Skocz do zawartości

Heliamphora na parapet

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam za pytanie które możliwe, że będzie idiotyczne ale musicie wybaczyć bo jestem raczkującym w tych kwestiach (póki co szczęśliwym) posiadaczem heliamfory. Ale do rzeczy: Skoro można hodować ją w słoiku/kuli jak w takiej sytuacji ma się sprawa z podlewaniem? Bo sposób "przez podsiąkanie" chyba nie wchodzi w grę.

Ja trzymam ją w doniczce umiejscowionej na spodku, a to wszystko na parapecie. Rozwija się pomalutku ale nie marnieje. Jeśli macie jakieś rady to byłbym wdzięczny.

post-7942-1538637964_thumb.jpgpost-7942-1538637971_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hejka,

swego czasu trzymałam helki minor i w słoiku i na parapecie w doniczce. W obu przypadkach rosły dobrze, ale zaznaczam, że były doświetlane. W słoiku rosły w mchu torfowcu żywym, który co jakiś czas trzeba było przycinać żeby nie zarósł helek, a podlewanie odbywało się raz na kilka miesięcy strzykawką. Te w doniczce podlewałam klasycznie przez podsiąkanie. Rada ode mnie - dużo światła.

Życzę powodzenia w hodowli. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka,

swego czasu trzymałam helki minor i w słoiku i na parapecie w doniczce. W obu przypadkach rosły dobrze, ale zaznaczam, że były doświetlane. W słoiku rosły w mchu torfowcu żywym, który co jakiś czas trzeba było przycinać żeby nie zarósł helek, a podlewanie odbywało się raz na kilka miesięcy strzykawką. Te w doniczce podlewałam klasycznie przez podsiąkanie. Rada ode mnie - dużo światła.

Życzę powodzenia w hodowli. ;)

Dzięki za odpowiedź i porady. Zostawiłbym ją na tym parapecie bo w sumie nic złego się jej nie dzieje, a boję się czegoś zmieniać abym jakimś czynnikiem nie spowodował negatywnych efektów. Tym bardziej, że posiadam ją stosunkowo krótko ledwo co się zaaklimatyzowała i kolejna zmiana.. to chyba nie jest dobry pomysł. Jednak zbliża się zima i sezon grzewczy przez co wilgotność w domu będzie zapewne zdecydowanie niższa niż do tej pory, a jeśli się dobrze orientuję jest to mega ważny czynnik jeśli chodzi o te roślinki. Tak więc co robić? Zostawić tak jak jest i w jakiś sposób zapewnić większą wilgotność? Tylko w jaki? Ewentualnie włożyłbym ją do słoika w doniczce nie przesadzając, dolewają wodę w dno naczynia, a wieczko przykryłbym folią i zrobiłbym kilka małych dziurek. Proszę o doradzenie w tej kwestii i już więcej o nic nie pytam.. do czasu aż znowu coś głupiego wymyślę ;)

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

Popularnym mitem jest, iż heliamfory potrzebują ekstremalnie wysokiej wilgotności w każdym przypadku - o ile ma to jeszcze jakiś sens dla roślin ze szczytów Tepui, to nie bardzo już ma sens w odniesieniu np. do popularnej "parapertowo" H. heterodoxa, czyli gatunku występującego o wiele niżej. Z doświadczenia powiem, iż klucz to nie dopuszczenie do spadku wilgoci poniżej ok. 60-65% przy jednoczesnym zachowaniu bardzo dobrej wentylacji i mocnego światła - dwa ostatnie czynniki uważam za o wiele ważniejsze niż samą wilgotność. Roślina trzymana w wilgoci bez przewiewu robi się po jakimś czasie wyjątkowo podatna na choroby grzybowe i często ginie ekspresowo bez ostrzeżenia. Grunt to nie dopuszczenie do wyschnięcia podłoża - musi być stale wilgotne, albo wręcz mokre (o ile woda nie jest zastała). Ogólny pogląd warunków, w jakich roślina żyje w naturalnym środowisku widać na zdjęciu:

https://www.flickr.com/photos/148015128@N06...57694134884082/

Typowa sawannowa patelnia, tylko podłoże dosyć mokre. Nie bez przyczyny nazwano ten rodzaj "marsh pitcher plant".

Odnośnik do odpowiedzi

Popularnym mitem jest, iż heliamfory potrzebują ekstremalnie wysokiej wilgotności w każdym przypadku - o ile ma to jeszcze jakiś sens dla roślin ze szczytów Tepui, to nie bardzo już ma sens w odniesieniu np. do popularnej "parapertowo" H. heterodoxa, czyli gatunku występującego o wiele niżej. Z doświadczenia powiem, iż klucz to nie dopuszczenie do spadku wilgoci poniżej ok. 60-65% przy jednoczesnym zachowaniu bardzo dobrej wentylacji i mocnego światła - dwa ostatnie czynniki uważam za o wiele ważniejsze niż samą wilgotność. Roślina trzymana w wilgoci bez przewiewu robi się po jakimś czasie wyjątkowo podatna na choroby grzybowe i często ginie ekspresowo bez ostrzeżenia. Grunt to nie dopuszczenie do wyschnięcia podłoża - musi być stale wilgotne, albo wręcz mokre (o ile woda nie jest zastała). Ogólny pogląd warunków, w jakich roślina żyje w naturalnym środowisku widać na zdjęciu:

https://www.flickr.com/photos/148015128@N06...57694134884082/

Typowa sawannowa patelnia, tylko podłoże dosyć mokre. Nie bez przyczyny nazwano ten rodzaj "marsh pitcher plant".

Nie mam doświadczenia w hodowaniu helek na parapecie, zresztą i tak nie znalazłbym tam dla nich miejsca aktualnie, choć propozycja jest kusząca. Bardzo lubię helki, bo są fascynujące, zresztą, jak rośliny owadożerne, ale mniejsza z tym. Nawet, jeżeli roślina rośnie w środowisku naturalnym w Polsce, na otwartej przestrzeni, na wilgotnym piachu, wilgotność powietrza w jej otoczeniu będzie podwyższona siłą rzeczy. Ciężko byłoby mi uwierzyć, bez zbadania, że do wysokości 20 cm (ile może mierzyć taka D. heterodoxa?) wilgotność powietrza nie jest podwyższona, skoro w okolicy mamy mokry/wilgotny piach. Uwierzyłbym, gdyby roślina rosła wzdłuż niewielkiego cieku wodnego i jedynie na jego długości, a okolica byłaby nienasączona wodą. Wtedy owszem. Jednak, jeżeli jest to jakiś rejon, jakaś powierzchnia przesączona wilgocią i świeci na nią słońce - parowanie jest nieuniknione i jeżeli na wysokości 1-1,5m wilgotność będzie niska, to w obrębie roślin będzie jednak podwyższona.

Oczywiście nawet, jeżeli w środowisku naturalnym roślina ma podwyższoną wilgotność, a 60-65% do niej nie należy, to nie oznacza, że roślina w zakresie swojej tolerancji nie będzie znosić niższych poziomów. Po prostu wymaga to uprzedniego porządnego sprawdzenia. Stąd nawet, jeżeli w środowisku naturalnym nawet H. heterodoxa miałaby blisko 100% wilgotność w strefie, w której rośnie, może dobrze znosić 60-65% wilgotności. :) Jeżeli Wrazik to sprawdził i się pod tą obserwacją firmuje - śmiało trzymałbym H. heterodoxa na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to czystą H. heterodoxa jest bardzo trudno zdobyć i wątpię aby ktokolwiek poza "starymi wyjadaczami" takową posiadał. Po drugie to osiągnięcie wilgotności powietrza na parapecie w okolicach 65% będzie niezwykle trudne, o ile w ogóle możliwe. Nie sądzę aby w dłuższej perspektywie heliamfora przetrwała w znacznym cieple, przy niskiej wilgotności powietrza, a i prawdopodobnie niedostatecznym oświetleniu.

Odnośnik do odpowiedzi

A to moja Helka, ponad 2 lata rośnie w parapetowych warunkach:

Jaką ona ma wysokość? Obserwując moje rośliny wydaje mnie się, że helka rośnie wolniej od innych gatunków tj. muchołówki, kapturnicy, rosiczki. Czy moje spostrzeżenia są słuszne czy po prostu u mnie jest taki "problem". Ogólnie rozwija się dobrze i bezproblemowo jednak wolniej niż reszta "Pogromców muchów" ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Naprawdę nie zaprzątałbym sobie na Waszym miejscu głowy heliamforami jeśli planujecie trzymać je na parapecie. Radek jest bardzo doświadczoną osobą w kwestii uprawy roślin mięsożernych, a o jego umiejętnościach najlepiej zaświadcza kondycja prezentowanych roślin. H. heterodoxa x minor (bazując na zamieszczonej fotografii) ma się jednak mocno średnio, co wskazuje na niedostatki w wilgotności powietrza i/lub zbyt wysokiej temperaturze.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...