luki174 Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie Od dziś stałem się właścicielem roślinek owadożernych. Są to: dzbanecznik, muchołówka oraz 2 rosiczki. Paczuszka z roślinkami dziś przyszła do mnie do domu, po ich otwarciu nieco się zaniepokoiłem, gdyż na moje oko były strasznie wyniszczone: Ale według sprzedawcy wszystko jest w porządku, co o tym myślicie? Chwile po otworzeniu roślinek, przyniosłem podstawki, do tej, gdzie jest dzbanecznik dałem keramzyt, natomiast sam dzbanecznik na podwyższenie: Podlewam oczywiście wodą z filtra RO, dzbanecznika również spryskałem. Jak widzicie roślinki ustawiłem przy świetlówce T5, 54W. Mam akwarium 240L i tak wykombinowałem, oczywiście chwilowo. W przyszłym tygodniu będę chciał wykonać półkę na ścianę, a nad każdą z nich dać po żarówce led, myślałem nad takimi: Żarówka LED Może być, czy coś innego. Oczywiście czytałem o oświetleniu, jednak nie za bardzo mam jak umieścić tę świetlówkę T5, aby się nie rzucała tak w oczy, gdyż na takie półeczki mam już w głowie plan A jeszcze jedno pytanie: jak dam na taką półeczkę dzbanecznika, to nie będzie przeszkadzało, że od jednej strony będzie miał lekkie ograniczenie w wypuszczaniu liści i dzbanków? Czy na chwilę roślinki mogą stać tak umiejscowione koło świetlówki? Uffff, liczę na Waszą pomoc i z góry przepraszam, jeśli temat umieściłem w złym dziale, gdyż jest tutaj wiele rzeczy, a nie chciałem ich rozdzielać na części pierwsze Pozdrawiam Łukasz PS Jeśli mogę prosić, to czy ktoś jest w stanie rozpoznać dokładne gatunki moich roślinek? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez luki174 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Przyszły w dobrym stanie. Co do gatunków, to masz D. capensis, D. hilaris (niezbyt dobra jeśli to Twoje pierwsze rośliny), zwykłą muchołówkę i N. Ventrata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 A to nawet nie wiedziałem. Właśnie ta D. hilaris się mi nie podobała, gdyż miała być rosiczka Alicji, a wygląd mają nieco inny. Jakieś szczegóły co do hodowli tego gatunku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 http://arkoflife.net/drosera-hilaris.html Tu jest dobry opis gatunku. W Polskim internecie jest gorzej. Jest dość trudna, ale jak poczytasz to się da. Opisów hodowli po angielsku jest bardzo dużo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Nie chciałem tej roślinki, ale co teraz poradzę :/ Może ktoś chętny się zamienić na Alicję? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi