maciek199415 Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Niestety muchołówka nadal jest jakaś marnawa. Może na zdjęciu wygląda w miarę ok foto1 ale jest ewidentnie słabsza niż w tamto lato. Pułapki są połowę mniejsze, słabo wybarwione, zamykają się bardzo powoli. Wrzucałem już wcześniej foto z poprzedniego roku foto. Warunki: woda demineralizowana, pełne słońce, stoi na balkonie od południa cały dzień. Czego jej brakuje? Edytowane 23 Czerwca 2016 przez maciek199415 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Brakuje jej czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Co to za dziwne podłoże? Czy ona rośnie w prawie samym żwirze, perlicie czy co to są te kamyczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2016 Torf perlit 2:1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Czerwca 2016 Share Napisano 24 Czerwca 2016 Mam wrażenie że conajmniej 1:1 ale to co po wierzchu widać może nie być miarodajne, natomiast podłoże może być mocno odkwaszone sądząc po ilości wykwitów i to może przeszkadzać roślince. Jeśli się nie rozkręci przesadziłabym ją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 24 Czerwca 2016 Share Napisano 24 Czerwca 2016 Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Kupiłeś roślinę, trzymałeś w domu na parapecie a teraz jest na zewnątrz, na balkonie. Tak ? Skoro tak, to zostaw ją w spokoju. Rośliny nie lubią być przenoszone z miejsca na miejsce. Nie ruszaj, podlewaj, obserwuj. Nic jej nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2016 Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Kupiłeś roślinę, trzymałeś w domu na parapecie a teraz jest na zewnątrz, na balkonie. Tak ? Skoro tak, to zostaw ją w spokoju. Rośliny nie lubią być przenoszone z miejsca na miejsce. Nie ruszaj, podlewaj, obserwuj. Nic jej nie jest. Kupiłem ją w tamtym roku w Obi. Zimowałem ją i na wiosnę przesadziłem do torfu i perlitu (2:1). Przesadzić ją do torfu z żwirkiem kwarcowym czy już w tym roku odpuścić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi