zupelnie_zielona Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Troche mi to przypomina miętę, ktora rośnie mi na parapecie. Ewentualnie melisa. Ale raczej to nie to, po zapachu powinnaś wtedy te roślinki poznać Niestety nie pachną i całe szczęście też nie śmierdzą pewnie to jakiś polny chwast póki rosną i nie wymagają niczego innego jak podlewania to niech sobie są, no i przy okazji może w końcu się dowiem co kryje się pod postacią cudaków Załączam "Rozwój cudaków" możecie nacieszyć oczy moim okazem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 To ponownie ja z moimi cudakami z postów wyżej Jako że nie mieściły się w doniczkach, przeprowadziły się do ogródka Tam to dopiero zrobiła się z nich "dzicz", rosły jak typowe chwasty A może to jakieś nietypowe kwiaty ? Nie wiem, nie znam się Dziwne jest to, że z jednego rodzaju nasion, wyrosły dwa rodzaje cudaków Więc jeśli ktoś chciałby takie rośliny, to proponuję szukać na allegro pod nazwą "nasiona muchołówki" Człowiek ten też sprzedaje niebieskie truskawki i inne cuda Załączam zdj cudaków (pewnie już po raz ostatni, bo nic więcej chyba z nich nie będzie, nie rozwiną się jakoś spektakularnie) Zdj 03.08.2016 Zielone cudaki: I kwiat zielonego cudaka: Czerwone cudaki: I kwiat czerwonego cudaka: Dodam tylko, że zielone cudaki są trzy razy wyższe od czerwonych To by było na tyle Jeśli ktoś wie co to za rodzaj rośliny, to chętnie się dowiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Zapewne to ten nowy gatunek, chyba Cudakus Zielonakus Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez luki174 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Wydaje mi się, że to celozja (jakaś jej odmiana). Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Rafal Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Też myślę, że to celozja - Celozja grzebieniasta (Celosia argentea cristata) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucholowka97 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Z tego co widzę w google to bardzo piękne rośliny i pięknie się prezentują gdy mamy więcej niż jeden kolor Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez mucholowka97 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Chyba macie rację, że to celozja A ja myślałam, że to chwast, dzięki za pomoc w identyfikacji, jak zawsze niezawodni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Rozumiem ,że to co mam to też zostałem oszukany? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus08 Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Rozumiem ,że to co mam to też zostałem oszukany? Zdecydowanie tak. A pod jaką nazwą kupiłeś te nasiona i gdzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 kupowałem już z 2 miechy temu przez olx i umówiłem się na mieście po odbiór. Więc nawet nie mam śladu kto to był bo wszystko telefonicznie ;/ pamiętam że szukałem muchołówek więc na pewno pod ogólną nazwą "nasiona muchołówki" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus08 Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeśli się jeszcze nie zniechęciłeś to kup tutaj na forum nasiona bądź też gotowe sadzonki. Wielu z hodowców ma dość konkurencyjne ceny, bo wyprzedają po prostu nie potrzebne im nadwyżki produkcyjne. Możesz popytać również na grupach zrzeszających hodowców owadożernych na różnych portalach społecznościowych. Uprawa z nasion jest jak najbardziej powszechna tylko wymaga mnóstwa cierpliwości, bo roślinki z siewu rosną bardzo wolno i często po roku nie mamy jeszcze dorosłych roślin. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez mikus08 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Co mam się zniechęcać . Te chwasty wywalę i kupię nowe nasiona. W końcu ziemia już jest i doniczki też. Już mam kilka hodowanych od ok 2-3 lat PS. Spoko już podlane Teraz pomyślałem ,żeby coś zasiać i po hodować dla przyjemności patrzenia jak rośnie . Najlepiej kilka różnych rodzajów i muchołówek i kapturnic - tylko mały jest wybór nasion, a chciałbym zasiać różne rodzaje, odmiany by mieć dużą różnorodność. No muszę poszukać aby coś było u jednego sprzedawcy bo niby nasiona tanie ale przesyłka w stosunku do ich ceny jest droga Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchołówkarz_To_Ja19 Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Podejrzewam, że nasiona były na pierwszy rzut oka podobne do muchołówkowych, to częsta praktyka oszustów którzy naciągają w ten sposób niedoświadczonych miłośników owadożerów. Polecam na przyszłość kupować na naszym forum w odpowiednim dziale. Nie chce się wtrącać ale uważam że ciutke lepiej jest jednak kupować rosnącego owadożercę. Ale to tylko moja opinia . Poza tym jestem początkujący więc mogę się mylić prawda? No ale piękna jest ta twoja kapturnica, muszę przyznać. A co do muchołówek to chyba jeszcze młode chyba są? ja mam swoją od października (Chyba ale nie pamiętam dokładnie.) ale założę się że ta co mam to już młoda nie jest. Edytowane 16 Maja 2019 przez Muchołówkarz_To_Ja19 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchołówkarz_To_Ja19 Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Jeśli się jeszcze nie zniechęciłeś to kup tutaj na forum nasiona bądź też gotowe sadzonki. Wielu z hodowców ma dość konkurencyjne ceny, bo wyprzedają po prostu nie potrzebne im nadwyżki produkcyjne. Możesz popytać również na grupach zrzeszających hodowców owadożernych na różnych portalach społecznościowych. Uprawa z nasion jest jak najbardziej powszechna tylko wymaga mnóstwa cierpliwości, bo roślinki z siewu rosną bardzo wolno i często po roku nie mamy jeszcze dorosłych roślin. To teraz wiem dlaczego są takie małe. Ale gratuluję cierpliwości. Ja bym tak długo nie wytrzymał i czym prędzej zaczął szukać dorosłych osobników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi