Scavell Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 W końcu się zebrałem aby coś naskrobać i co nie co pokazać. Nigdy nie miałem zacięcia posiadania jak największej ilości gatunków, raczej interesowało mnie to jak rośliny się prezentują i tworzenia mini ekosystemów. Zainspirowany paludariami dokkrb wziąłem się do pracy. Poniżej przedstawiam już ponad półroczną kompozycję. Foto z jakiś tam przymiarek: I po złożeniu wszystkiego w calość: wygląd obecny po kilku modyfikacjach: Rośliny w środku to od góry od lewej: Nepenthes maxima Nepenthes albomarginata Red Nepenthes Emmarene (N. khasiana × N. ventricosa) Nepenthes ampullaria Green Heliamphora minor - aklimatyzowała się ponad pół roku Heliamphora nutans ponadto: Utricularia alpina Utricularia calycifida Utricularia longifolia + nasiały się jakieś spatulaty (chyba spatulaty) Oświetlenie 14h przez pierwsze 5 miesiący: 1x24 T5 Aquastar 1x24 T5 Grolux 1x15 T8 Aquastar 1x15 T8 Grolux Obecnie zmienione na dluższe obejmujące dwa terra 4x39 W (2x Aqua 2x Grolux). Na jedno terra przypada tak samo jak w tamtej wersji 78W Nawilzacz ktory chodzi o zmierzchu 2x po 15 minut z odstepem godzinnym, w nocy 15 minut, nad ranem 15 minut oraz w dzień 15 minut. 2x wiatraczki z podkladki chlodzacej włączające się razem z nawilżaczem Wilgotnośc... hmm higrometr ten co mam nie jest najwyższych lotów więc odpuszcze podawanie jego wskazań. Poniżej kilka fotek poszczegolnych roślin, jakby ktoś chciał i będzie jakiś odzew moge wrzucić więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Scavell całość wygląda bardzo obiecująco! Jedyne czego brakuje to mszaki ^^ 1. a co za niebieska rura? Ona tak na wierzchu? 2. nie boisz się, że za niedługi czas będziesz musiał zacząć przycinać te wszystkie dzbanki? To dosyć mały zbiornik jak na tyle osobników. 3. masz światło, które bardzo ładnie podkręca kolory roślin, co w połączeniu z odpowiednio dobranymi ujęciami/kadrowaniem daje efekt, który bardzo przyjemnie się ogląda Więcej takich fotek! Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Scavell całość wygląda bardzo obiecująco! Jedyne czego brakuje to mszaki ^^ 1. a co za niebieska rura? Ona tak na wierzchu? 2. nie boisz się, że za niedługi czas będziesz musiał zacząć przycinać te wszystkie dzbanki? To dosyć mały zbiornik jak na tyle osobników. 3. masz światło, które bardzo ładnie podkręca kolory roślin, co w połączeniu z odpowiednio dobranymi ujęciami/kadrowaniem daje efekt, który bardzo przyjemnie się ogląda Więcej takich fotek! 1. Nie, ona tak roboczo, bo zmieniałem pozycje nawilżacza i do tej pory nie mam czasu jej schować za kore 2. No własnie ciasno strasznie się robi, ale to bedę się martwił za pare miesięcy. 3. Właśnie kiedy zamontowałem 4x39 wszystko lepiej się wybarwia, a wczesniej też były 2x aquastar i 2x grolux i w dodatku były bliżej roślin a mimo wszystko gorzej sie wybarwiały, jednak T8 są o wiele mniej wydajne. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi