StachuRosja Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Witam kupiłem sobie roślinę darlingtonia kalifornijska. Dziś mi przyszła i mam dylemat czy ją przesadzić? Gleba nie wygląda na mech torfowiec (ani martwy ani tym bardziej żywy). Wygląda na torf a o ile mi wiadomo roślina nie powinna rosnąc w torfie. Czy powinienem ją już przesadzić. Czy poczekać do wiosny (jak będzie ciepło)? Dorzucam zdj w załączniku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Myślę, że możesz spokojnie swoją darlingtonię przesadzić. Ja ciut większą mam i kilka dni temu przesadziłem ją do suszonego mchu torfowca z perlitem i wygląda bardzo dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 W tej chwili nasze darlingtonie rosną w mieszance torfu i perlitu, świetnie sobie radzą jak widać na zdjęciu dlatego zrezygnowaliśmy z uprawy w czystym torfowcu. W mojej ocenie możesz spokojnie nadal uprawiać tą darlingtonię w tym podłożu, no chyba że kwestia większej doniczki to można przesadzić ale jest to młoda roślina i zanim zacznie puszczać "runnery" trochę minie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Można przesadzić teraz, można trochę zaczekać, aż zrobi się cieplej. To byłby wyjątkowy pech, jakby coś się jej złego w tym czasie stało. Zwykle obumarcia w podłożach torfowych zdarzają się w okresie jednak gorącym - letnim. Oczywiście, że Darlintonię można hodować na różnego rodzajach podłoża, tylko ryzyko jej utraty w sposób nagły i tragiczny jest mniejsze w przypadku mchu torfowca jak torfu. Tyle z różnic. Nawet zaryzykuję stwierdzenie, że w torfie będzie rosnąć lepiej, bo sumą sumarów jest "bogatszy" jak mech torfowiec w jakiekolwiek składniki odżywcze, mimo iż ciągle jest ubogi. Oczywiście znam przypadki hodowania Darlingtonii latami w podłożach torfowych z genialnym efektem. Powód sukcesu jest mi nieznany, a moje rośliny od tej samej osoby ginęły marnie w podłożach torfowych kilkukrotnie. Tak samo na zdjęciach trupów to jakoś regularnie obecne są mieszanki na bazie torfu albo są w opisie. Mówię głównie o CPUK forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asimov Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Istnieje w ogole zakup darlingtonii rosnacej w mchu torfowcu u polskich sprzedawcow? Jesli tak, to u ktorych? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Istnieje w ogole zakup darlingtonii rosnacej w mchu torfowcu u polskich sprzedawcow? Jesli tak, to u ktorych? Nie wiem u jakich, ale w heldrosie możesz kupić osobno mech i darlingtonię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 Chyba nie da się kupić darlingtonii rosnącej w mchu ale mech torfowiec sprzedawany w heldrosie jest tani i dobrej jakości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi