maciek199415 Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post więc z góry przepraszam za ewentualne błędy. Od lipca posiadam muchołówkę kupiłem którą kupiłem w OBI. Roślinka była w bardzo dobrej kondycji i pięknie rosła. Podlewam tylko destylowaną wodą, stoi na słońcu na południowym oknie. Roślinę zimowałem od późnego listopada do początku marca. Teraz ponad miesiąc roślina stoi na swoim dawnym miejscu, przesadziłem ją do nowej ziemi (torf-perlit). Wygląda i rośnie bardzo marnie, wypuściła 3 pędy kwiatowe - wszystkie zostały obcięte. Nowe liście rosną długie a końcówki niektórych są brązowe. W pełni wykształcone liście są stare, jeszcze z przed zimowania. Proszę o pomoc. Link do zdjęcia:muchołówka Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez maciek199415 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Siema. Luz, nic jej nie dolega. U mnie większość wygląda już dość ładnie, ale część tak, jak Twoja. Niektóre nawet gorzej. Ostatnio słońce coraz śmielej się pokazuje, ale mamy przecież dopiero kwiecień. Za miesiąc, może dwa będzie wyrośnięta. Co do perlitu dla muchołówek - odradzam. On odkwasza podłoże, rozkładając się. Już tak masz, to zostaw, ale na przyszłość radzę zamiast niego żwirek kwarcowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. A już się zmartwiłem bo kiedyś wyglądała tak. Jestem początkującym więc co do podłoża kierowałem się głównie wpisami z internetu. Przy następnym przesadzaniu na pewno zastosuje się do rady. Chciałbym tylko zapytać jakie są odpowiednie proporcje torfu do żwirku? Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez maciek199415 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Proszę, tu znajdziesz odpowiedź: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...wli-t18490.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) I znowu potrzebuje pomocy. Ponieważ jest ładne słonko od 2 tygodni muchołówka stoi na południowym balkonie, podlewana regularnie, dużo słońca a wygląda jakby umierała foto Młode listki na końcach czernieją. Proszę o pomoc. Edytowane 11 Maja 2016 przez maciek199415 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojro Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Mi to wygląda na przegnite liście. Jak często podlewasz muchołówkę ? możliwe, że ma za dużo wody i do tego za mało światła co wpływa na taki wygląd (możesz zauważyć pleśń na liściach od spodu? Jeśli tak, to możliwe że konieczne jest zastosowanie Topsinu). Może to być również nieodpowiednie podłoże. Wspomniałeś, że przesadzisz roślinkę do torfu z żwirkiem kwarcowym. Jakiej ziemi użyłeś ? Edytowane 11 Maja 2016 przez wojro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Przesadziłem ją do kwaśnego torfu z perlitem kupionego na allegro. To Kosa1984 polecił mi żwirek kwarcowy, ale przy następnym przesadzaniu. Roślina w pochmurne dni jest podlewana raz na 2-3 dni a gdy cały dzień stoi w słońcu to codziennie po ok 1,5cm do podstawki. Tak samo była podlewana w tamtym roku przed zimowaniem i stała na parapecie w domu, miała mniej słońca i rosła pięknie. Edytowane 11 Maja 2016 przez maciek199415 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojro Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Oczywiście, żwirek kwarcowy z torfem sprawuje się lepiej jako podłoże dla muchołówki. Postaraj się podlewać roślinę, gdy stwierdzisz że jest taka potrzeba, nie kieruj się regułami. Dla mnie po prostu jest przelana. Z tego co zauważyłem, jest ona bardzo chuda, ma malutkie nawet zdeformowane pułapki, co wygląda ewidentnie na przelanie, może jakaś choroba czego nie wykluczam. Sprawdź ją pod kątem przędziorka. ( brzegi liści i pułapki czernieją co poniekąd może się zgadzać, nie zawsze wygląda to tak samo. Sprawdź, czy na liściach można zauważyć ślady po żerowaniu - malutkie wcięcia, jakby mozaika). Daj znać! Wszyscy na pewno chętnie pomogą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Czy roślinka zaczęła marnieć po wystawieniu na zewnątrz? Zrób zbliżenie na środek rozety, bo na tym zdjęciu słabo widać, czy w środku liście są soczyste i jasnozielone, czy zaczynają gnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Wydaje mi się że liście twojej muchołówki są poparzone przez słońce. Dzieję się tak kiedy zaraz po zimowaniu wystawiasz jeszcze ospałą roślinkę na pełne słońce. Też tak wiele razy miałem i objawy były podobne jak na zdjęciu. Maćku czy mógłbyś wstawić jeszcze jakieś fotki tej muchołówki, najlepiej środka rozety. Wtedy będę miał 90% pewności czy to jakaś choroba grzybowa, czy zgnilizna, czy tak jak już wspomniałem zwykłe poparzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Wrzucam zdjęcia środka rozety foto 1 foto 2 foto 3 . Czekam na odpowiedzi z góry dziękuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Trochę przypieczona, ale da radę. Dużo słońca i będzie ładna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Rozeta zdrowa jak ryba, dobrze będzie rosła gadzina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojro Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Dokladnie. Tamte liście opadną i umrą, ale tym się nie przejmuj. Zaraz z rozety wyrosną nowe, zdrowe i piękne. Edytowane 12 Maja 2016 przez wojro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Jak sądziłem jest to klasyczne poparzenie słoneczne. Kolejne liście powinny być zdrowe i już przystosowane do promieni słonecznych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi