Skocz do zawartości

Kącik informatyka

karaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie proszę o zakotwiczenie tematu jako dział (może komuś się przyda).

Mam problem z partycją (programy):

post-6274-1461966145_thumb.jpg

I Teraz tak, jak zmniejszę partycję, to mam: programy - nowa partycja- programy.

Dlaczego nie scala mi partycji w całość (programy) ?

Jestem po defragmentacji. Dysk jest bez błędów (HD Tune)

Dzięki za odp.

Pozdrawiam

ps

Zróbcie dział "informatyka" (admini!) - podzielimy się wiedzą :]

Odnośnik do odpowiedzi

Czym bawisz się w edycje partycji? Dla twojej wiadomości, bo nie wiem na jakim poziomie jesteś z komputerami. Partycje można edytować na co najmniej 3 różne sposoby:

1. z płytą Windows tak jakbyś chciał coś podreperować system i tam można zmienić sobie wielkości, ale to nie pamiętam jak z danymi wtedy czy się wymazują.

2. później w panelu sterowania

3. najlepiej chyba to ściągnąć program do zarządzania partycjami. Kiedyś korzystałem z partition wizard bardzo fajny i prosty program z tego co pamiętam zrobił co się od niego wymagało. Jeżeli się nie sprawdzi to wpisz w google hasło "partition" a wujek poda różne programy jak p. menager, p. magic itd. :) Jak to nie pomoże to napisz.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Z poziomu Windows jeśli chciałbyś mieć jedną partycję PROGRAMY, to bez utraty danych na tych partycjach niestety nie da się. Najlepiej tak jak allgreen wspominał użyj jakiegoś programu typu Partiton Magic. Wtedy da się dowolnie zmieniać partycję, jednak trochę to będzie trwało czasu przy kopiowaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Partycja jest zrobiona. Chodzi o to, że nie mogę jej scalić - tu PM i inne nie pomagają, nawet Google nic nie radzi.

Rozumiem, ale zobaczyłeś chociaż te programy co mówiłem? Bo z tego co pamiętam partition wizard można scalać, kopiować i wszelakie inne cuda robić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Rozumiem, ale zobaczyłeś chociaż te programy co mówiłem? Bo z tego co pamiętam partition wizard można scalać, kopiować i wszelakie inne cuda robić :)

Sprawdzałem PM i EASEUS Partition Master

@edit

Problem w tym, że w każdym programie, partycję "PROGRAMY" oznacza się jako jedną:

post-6274-1462109826_thumb.jpg

A fizycznie, są to cztery partycje:

post-6274-1462109865_thumb.jpg

I to jest ten problem :crazy:

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wyglada, ze masz 2 partycje C: i O:, z czego partycja O: nie wiem czemu ma przypisane 4 takie same woluminy :O Moze przy zmienianiu wielkosci tej partycji cos pomieszales, przypisales taki sam wolumin, .itp? Dysk jest w laptopie, czy w komputerze? Bo jak na laptopie, to spotkalem sie, ze na windowsie od producenta, nie mozna bylo zmieniac partycji z poziomu windows i innych programow. Na szczescie przy instalacji swiezego systemu przy formatowaniu, mozna bylo dowolnie usuwac, tworzyc i zmieniac partycje :D

Edytowane przez asimov
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Wiadomo może już jak ten kolega rozwiązał tą zagadkę? jestem bardzo ciekawy : ) Miałem podobny problem ze stroną na której sprzedaje mój znajomy sługi fotograficzne z zakresu fotografii ślubnej, ale tylko format pomógł jego komputerowi. Często przyjdzie Ci ktoś z zawirusowanym pendrive, w zdecydowanej większości są to nieświadomi ludzie tego co mają za wirusy.

DO tego bardzo często sprawdza się https://guliwer.pl wywóz śmieci Kraków.

Edytowane przez aleksander07
Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że kopia zapasowa systemu to jest jakieś rozwiązanie jedno z bezpieczniejszych. Np poprzez norton ghost. Ja miałem problem w http://kglogistyka.pl że narobiłem opisów i zdjęć na stronie danych produktów a mi się po prostu komp zawiesił, takie proste a jakie smutne....

Edytowane przez pajet
Odnośnik do odpowiedzi