Rafal Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam forumowiczów, posiadam kilkadziesiąt litrów "białego torfu" składającego się do 90% z Sphagnum z sekcji Acutifolia. Chcę stworzyć sobie kompozycję z roślin zimnolubnych na balkon i chciałem dopytać, czy darlingtonia kalifornijska będzie także dobrze rosła w tym torfie. Obecnie rośnie już parę miesięcy nieprzesadzana w doniczce, w "sklepowym" torfie i na razie mi nie padła. Czytałem, że zaleca się, żeby rosła w żywym mchu torfowcu, ale czy torf z mchu torfowca też może być? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam forumowiczów, posiadam kilkadziesiąt litrów "białego torfu" składającego się do 90% z Sphagnum z sekcji Acutifolia. Chcę stworzyć sobie kompozycję z roślin zimnolubnych na balkon i chciałem dopytać, czy darlingtonia kalifornijska będzie także dobrze rosła w tym torfie. Obecnie rośnie już parę miesięcy nieprzesadzana w doniczce, w "sklepowym" torfie i na razie mi nie padła. Czytałem, że zaleca się, żeby rosła w żywym mchu torfowcu, ale czy torf z mchu torfowca też może być? Pozdrawiam Jedna sprawa musi być sprostowana. Nie każdy torf wysoki jest z automatu torfem "białym". Białe określa się tylko te słabo rozłożone (najlepsze jakościowo) inaczej włókniste lub właśnie białe. Według skali von Posta rozkład od H1 do H4. Ogólnie torf wysoki to torf wysoki. Co do torfu twojego którego posiadasz. Najważniejsza jest wiedza czy jego pH jest odpowiednie i to czy nie ma dodatków jakiś nawozów. Druga sprawa z czego składa się te pozostałe 10% jego zawartości. Teraz sam torf jest raczej nie zalecany. Ze względu na specyfikę rośliny która ceni sobie przepuszczalne podłoże, najlepszym wyborem jest mech torfowiec. Jeśli już torf to nie sam, a z dodatkiem mineralnym, który zwiększy porowatość całego podłoża i sprawi, że będzie ono bardziej przepuszczalne. Osobiście własne kobry trzymam w żywym mchu i mają się świetnie, chociaż nie widzę przeszkód uprawiać w torfie z jakimś dodatkiem, który zwiększy jego porowatość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Ten torf, który posiadam ma rozkład H1-H2, pH 3-3,5, przewodność: 80-110µS/cm, zawartość soli <0,2g/L, więc jest biały. Póki co przesadzę darlingtonię do tego torfu, bo żywego mchu torfowca póki co nie posiadam. Poza tym mam jeszcze trochę perlitu, więc go też użyję Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Rafal Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Ten torf, który posiadam ma rozkład H1-H2, pH 3-3,5, przewodność: 80-110?S/cm, zawartość soli Nie musi być żywy, wystarczy suszony. A co do perlitu radziłbym się zastanowić nad jego używaniem, raz, że odkwasza podłoże jeśli jest użyty w dużej ilości a dwa, że w podłożu poniżej 5pH może uwalniać szkodliwe dla roślin ilości glinu. Sam torf z tego stopnia rozkładu powinien się charakteryzować dobrą porowatością samą z siebie. Jeśli jest nie rozdrobiony dodatkowo to już w ogóle może iść sam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asimov Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Podepne sie takze pod temat. Otoz planuje sobie zrobic minitorfowisko i chcialbym tam posadzic rowniez moja darlingtonie. Roslina ta poki co rosnie w doniczce w torfie i ma sie dobrze. W minitorfowisku bedzie takze wysoki torf H1-H3. 1. Czy lepiej posadzic darlingtonie razem z doniczka do minitorfowiska, czy wyciagnac ja z doniczki? 2. Planuje zdobyc rowniez mech torfowiec i drugim, alternatywnym rozwiazaniem (jesli uda mi sie pozyskac mech torfowiec) jakim chcialbym zrobic, to posadzic mech torfowiec na minitorfowisko i dopiero do torfowca przesadzic darlingtonie. Dobry to bedzie pomysl? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Podepne sie takze pod temat. Otoz planuje sobie zrobic minitorfowisko i chcialbym tam posadzic rowniez moja darlingtonie. Roslina ta poki co rosnie w doniczce w torfie i ma sie dobrze. W minitorfowisku bedzie takze wysoki torf H1-H3. 1. Czy lepiej posadzic darlingtonie razem z doniczka do minitorfowiska, czy wyciagnac ja z doniczki? 2. Planuje zdobyc rowniez mech torfowiec i drugim, alternatywnym rozwiazaniem (jesli uda mi sie pozyskac mech torfowiec) jakim chcialbym zrobic, to posadzic mech torfowiec na minitorfowisko i dopiero do torfowca przesadzic darlingtonie. Dobry to bedzie pomysl? 1. Pytanie czy zamierzasz ją z torfowiska wyciągać nie wiem np. na zimie czy nie. Jeśli nie nie ma sensu dawać doniczki. Jeśli już jednak chcesz doniczki proponuje "air poty" w większym rozmiarze lub innej z licznymi otworami. Czemu takie a nie zwykłe mniejsze. Jak już będziesz chciał ją wyciągnąć licz się z tym, że korzeń z małej doniczki wyjdzie na zewnątrz i przy wyciąganiu rośliny z podłoża będzie bardzo ciężko nie uszkodzić korzenia, bo czort wie w którą stronę on tam sobie powędrował. Większa doniczka spowoduje że korzeń mimo wszystko zostanie w środku (roślina musiała by mieć silnie rozbudowane korzenie by, któryś mogły by z takiej doniczki wyjść) i w każdej chwili można wyciągnąć całość w miarę bezpiecznie. Dodatkowo doniczki typu "air pot" mają liczne otwory przez co podłoże w niej oddycha a przy kobrze, która lubi dobrze napowietrzone podłoże jest to wskazane. 2. Lepiej pierw do torfu, a później okryć to mchem. Roślina będzie miała stabilne oparcie od samego początku, bo jeśli chcesz dać małą warstwę mchu to będzie miała ona głównie walor estetyczny. Warstwa mchu musiała by być całkiem spora by cały system korzeniowy się w nim osadził. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asimov Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) No to najpierw posadze ja do torfu i okryje ja pozniej mchem torfowcem. Podobnie rosnie mi cephalotus w torfie, obtulony suchym mchem torfowcem i rosnie bez zastrzezen :-) Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez asimov Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi