Dieball Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Dzisiaj, postanowiłem założyć temat, który będzie przedstawiał historię mojego cefalotusa Co miesiąc będę wrzucał nowe zdjęcia. Mam nadzieję, że pomoże to komuś w określeniu tempa wzrostu tych roślin. 14.01.2016 - Pierwsze oznaki życia, odkąd oderwałem ten liść od rośliny matecznej 10.10.2015. 26.01.2016 11.02.2016 - sadzonka trafiła do doniczki, razem z drugim odrostem, którego pobrałem podczas przesadzania rośliny matecznej. 27.02.2016 26.03.2016 - dzbanki zaczynają się ładnie rumienić. O dziwo, sadzonka z liścia wygląda na ładniejszą i doroślejszą, niż odrost. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2016 23.04.2016 Mój cefal z liścia zaczyna się robić coraz przystojniejszy Żaden sklepowy nie jest tak ładny, będąc takim małym. Ten drugi, odrost, też zaczyna jakoś wyglądać. Kolejne zdjęcia za miesiąc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 W zeszłym miesiącu nie było update'u bo nie miałem aparatu, ale temat martwy nie jest Jeden z cefali nieco wyluzował i rośnie sobie powoli, za to drugi (zielony) go dogonił ze wzrostem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Mógłbyś coś dopisać o warunkach w jakich je trzymasz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Mógłbyś coś dopisać o warunkach w jakich je trzymasz ? Warunki bez specjalnego cudowania. Cefalotusy to naprawdę nie są trudne rośliny. Stoi sobie na takiej oto półce, z trzech stron oklejonej folią lustrzaną (mylar): Temperatura i wilgotność: pokojowe. Oświetlany dwoma widocznymi lampkami, z czego jedna ma żarówkę Phillips Tornado 20w, a druga żarówkę LED 15w z Roraimy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Października 2016 Autor Share Napisano 14 Października 2016 (edytowane) Wrzesień 2016 http://i.imgur.com/Wi14fyK.jpg?1 Edytowane 14 Października 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Ja również uważam, że cefalotusy są banalnie proste w uprawie i nie rozumiem skąd opinia o ich wyjątkowych wymaganiach. Przez cały sezon wegetacyjny trzymam je na zewnątrz w kuwetach razem z kapturnicami i muchołówkami. Rośliny stoją stale w wodzie, której poziom po większych opadach deszczu sięga powyżej górnych krawędzi doniczek. Same pojemniki są niskie - niektóre o wysokości 5-6cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 Ja również uważam, że cefalotusy są banalnie proste w uprawie i nie rozumiem skąd opinia o ich wyjątkowych wymaganiach. Przez cały sezon wegetacyjny trzymam je na zewnątrz w kuwetach razem z kapturnicami i muchołówkami. Rośliny stoją stale w wodzie, której poziom po większych opadach deszczu sięga powyżej górnych krawędzi doniczek. Same pojemniki są niskie - niektóre o wysokości 5-6cm. Dokładnie. Ja w ogóle nie spotkałem się jeszcze z naprawdę trudnymi roślinami, jeśli tylko się trzyma podstawowych prostych zasad dla danego gatunku. Problemy jedynie mi sprawiała D. hilaris, ale możliwe że miałem słabego osobnika (poprzedni właściciel oddał bo sobie nie radził), bo teraz próbuję drugi raz i póki co jest spoko. ... Nooo może jeszcze muchołówki mnie zbytnio nie lubią, bo rosną, ale nie są tak dorodne jakbym tego oczekiwał za poświęconą im uwagę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi