luki174 Napisano 28 Kwietnia 2016 Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam! Dokładnie tydzień temu we wtorek otrzymałem przesyłkę, w której to znajdowało się kilka roślinek, w tym m.in Dzbanecznik. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że teraz słonka praktycznie nie ma(jest, ale przysłonięte chmurami;) ) I nie za bardzo ten dzbanecznik jest doświetlany. Zamówiłem lampę LED od jednego z forumowiczów, będę ją miał w przyszłym tygodniu. Wczoraj zauważyłem, że liście zaczynają żółknieć, dzbanki brązowieć (ale to chyba naturalne, bo jeszcze się nie zaaklimatyzował, a dzbanki były jak już do mnie dotarł). Czy przez brak światła mogą się takie liście robić? Jeśli nie, to co może być tego powodem? Liczę na pomoc Podlewam wodą z filtra Ro, zraszam każdego dnia, stoi na podstawce w której jest keramzyt Kilka fotek A taki był jak 'przyszedł' Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 28 Kwietnia 2016 Share Napisano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Te liście po prostu usychają ze starości. A co do aklimatyzacji - może trwać tydzień, miesiąc, 6 miesięcy, rok, więc musisz po prostu czekać. Dodam, że jest to N. x Ventrata (praktycznie najprostszy dzbanecznik w uprawie i polecany dla wszystkich początkujących), więc aklimatyzacja do miesiąca powinna się uwinąć. Mogę powiedzieć, że keramzyt i spryskiwanie jest w ogóle niepotrzebne No chyba, że chcesz spryskiwać co 10 minut A keramzyt nieznacznie zwiększa wilgotność. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Crypton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Aha, ok. No to dobrze słyszeć Jak już będzie lampa, to przeniosę go pod nią No to w takim razie zaprzestanę spryskiwać, a keramzyt zostawię jak już jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi