Mateo Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Witam, mam małe pytanie do osób obeznanych w temacie mikrorozmnażania - czy jest możliwe rozmnożenie kapturnicy metodą in vitro z kawałka liścia (fyllodia) lub kawałka korzenia? Dokładnie to chciałbym spróbować z S. flava var. rubricorpora, a jako że na temacie in vitro się nie znam to pomyślałem że lepiej najpierw zapytać niż kaleczyć roślinę... Edytowane 12 Marca 2016 przez Mateo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Można tak rozmnożyć każdą roślinę. Z doświadczeń w mojej szkole wiem, że niekiedy wystarczy jakakolwiek część tkanki rośliny, aby odtworzyć całą. Musisz mocno się przygotować, bo łatwo stracić całe pojemniki przez zwykłe chuchnięcie albo machnięcie ręką. Możesz też użyć konserwantu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 O ile wiem nikt w ten sposób kapturnic nie rozmnaża - ponoć jest to bardzo trudny proces. Mam nadzieję, że ktoś "siedzący" w temacie udzieli bardziej szczegółowych informacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 O ile mi wiadomo, do rozmnażania in vitro potrzebne są komórki merystematyczne, w przypadku kapturnic i heliamfor znajdujące się w kłączu. Przez to proces nie jest aż taki łatwy i wymaga zazwyczaj zniszczenia rośliny, z którą pracujemy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Wszystkie drogie kultywary kapturnic rozmnaża się wyłącznie przez podział - nie in-vitro. Dlaczego? Podejrzewam, że tym trudniejsza jest ta metoda rozmnażania w przypadku kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Czyli łatwiej (i z większą szansą na sukces) było by spróbować z D. regia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Tak, biorąc pod uwagę, że rozmnożenie wegetatywne kapturnicy in vitro-jest prawie niemożliwe, to na pewno z rosiczką pójdzie Ci lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Z regią z liścia może być problem, gdyż ona bardzo łatwo tworzy, jak to ktoś na forum kiedyś określił, otoczkę fenolową. Niestety, w jej przypadku zbytnio nie pomagał węgiel aktywny. Myślę, że należałoby dosyć często zmieniać pożywkę. Możliwe, że pomógłby PPM w pożywce i krótsza sterylizacja. Na pewno próba rozmnożenia z korzenia będzie mniej problematyczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Rozmnażanie kapturnic in vitro to nie jest wcale trudna sprawa i patrząc na " holenderskie masówki " - otwiera możliwości produkcji, rozmnażania, których tradycyjnymi metodami nie przeskoczymy . Najtrudniejsze są początki - wprowadzenie rośliny na sterylną pożywkę, jak to się uda to potem już z górki. Nie wiem czy da się kapturnicę wprowadzić na pożywkę w inny sposób niż z nasion. Tak jak w przypadku wprowadzania z pędów, łodyg u dzbanecznika - sprawa jest zapewne bardzo trudna i wymaga nie jednej rośliny do prób. Nasiona problem załatwiają zarówno u kapturnic, jak i dzbanków . Możliwe, że dlatego tak jak Ptaah pisze - niektóre kultywary są bardzo drogie i nie rozmnaża się ich in vitro - bo najpierw trzeba by uzyskać nasiona (a wiadomo że przez rozmnażanie generatywne i powstające różnice genotypowe potomstwa- utracimy niektóre charakterystyczne cechy danego kultywaru, który jest konkretnym genotypem). Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi