Skocz do zawartości

Przemrożona regia

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Słuchajcie, czy zdarzyło się Wam kiedyś przemrozić D. regia? Odbiła potem w sezonie czy można ją już wyrzucić?

Pozdrawiam

Pytanie jak mocno jest uszkodzona. W najgorszym przypadku gdy stożek obumarł odbije z korzenia (1-1,5 mc), o ile te są zdrowe.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Tracer. Póki zostały nie przemrożone korzenie roślina ma szanse odbić. Jeżeli cała nadziemna część rośliny padła włącznie ze stożkiem wzrostu, wtedy można po około 4 dniach wykopać korzeń i sprawdzić go. Ogólnie powinien być twardy i lekko sprężysty a zarazem kruchy. W środku zaś powinno być białe żywe wypełnienie (można delikatnie odciąć końcówkę jakiegoś korzonka do sprawdzenia) przynajmniej ja tak sprawdzam typ odnawialny.

Odnośnik do odpowiedzi

Przemroziłem tej zimy, umarło wszystko co było ponad ziemią. Zostawiłem i odbiła od korzenia z boku. Wygląda całkowicie normalnie. Także absolutnie bym nie wyrzucał. Swoją drogą D. hilaris nie wzruszyła się tymi samymi przymrozkami. :D

Odnośnik do odpowiedzi

My w tym roku zimowalismy regie razem z kapturnicami i mucholowkami w średniej temperaturze 2-5*C (od grudnia do marca, wcześniej rośliny stały na szklarni nieogrzewanej) . Parę razy, gdy na dworze były spore mrozy to temperatura w miejscu zimowania także była nieznacznie poniżej zera, i za każdym razem tak z 1-2 dni regie miały podłoże zamrożone. Rosliny straciły większość liści, co wiadome, u około 75% osobników był zielony stożek wzrostu + 1-2 małe, nowe, niezgrabne liście, reszta zamarła od góry, albo miała tylko mało widoczny zielony stożek. Teraz daliśmy je na szklarnie nieogrzewaną (od początku marca) i jak na razie tak z 85% osobników odbija - puścilo nowe liście :). Zimowaliśmy w ten sposób ponad 50 sztuk, głównie z powodu braku miejsca dla nich gdzie indziej, ale uważam że "test" zdał egzamin :).

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

Musimy pamiętać jedną rzecz. Czym innym jest przemrożenie regii, która weszła już w "formę przetrwalnikową" (czyt. skróciła mocno liście), a czym innym jest mróz po wypuszczeniu pierwszych wiosennych liści. Tak mi się wydaje i nie sądzę, żebym się w tej kwestii mylił. Czytałem sobie o tym na międzynarodowych forach, wiele osób pisze w podobnym tonie.

Pozdro

Odnośnik do odpowiedzi