idolomantisdiabolico Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 https://zapodaj.net/ced6665c84583.jpg.html https://zapodaj.net/a3612213c5da6.jpg.html Artykuł z National geographic o kapturnicach z Jzraela .To prawda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Moje szybkie tłumaczenie z hiszpańskiego na polski (jestem nativ'e speakerem więc pomyłka wykluczona) A więc : W Jzraelu istnieje roślina owadożerna(ugóry) zwana nadid rosnąca na tym co pozostał z bagien Hula, na północ kraju blisko kibutzu Gonen. (to jest ten tekst zaznaczony na czerwono) National geographic archiwalny, z lipca 1999. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez idolomantisdiabolico Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Sarracenia rubra w Izraelu? No wiesz to możliwe, chociaż tak samo jak Ty pierwszy raz o tym słyszę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Moje szybkie tłumaczenie z hiszpańskiego na polski (jestem nativ'e speakerem więc pomyłka wykluczona) A więc : W Jzraelu istnieje roślina owadożerna(ugóry) zwana nadid rosnąca na tym co pozostał z bagien Hula, na północ kraju blisko kibutzu Gonen. (to jest ten tekst zaznaczony na czerwono) National geographic archiwalny, z lipca 1999. Przeszukałem pół internetu w tym sporą cześć stron poświęconych bagnom Hula, w tym jakieś oficjalną stronę parku (obecnie to jest jakiś rezerwat) i nie znalazłem żadnej wzmianki o roślinie nadid i żadnej innej, a tym bardziej takiej, która by przypominała wyglądem kapturnice. Żadnego słowa powiązanego z nazwą "nadid", a nie mówiąc już o jakimkolwiek zdjęciu. W Izraelu nie Jzraelu, są co prawda jakieś ogrody z RO, ale wszystko sprowadzane z poza kraju. Widać nawet w NG czasem jakaś bajeczka się zdarzy. Edit. Tak tylko od siebie. Już sam fakt, że nikt nigdy o tym nie słyszał i nie ma o tym wzmianki jest dziwny. Odkrycie kapturnicy rosnącej naturalnie tysiące kilometrów od naturalnego jej obszaru występowania było by dużym wydarzeniem, o którym na pewno było by głośno. Nie mówiąc już o tym, że byłby to pewnie nowy gatunek. Możliwe jest co prawda, że ktoś kiedyś wysiał tam parę nasion i się przyjęły, ale to naprawdę niska szansa. Z tego względu sądzę, że jest do pomyłka lub żart. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Wielkie dzięki za Wasz poświęcony czas takk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eutr Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 tam nigdzie nie pisze jakoby w Izraelu miały rosnąc kapturnice tylko o jakiejś roślinie owadożernej, a artykuł jest o "Rośliny owadożerne w kwiaciarniach" ... coś tam o roślinach ... coś tam o ichniejszym stowarzyszeniu ... coś tam że są sprzedawane w wielu kwiaciarniach ... ... W Izraelu występuje roślina owadożerna nazywana nadid (do góry), rośnie na pozostałościach bagna Hula, na północy kraju niedaleko kibucu Gonen, i w ogrodzie botanicznym uniwersytetu TelAviv. Prawie wymarły w Izraelu ten gatunek jest bardzo powszechny w innych miejscach świata. Dlaczego jest tak rzadki w Izraelu? Ponieważ warunki ekologiczne habitatów wodnych tego kraju nie są wystarczająco adekwatne dla niej. a że na obrazku dali kaptura to co niektórych mogło mylnie sugerować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi