich- 10W zielonych czy raczej stosunkiem lumenów tych diod? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) A ja się nie do końca zgadzam z Twoim opisem. Owszem, zielona dioda najlepiej wybiela barwę światła ale wtedy masz w spektrum światła 33% barwy, której rośliny niemalże nie wykorzystują. Dioda biała daje różne długości fal, od niebieskiej do czerwonej. Z tego zakresu sporo jest zielonego ale sporo jest w zakresie przez rośliny wykorzystywanym. W efekcie: dajesz albo białą diodę, która słabiej wybiela światło ale zawiera użyteczne długości fal dajesz zieloną diodę, która lepiej wybiela ale składa się wyłącznie z fal nieużytecznych Dla mnie akceptowalnym poziomem wybielenia jest 1 dioda biała na 3 kolorowe, chociaż światło jest trochę różowe. Mam też wątpliwość co do zasadności zdjęć. Jak robię zdjęcia u siebie to kolory na zdjęciach ma się absolutnie nijak do tego co jest widoczne gołym okiem. Pomaga ustawienie balansu bieli ale i tak jest inaczej. W związku z tym dobrze by było, gdybyś zrobił zdjęcie czegoś kolorowego w świetle dziennym a potem położył to coś przy roślinach. Wtedy będziemy mogli ocenić odwzorowanie kolorów. Na obrazkach widma diód białych o różnej barwie i zielonej. Zaznaczyłem na szybko mniej więcej jakie zakresy długości fal są użyteczne przy fotosyntezie. Edit: na szybko załączyłem przez pomyłkę spectrum żółtej diody, wychodzi niemalże na to samo co z zieloną. Edytowane 3 Marca 2016 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Owszem, zielona dioda najlepiej wybiela barwę światła ale wtedy masz w spektrum światła 33% barwy, której rośliny niemalże nie wykorzystują. Dioda biała daje różne długości fal, od niebieskiej do czerwonej. Z tego zakresu sporo jest zielonego ale sporo jest w zakresie przez rośliny wykorzystywanym. Sporo + Sporo = Sporo. Niestety diody białe (6500K) w przewadze mają kolor zielony. To jednak też zależy od rodzaju diody, każda ma inne widmo. W efekcie: dajesz albo białą diodę, która słabiej wybiela światło ale zawiera użyteczne długości fal Która zaburza nam stosunek widma, i wprowadzając pewną niewiedze, bo bez specjalistycznych urządzeń pomiarowych nie da się dowiedzieć na końcu jakie jest faktycznie widmo całościowe. I jeszcze raz przypomnę, diody białe (6500K) mają przewagę koloru zielonego, czerwonego zwykle jest tyle co kot napłakał, jedynie niebieskiego jest w miarę, ale czy jest to dobra wymiana za brak kontroli nad widmem? (Dla łatwiejszego zrozumienia przytoczę jeszcze raz przykład z herbatą i dodam, że jak herbatę posłodzoną będziesz wlewał do kubka właściwego to w pewnym momencie ci się zacznie wylewać, a słodka i tak nie będzie) dajesz zieloną diodę, która lepiej wybiela ale składa się wyłącznie z fal nieużytecznych Których można użyć zwyczajnie mniej i osiągnąć ten sam efekt jak przy użyciu większej ilości diod białych i skupić się na diodach właściwych, nie zaburzając przy tym stosunku widma i mając pełną wiedze na jego temat. Dla mnie akceptowalnym poziomem wybielenia jest 1 dioda biała na 3 kolorowe, chociaż światło jest trochę różowe. Każdy ma inny gust, dlatego jasno zaznaczyłem, że to od gustu zależy, kto co wybierze. Równie dobrze nie trzeba wybielać. Na obrazkach widma diód białych o różnej barwie i zielonej. Zaznaczyłem na szybko mniej więcej jakie zakresy długości fal są użyteczne przy fotosyntezie. Widmo w zakresie od, do? Nie muszę przypominać, że wykres nigdy nie będzie miarodajny, bo zawiera się dla zakresu temperatur barwowych a nie konkretniej temperatury (nie wspomnę już o konkretniej diodzie). Rozbieżność będzie zbyt duża, chociaż pokazuje to tylko mniej więcej z czym mamy do czynienia. na szybko załączyłem przez pomyłkę spectrum żółtej diody, wychodzi niemalże na to samo co z zieloną. Naprawdę nie sądzę by diody zielone i żółte wychodziły na to samo. Równie dobrze można powiedzieć, że ciągnik siodłowy i osobówka to to samo bo samochód. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Nie będę się z Tobą polemizował bo to będzie rozmowa jak o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Wg mnie białe diody są lepsze co nie znaczy że zielone są złe. Nie wiem czemu zależy Ci tak bardzo na kontrolowaniu całego spektrum światła. Wg mnie najważniejsza jest kontrola w zakresie najbardziej użytecznym dla fotosyntezy, pozostała część jest dla mnie mniej ważna. W białych diodach nie wiemy do końca jakie daje spektrum poza tym ze mają podbicie w niebieskim zakresie. Z drugiej strony mamy pokryty szerszy zakres widma światła co zbliża je nieco do światła słonecznego i do sytuacji jaka jest w naturze. I na koniec wyjaśnię o co mi chodziło z żółtymi i zielonymi diodami. Żółtą wstawiłem przypadkiem zamiast zielonej. W obu przypadkach dają one światło, które jest w niewielkim zakresie używane podczas fotosyntezy, stąd stwierdzenie że przy diodzie żółtej i zielonej wychodzi niemalże na to samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Nie będę się z Tobą polemizował bo to będzie rozmowa jak o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Wg mnie białe diody są lepsze co nie znaczy że zielone są złe. Nie wiem czemu zależy Ci tak bardzo na kontrolowaniu całego spektrum światła. Wg mnie najważniejsza jest kontrola w zakresie najbardziej użytecznym dla fotosyntezy, pozostała część jest dla mnie mniej ważna. W białych diodach nie wiemy do końca jakie daje spektrum poza tym ze mają podbicie w niebieskim zakresie. Z drugiej strony mamy pokryty szerszy zakres widma światła co zbliża je nieco do światła słonecznego i do sytuacji jaka jest w naturze. I na koniec wyjaśnię o co mi chodziło z żółtymi i zielonymi diodami. Żółtą wstawiłem przypadkiem zamiast zielonej. W obu przypadkach dają one światło, które jest w niewielkim zakresie używane podczas fotosyntezy, stąd stwierdzenie że przy diodzie żółtej i zielonej wychodzi niemalże na to samo. W zupełności sie z tobą zgadzam. Zastanawia mnie tylko fakt po do Tracer chcesz dodawać do panelu jeszcze diody zółte i cyjan. Jak każdy wie diody Power Led nie należa do najtańszych wiec budowa panelu led nie jest tanim rozwiązaniem doświetlania roślin. Budując panel led skupiamy sie na tym aby swiatło emitowane przez nasz panel było jak najbardziej efektywne przy zużywaniu jak najmniejszej energii. Wiec dodając diody zielone,cyjan,zółte.Wydajemy dodatkowo kase która zwieksza nam moc panelu, zmniejsza grubość portfela, a tylko jakies 50% panelu to diody ktore faktycznie wpływają na proces fotosyntezy. W takim wypadku mija sie z celem używanie led do doświatlania roślin Edytowane 3 Marca 2016 przez Emdine Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Ogólnie mówiąc każdy budując panel led powinien sam zdecydować jakie rozwiązanie wykorzysta. I co dla niego bedzie priorytetem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Nie wiem czemu zależy Ci tak bardzo na kontrolowaniu całego spektrum światła. Wg mnie najważniejsza jest kontrola w zakresie najbardziej użytecznym dla fotosyntezy, pozostała część jest dla mnie mniej ważna. Po pierwsze nie całego. Dobra teraz napiszę tak, światło w zależności od tego, że świeci, przenosi określoną energie to również pełni funkcję informacyjną dla rośliny przez co wymusza określone procesy zachodzące w niej. Sądzę, że jednak powinieneś to wiedzieć. I dziękuje, że nareszcie się ze mną zgodziłeś. Kontrola nad światłem w zakresie tego z pobieranego przez roślinę w fotosyntezie jest niezmiernie ważna i najważniejsza dlatego więc nie warto zaburzać tego stosunku przez diody białe, o których nie ma żadnej informacji. Teraz napiszę, czemu w ogóle taki temat, bo widzę że galopujecie już za daleko. Temat nie porusza procesu, fotosyntezy (o tym kiedy indziej) tylko problemu wybielania światła. Jak komuś nie przeszkadza różowy lub fioletowy kolor nie musi tego nawet czytać, choć uważam, że powinien. Na koniec i to będzie ostateczna wersja, najbardziej zrozumiała. Widmo nie uczestniczące w fotosyntezie to śmietnik dla roślin który tutaj się uprawia. Kontroli ma podlegać tylko to wykorzystywane w fotosyntezie, jednak z punktu widzenia WYBIELANIA światła, użycie diod zielonych jest bardziej optymalne bo można ich użyć MNIEJ w stosunku jaki trzeba by użyć białych aby uzyskać taki sam efekt. Diody białe natomiast zawierają jednak w sobie widmo z zakresu CZERWONEGO I NIEBIESKIEGO, który ZABURZA NAM STOSUNEK WIDM NIEBIESKIEGO DO BLISKIEJ I DALEKIEJ CZERWIENI, bo nie mamy dokładnej informacji ile faktycznie wytwarzają tych fal, przez to do rośliny dociera światło i widmie nie takim jak założyliśmy, a nie idzie wtedy tego policzyć. Prościej nie mogę wytłumaczyć czemu z kontrolą widma lepiej jest użyć do WYBIELANIA ŚWIATŁA, diod zielonych o których mamy pełną informacje, zamiast nie pewnych białych? W białych diodach nie wiemy do końca jakie daje spektrum poza tym ze mają podbicie w niebieskim zakresie. Z drugiej strony mamy pokryty szerszy zakres widma światła co zbliża je nieco do światła słonecznego i do sytuacji jaka jest w naturze. Czyli jednak obchodzi cię ten mniej istotny zakres widma? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Widzę, że wiesz lepiej a na argumenty, które się nie zgadzają z Twoją wizją reagujesz agresją. Więcej się w tym wątku nie wypowiadam, bo co ja tam wiem o roślinach i świetle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Panowie nie ma co dzeć kotów. Trzeba używać pokojowych argumentów Temat bardzo ciekawy dla laika jak np.ja jeżeli chodzi o tematy elektryczne Mam panele led z białymi i rośliny rosną bardzo dobrze. Śwatło nie jest tak rażące jak w terrariach gdzie mam tylko czerwone z niebieskimi. Nie wykluczone,że będę chciał wypróbować panel led z zielonymi dla porównania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Zapomniałem pytania z tego wszystkiego Czy rośliny z białymi rosną gorzej lub bez róż icy jak z zielonymi?? Mam na myśli w obydwu wypowoedziach power led. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Zapomniałem pytania z tego wszystkiego Czy rośliny z białymi rosną gorzej lub bez róż icy jak z zielonymi?? Mam na myśli w obydwu wypowoedziach power led. Dla samych roślin jest to obojętne. Bez różnicy jeśli są stosowne jako dodatek wybielający, różnica jest jedynie w kwestii oddawania barw. Dla samych roślin może ich nawet nie być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Jeżeli dioda zielona bierze znikomy udział w procesie fotosyntezy, to w moim przekonaniu znacznie lepsze są diody białe ktore są złożeniem po cześci wszystkich barw. Białe diody cześciowo oddają barwe swiatła dziennego, wiec znacznie wiecej swiatła emitowanego przez tą diode bedzie brało w procesie fotosyntezy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Osobiście uważam, że tracer trochę zagalopował się w temacie - opisujesz wszystko jako pewnik, chociaż bazujesz głównie na teorii. Nie mówię, że temat mi nie odpowiada w jakikolwiek sposób; wręcz przeciwnie, jest on jak najbardziej ciekawy i warty rozwijania Uważam jednak, że sprawa wymagałaby gruntownego sprawdzenia i wypróbowania jej w długotrwałej hodowli roślin różnego typu. Ciężko trochę wyciągać takie wnioski jak autor tematu, podpierając się w większości wykresami i danymi z literatury. Wszystko powinno oczywiście zgadzać się teoretycznie...ale jak daleko teoria ma zwyczaj bywać od rzeczywistości, o tym wszystkim wiemy. Osobiście jestem zwolennikiem diod białych (2700K + 6500K), chociaż jest to raczej podyktowane względami estetycznymi i "przyjemności dla oka", niż przydatnością dla roślin. Panele spisują się bardzo dobrze, więc nie narzekam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Uważam jednak, że sprawa wymagałaby gruntownego sprawdzenia i wypróbowania jej w długotrwałej hodowli roślin różnego typu. Ciężko trochę wyciągać takie wnioski jak autor tematu, podpierając się w większości wykresami i danymi z literatury. Wszystko powinno oczywiście zgadzać się teoretycznie...ale jak daleko teoria ma zwyczaj bywać od rzeczywistości, o tym wszystkim wiemy. Podpuszczasz mnie? Dobrze więc sprawdzimy to kiedyś w praktyce, oczywiście nie fakt samego wybielania, bo myślę że jest on już wyjaśniony, ale to czy jest jakaś faktyczna różnica dla samych roślin. Zielone kontra 6500K, z takim samym zestawem innych diod. No ale to nie teraz, pieniążki mam już zarezerwowane na inne testy to musi poczekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi