Skocz do zawartości

Velkommen til Norge! vol.2

Rekomendowane odpowiedzi

Część druga owadożernych fotorelacji z mojej wycieczki po Norwegii :)

Tym razem w programie fotki Preikestolen.

Drogą wstępu:

Wspinaczka na Preikestolen zajmuje w zależności od kondycji i siły, w 2,5-4 godzin.
Trasa to niecałe 4km.
W sytuacji, w której jesteście głodni, zmęczeni i zaczyna padać, najpewniej uwiniecie się z drogą powrotną tak jak nasza drużyna, czyli w niecałe 2 godziny :P

Sama droga jest odzwierciedleniem krajobrazu Norwegii - z każdym krokiem otoczenie się zmienia.
Podczas swojej podróży natkniecie się na rumowiska skalne, strome zbocza, lasy, mokradła, jeziora górskie, potoki.

Musicie wiedzieć, że pomimo tak raptownie zmieniającemu się środowiskowa, nigdzie podczas mojej podróży po tym kraju nie widziałem tylu rosiczek w jednym miejscu!

No to zaczynamy:

Pierwszy przystanek, podmokły naciek od pobliskiego potoku.
Q5rCuq.jpg

A zaraz obok drogowskazu w mchu torfowcu - Rosiczka okrągłolistna
Zjw7wl.jpg

Ruszamy dalej - drugi odcinek prowadził przez tamtejsze wysoko położone mokradła,
drogę stanowiły drewniane chodniki.
r39KRT.jpg

5f04VJ.jpg

Cały teren porastała warstwa torfowca i różnych traw. Można było zauważyć, że ma on dziwnie czerwony odcień.
Po bliższym przyjrzeniu się, zagadka szybko się rozwiązywała, gigantyczna ilość czerwonych lepów powodowała owe zabarwienie :)
Drosera rotundifolia
t29WLx.jpg

Zostawiamy podmokłe tereny za nami,
Im dalej tym stromiej, sama droga to już dobrze ułożone rumowisko :)
0RVdvM.jpg

3idz2r.jpg

Oczywiście nie jesteśmy tutaj sami ^^
Obserwują nas liczne Tłustosze pospolite, okupujące każdą grudkę ziemi na otaczających nas skałach, zboczach i wyrwach.
PiDAHA.jpg

JWOrTI.jpg

xYiivj.jpg

uOlOTC.jpg

Ktoś napiszę co to takiego? Spotykałem to bardzo często w innych rejonach Norge
Czyżby Widłaki?
lFOysf.jpg

Po pokonaniu wcześniejszego, skalnego - chyba również najbardziej stromego odcinka, dochodzimy do skalnego płaskowyżu.
Jesteśmy równo w połowie drogi na szczyt.
Płaskowyż porośnięty jest karłowatymi drzewami, cały poprzecinany przez liczne potoki oraz płytkie jeziora górskie.
Wszystko to nadaje mu niepowtarzalny i zróżnicowany obraz.
ehfc8T.jpg

Zaraz nad nim, na piętrze wyżej, naszym oczom ukazuje się coś jeszcze bardziej zaskakującego:
NGzNth.jpg

Obniżenie terenu zalane wodą, mimo dużej wysokości (około 500 metrów n.p.m.) - jest to miejsce osłonione od wiatru i bardzo spokojne.
Z1AAll.jpg

Jak już się pewnie domyślacie, jest to raj dla różnych gatunków rosiczek :P
Znalazłem tam D. anglice, D. rotundifolie oraz ich naturalnego mieszańca D. x obovata
KikpuN.jpg

zg9nYR.jpg

UyKW4I.jpg

D. x obovata
wpFbEF.jpg

I nie tylko :)
nYi3Z0.jpg

Jesteśmy już dalej niż w 3/4 drogi na klif, to już niedaleko!
cqXaBQ.jpg

Ostatnia prosta - droga prowadzi przez skalną półkę,
6dDhj1.jpg

Patrząc w dół widzimy dużą, porośniętą drzewami dolinkę - a w niej kilka jezior torfowiskowych, z wodą koloru czarno-brązowego.
8lrZgf.jpg

Ostatnie kroki dzielą nas od osiągnięcia celu, nie czujemy się samotni x)
Tłustosze patrzą
8HnWQu.jpg

Kolejna zagadka - co to za dziwactwo?
To kolejne cosie, które często widywałem, tym razem spotkałem je prawie na samym klifie obok tłustoszy.
oNSibI.jpg

No i nasza wycieczka dobiega końca, osiągamy zamierzony cel - Klif Preikestolen.
VidsiA.jpg

bj74YZ.jpg

I to koniec tej fotorelacji :)
Mam nadzieje, że się wam podobała!

Dla mnie na pewno była to jedna z najlepszych wycieczek w moim życiu,
polecam ją każdemu.

Zostały mi jeszcze zdjęcia z Ogrodu Botanicznego w mieście Goteborg w Szwecji oraz kilka dodatkowych zdjęć z losowych postojów w Norge.
Dajcie znać czy chcielibyście je zobaczyć :)

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie trasy czy warunków pogodowych, walcie śmiało ;)

Pozdrowienia!

V8LrYW.jpg

*Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa, nie zezwalam na ich kopiowanie czy udostępnianie bez mojej zgody!* Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Super zdjęcia! Dzięki za wstawienie.

Pod jednym ze zdjęć pytasz co to za roślina. Wygląda jak widłak jałowcowaty. Dookoła jest borówka bagienna, pod widlakiem rośnie sobie bażyna (pewnie) czarna.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo się cieszę, że zdjęcia wam się podobają! :D

Zwłaszcza, że często mam problemy z ostrością...

MarcinS

sądzę, że raczej nie o takie zdjęcia podmokłych łąk Ci chodziło...

Niestety, patrząc na resztę fotek, które mi zostały (do części III) - stwierdzam, że nie będą one lepsze (pod kontem rozpoznawania poszczególnych gatunki turzyc) niż te tutaj... :(

Możemy umówić się tak: jak kolejny raz odwiedzę tamtejsze strony, to specjalnie dla Ciebie poszukam także turzyc, umowa stoi? :)

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że umowa stoi! Będę czekał z niecierpliwością na kolejną część fotorelacji i zdjęcia turzyc (i traw jeśli mogę grzecznie poprosić) z przyszłej wyprawy.

Nawet jak nie było dokładnych zdjęć turzyc to i tak z dużą przyjemnością obejrzałem zdjęcia, zwłaszcza te z zarastającymi jeziorkami.

Zazdroszczę widoków, nie tylko tych owadożernych ale i tych z klifów. Świetne!

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...