Gordoon Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam wszystkich serdecznie. Po paru latach postanowiłem powrócić do amatorskiej hodowli paru roślinek owadożernych. Aktualnie posiadam cztery gatunki: * Rosiczka Drosera Red * Tłustosz Pinguicula * Muchołówki Amerykańskie oraz Kapturnica Sarracenia Roślinki zakupiłem w Niemieckim sklepie OBI. Cena wysoka ale za przyjemność trzeba płacić Dodam, że mieszkam w Niemczech oraz ostatnio dowiedziałem się, że w odległości od mojego miejsca zamieszkania (15km) znajdują się lasy torfowe w których występują rośliny owadożerne (będzie o tym inny temat wraz z galeriami z oględzin ) Nie posiadam doświadczenia... Wcześniej jak i nie dawno hodowałem dużo gatunków roślin owadożernych. Oczywiście dalej się uczę Pozdrawiam wszystkich ! Zdjęcie mojego zestawu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam ponownie takk dużo gatunków miałeś wcześniej?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam wszystkich serdecznie. Po paru latach postanowiłem powrócić do amatorskiej hodowli paru roślinek owadożernych. Aktualnie posiadam cztery gatunki: * Rosiczka Drosera Red * Tłustosz Pinguicula * Muchołówki Amerykańskie oraz Kapturnica Sarracenia Roślinki zakupiłem w Niemieckim sklepie OBI. Cena wysoka ale za przyjemność trzeba płacić Dodam, że mieszkam w Niemczech oraz ostatnio dowiedziałem się, że w odległości od mojego miejsca zamieszkania (15km) znajdują się lasy torfowe w których występują rośliny owadożerne (będzie o tym inny temat wraz z galeriami z oględzin ) Nie posiadam doświadczenia... Wcześniej jak i nie dawno hodowałem dużo gatunków roślin owadożernych. Oczywiście dalej się uczę Pozdrawiam wszystkich ! Zdjęcie mojego zestawu Witam! Powrót na pewno chwalebny, ale już na samym początku popełniłeś błąd nie doświadczonego hodowcy W jednej donicy umieściłeś rośliny wymagające okresu spoczynku wraz z ciepłolubnymi. Widać stwierdzenie "dalej się uczę" aktualne. Póki sezon przed nami wszystko będzie OK, Tina powinna przetrwać przy dużej ilości wody, pozostałe w sezonie lubią bagienko, ale prędzej czy później zaczną się schody.... Powodzenia w hodowli, dużo lektury forum, i w razie nie zrozumienia zadawaj pytania. Dobro roślin przede wszystkim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordoon Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam ponownie takk dużo gatunków miałeś wcześniej?? Drosera aliciae Tłustosz Tina, Pinguicula Rosiczka Drosera Muchołówka RED Muchołówka Amerykańska Rośliny miałem ilościowo każdy parapet w domu zajęty Podstawowe pamiętam. Reszty niestety już nie... Gdzieś mam może zdjęcia na starym komputerze to wrzucę jak coś Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Gordoon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordoon Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam! Powrót na pewno chwalebny, ale już na samym początku popełniłeś błąd nie doświadczonego hodowcy W jednej donicy umieściłeś rośliny wymagające okresu spoczynku wraz z ciepłolubnymi. Widać stwierdzenie "dalej się uczę" aktualne. Póki sezon przed nami wszystko będzie OK, Tina powinna przetrwać przy dużej ilości wody, pozostałe w sezonie lubią bagienko, ale prędzej czy później zaczną się schody.... Powodzenia w hodowli, dużo lektury forum, i w razie nie zrozumienia zadawaj pytania. Dobro roślin przede wszystkim Tak myślałem... Czyli odseparowanie Tiny spowoduje, że wszystko wróci do normy ?? Jaką roślinkę mogę posadzić w zamian ?? (pewnie najlepiej jakąś rosiczkę ?? Albo muchołówkę Red Dragon) Zdjęcie roślinek ze sklepu OBI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Muchołówkę, kapturnicę rosiczkę w stylu capensis binata nidiformis itp. Łał, ale wybór w tym niemieckim OBI nawet cephale i helki mają Te rosiczki z przodu to chyba pigmejki?? takk Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez idolomantisdiabolico Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Tak myślałem... Czyli odseparowanie Tiny spowoduje, że wszystko wróci do normy ?? Jaką roślinkę mogę posadzić w zamian ?? (pewnie najlepiej jakąś rosiczkę ?? Albo muchołówkę Red Dragon) Zdjęcie roślinek ze sklepu OBI Ależ wybór jak na market cefale, helki, tego w naszych marketach nie uświadczysz... Tu raczej chodzi o podział roślin na zimujące i nie, czyli kapturnice i muchołówki zimujemy a rosiczki tropikalne i tłustosze meksykańskie nie. Druga sprawa to podlewanie... rosiczki tropikalne cały sezon dostęp dużej ilości wody, kapturnice i muchołówki duża ilość tylko w sezonie, zimowanie tylko wilgotne podłoże, tłustosze meksykańskie raczej za duża ilością wody nie przepadają. To taka instrukcja w pigułce może ułatwi Ci dobór roślin do wspólnej donicy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordoon Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Ależ wybór jak na market cefale, helki, tego w naszych marketach nie uświadczysz... Tu raczej chodzi o podział roślin na zimujące i nie, czyli kapturnice i muchołówki zimujemy a rosiczki tropikalne i tłustosze meksykańskie nie. Druga sprawa to podlewanie... rosiczki tropikalne cały sezon dostęp dużej ilości wody, kapturnice i muchołówki duża ilość tylko w sezonie, zimowanie tylko wilgotne podłoże, tłustosze meksykańskie raczej za duża ilością wody nie przepadają. To taka instrukcja w pigułce może ułatwi Ci dobór roślin do wspólnej donicy? Mam pomysł... Może idealnym rozwiązaniem będzie odseparowanie całej czwórki ?? Mam na myśli zrobienie cienkiej plastikowej ścianki, której oczywiście nie będzie widać Każda roślinka będzie miała stworzone warunki dla siebie. Czy to ma sens ?? No jak nie to przesadzę tak aby było dobrze Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Gordoon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordoon Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Muchołówkę, kapturnicę rosiczkę w stylu capensis binata nidiformis itp. Łał, ale wybór w tym niemieckim OBI nawet cephale i helki mają Te rosiczki z przodu to chyba pigmejki?? takk Te takie kruszynki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Mam pomysł... Może idealnym rozwiązaniem będzie odseparowanie całej czwórki ?? Mam na myśli zrobienie cienkiej plastikowej ścianki, której oczywiście nie będzie widać Każda roślinka będzie miała stworzone warunki dla siebie. Czy to ma sens ?? No jak nie to przesadzę tak aby było dobrze Musisz przesadzić, muchołówki i kapturnice zimują a rosiczki nie, wieć tak nie może być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Gordoon, tak takk Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez idolomantisdiabolico Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordoon Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Gordoon, tak takk Nie jestem do końca pewny heh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi