Skocz do zawartości

Witam serdecznie

Gordoon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Po paru latach postanowiłem powrócić do amatorskiej hodowli paru roślinek owadożernych.

Aktualnie posiadam cztery gatunki:

* Rosiczka Drosera Red

* Tłustosz Pinguicula

* Muchołówki Amerykańskie

oraz Kapturnica Sarracenia

Roślinki zakupiłem w Niemieckim sklepie OBI. Cena wysoka ale za przyjemność trzeba płacić ;)

Dodam, że mieszkam w Niemczech oraz ostatnio dowiedziałem się, że w odległości od mojego miejsca zamieszkania (15km) znajdują się lasy torfowe w których występują rośliny owadożerne (będzie o tym inny temat wraz z galeriami z oględzin :) )

Nie posiadam doświadczenia... Wcześniej jak i nie dawno hodowałem dużo gatunków roślin owadożernych.

Oczywiście dalej się uczę :)

Pozdrawiam wszystkich !

Zdjęcie mojego zestawu

post-7261-1460232569_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Po paru latach postanowiłem powrócić do amatorskiej hodowli paru roślinek owadożernych.

Aktualnie posiadam cztery gatunki:

* Rosiczka Drosera Red

* Tłustosz Pinguicula

* Muchołówki Amerykańskie

oraz Kapturnica Sarracenia

Roślinki zakupiłem w Niemieckim sklepie OBI. Cena wysoka ale za przyjemność trzeba płacić ;)

Dodam, że mieszkam w Niemczech oraz ostatnio dowiedziałem się, że w odległości od mojego miejsca zamieszkania (15km) znajdują się lasy torfowe w których występują rośliny owadożerne (będzie o tym inny temat wraz z galeriami z oględzin :) )

Nie posiadam doświadczenia... Wcześniej jak i nie dawno hodowałem dużo gatunków roślin owadożernych.

Oczywiście dalej się uczę :)

Pozdrawiam wszystkich !

Zdjęcie mojego zestawu

post-7261-1460232569_thumb.jpg

Witam!

Powrót na pewno chwalebny, ale już na samym początku popełniłeś błąd nie doświadczonego hodowcy :(

W jednej donicy umieściłeś rośliny wymagające okresu spoczynku wraz z ciepłolubnymi.

Widać stwierdzenie "dalej się uczę" aktualne.

Póki sezon przed nami wszystko będzie OK, Tina powinna przetrwać przy dużej ilości wody, pozostałe w sezonie lubią bagienko, ale prędzej czy później zaczną się schody.... :(

Powodzenia w hodowli, dużo lektury forum, i w razie nie zrozumienia zadawaj pytania.

Dobro roślin przede wszystkim ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie takk takk takk dużo gatunków miałeś wcześniej??

Drosera aliciae

Tłustosz Tina, Pinguicula

Rosiczka Drosera

Muchołówka RED

Muchołówka Amerykańska

Rośliny miałem ilościowo :D każdy parapet w domu zajęty :D

Podstawowe pamiętam. Reszty niestety już nie... :(

Gdzieś mam może zdjęcia na starym komputerze to wrzucę jak coś :)

Edytowane przez Gordoon
Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Powrót na pewno chwalebny, ale już na samym początku popełniłeś błąd nie doświadczonego hodowcy :(

W jednej donicy umieściłeś rośliny wymagające okresu spoczynku wraz z ciepłolubnymi.

Widać stwierdzenie "dalej się uczę" aktualne.

Póki sezon przed nami wszystko będzie OK, Tina powinna przetrwać przy dużej ilości wody, pozostałe w sezonie lubią bagienko, ale prędzej czy później zaczną się schody.... :(

Powodzenia w hodowli, dużo lektury forum, i w razie nie zrozumienia zadawaj pytania.

Dobro roślin przede wszystkim ;)

Tak myślałem... Czyli odseparowanie Tiny spowoduje, że wszystko wróci do normy ?? Jaką roślinkę mogę posadzić w zamian ?? (pewnie najlepiej jakąś rosiczkę ?? Albo muchołówkę Red Dragon)

Zdjęcie roślinek ze sklepu OBI

post-7261-1460276320_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówkę, kapturnicę rosiczkę w stylu capensis binata nidiformis itp.

Łał, ale wybór w tym niemieckim OBI nawet cephale i helki mają takk

Te rosiczki z przodu to chyba pigmejki?? takk takk

Edytowane przez idolomantisdiabolico
Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem... Czyli odseparowanie Tiny spowoduje, że wszystko wróci do normy ?? Jaką roślinkę mogę posadzić w zamian ?? (pewnie najlepiej jakąś rosiczkę ?? Albo muchołówkę Red Dragon)

Zdjęcie roślinek ze sklepu OBI

post-7261-1460276320_thumb.jpg

Ależ wybór jak na market eeek cefale, helki, tego w naszych marketach nie uświadczysz...

Tu raczej chodzi o podział roślin na zimujące i nie, czyli kapturnice i muchołówki zimujemy a rosiczki tropikalne i tłustosze meksykańskie nie.

Druga sprawa to podlewanie... rosiczki tropikalne cały sezon dostęp dużej ilości wody, kapturnice i muchołówki duża ilość tylko w sezonie, zimowanie tylko wilgotne podłoże, tłustosze meksykańskie raczej za duża ilością wody nie przepadają.

To taka instrukcja w pigułce papa może ułatwi Ci dobór roślin do wspólnej donicy?

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ wybór jak na market eeek cefale, helki, tego w naszych marketach nie uświadczysz...

Tu raczej chodzi o podział roślin na zimujące i nie, czyli kapturnice i muchołówki zimujemy a rosiczki tropikalne i tłustosze meksykańskie nie.

Druga sprawa to podlewanie... rosiczki tropikalne cały sezon dostęp dużej ilości wody, kapturnice i muchołówki duża ilość tylko w sezonie, zimowanie tylko wilgotne podłoże, tłustosze meksykańskie raczej za duża ilością wody nie przepadają.

To taka instrukcja w pigułce papa może ułatwi Ci dobór roślin do wspólnej donicy?

Mam pomysł... Może idealnym rozwiązaniem będzie odseparowanie całej czwórki ?? Mam na myśli zrobienie cienkiej plastikowej ścianki, której oczywiście nie będzie widać :)

Każda roślinka będzie miała stworzone warunki dla siebie. Czy to ma sens ??

No jak nie to przesadzę tak aby było dobrze :)

Edytowane przez Gordoon
Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówkę, kapturnicę rosiczkę w stylu capensis binata nidiformis itp.

Łał, ale wybór w tym niemieckim OBI nawet cephale i helki mają takk

Te rosiczki z przodu to chyba pigmejki?? takk takk

Te takie kruszynki ?? :P

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysł... Może idealnym rozwiązaniem będzie odseparowanie całej czwórki ?? Mam na myśli zrobienie cienkiej plastikowej ścianki, której oczywiście nie będzie widać :)

Każda roślinka będzie miała stworzone warunki dla siebie. Czy to ma sens ??

No jak nie to przesadzę tak aby było dobrze :)

Musisz przesadzić, muchołówki i kapturnice zimują a rosiczki nie, wieć tak nie może być.

Odnośnik do odpowiedzi