Skocz do zawartości

Co z dzbanecznikiem ?

Dreadfrog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Po zimie na moim dzbaneczniku pojawiły się nowe dzbanki lecz też "problemy". Liście tracą kolor oraz "coś" je zjada. Mszyce ?!? :/ Nie wiem co to więc pytam się bardziej doświadczonych hodowców. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc. Artur

post-7273-1461418988_thumb.jpg

post-7273-1461418996_thumb.jpg

post-7273-1461419004_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

To na pewno nie mszyce, zobaczyłbyś powbijane, głównie w łodygę, czarne, zielone albo białe robaczki. To u ciebie to grzyb. Nie opryskuj przez jakiś czas rośliny wodą, postaw obok niej jakiś wiatraczek niech z 6 razy na dobę wieje na roślinkę przez 15 min i jeszcze możesz przez jakieś dwa tygodnie co 2-3 dni opryskać ją topsinem.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zastosuje się do tego co napisałeś.

Jedno jeszcze pytanie: Czemu liście tego dzbanecznika są w niektórych miejscach klejące ? To normalne ? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Artur.

Odnośnik do odpowiedzi

Klejące mówisz ? Powiedz coś więcej o tym klejeniu. Bardziej jak klej rozmazany na liściu czy bardziej klejące kropelki rosy ?

Jeśli wygląda to mniej więcej tak :

5d061fcb2620.jpg

To nie masz się czym martwić. Jest to słodka wydzielina produkowana przez miodniki zewnątrzkwiatowe wabiąca owady.

Jeśli inaczej to opisz albo lepiej wrzuć zdjęcia.

Jeśli pomogłem kliknij 'thanks'. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zamieszczam zdjęcia na których mam nadzieję, że będzie widać te "krople". Na dzbanku jest "plama" ale nie wiem czy to nie przez "zgniecenie" kropelki przez mojego syna ;) Pytanie dotyczące pierwszego zdjęcia: Czy to normalne, że wąs się tak zawija ?!? Wcześniej nie zauważyłem żeby się tak zawijały.

P.S. Zaznaczyłem, thanks:) Pozdrawiam. Artur.

post-7273-1464241587_thumb.jpg

post-7273-1464241598_thumb.jpg

post-7273-1464241612_thumb.jpg

Edytowane przez Dreadfrog
Odnośnik do odpowiedzi

Te krople wyglądają na moje oko właśnie na wydzielinę miodników więc jest dobrze. Na dzbanku miodniki występują bardzo rzadko, ale mogą być, jednak stawiam że to po prostu brud, zalecam wilgotną szmatkę :) To, że wąs się zawija robią miejsce na dzbanek też jest całkowicie normalne (wręcz wymagane, jak byś widział dzbanek na niewygiętym wąsie ?) Jeśli roślinka ma nowe liście to te zagrzybiałe liście możesz odciąć, ładniejsze już nie będą, a ograniczysz możliwość zarażenia pozostałych.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że wąs musi być zawinięty, ale aż tak ?? Owinął się wokół własnej osi :)

Jeśli obróciłeś doniczkę to mogło się tak stać, ale czasem i bez tego tak się zawijają. W trakcie jak dzbanek będzie się powiększał powinien się odwinąć, ale w najgorszym przypadku będziesz miał ekstrawagancki dzbanek, nic strasznego, nie musisz się tym martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że wąs musi być zawinięty, ale aż tak ?? Owinął się wokół własnej osi :)

Takie skręcenie wąsa występuje przy produkcji dzbanków górnych które produkuje każdy dzbanecznik przechodząc w fazę pnącza.

W ten sposób roślina szuka podpórki by gdzieś się zaczepić, podejrzewam by zniwelować ciężar dzbanka z cieczą.

Twoja roślina jest chyba już dość wysoka więc to normalka... upewnisz się gdy wykształci dzbanek.

Dzbanki dolne mają zawsze wąs z przodu, a dzbanki górne z tyłu i często różnią się też wyglądem.

Zamieszczam zdjęcia mojej parapetowej Mirandy dzbanki dolne...

post-6597-1464443552_thumb.jpg

i górne z po wywijanymi wąsami ;)

post-6597-1464443562_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi