Skocz do zawartości

Czy to muchołowka?

turbo880

Rekomendowane odpowiedzi

Troche mi to przypomina miętę, ktora rośnie mi na parapecie. Ewentualnie melisa. Ale raczej to nie to, po zapachu powinnaś wtedy te roślinki poznać ;)

Niestety nie pachną :( i całe szczęście też nie śmierdzą :P pewnie to jakiś polny chwast <_< póki rosną i nie wymagają niczego innego jak podlewania to niech sobie są, no i przy okazji może w końcu się dowiem co kryje się pod postacią cudaków :rotfl:

Załączam "Rozwój cudaków" :) możecie nacieszyć oczy moim okazem eeek

post-7289-1464612506_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

To ponownie ja z moimi cudakami z postów wyżej ;)

Jako że nie mieściły się w doniczkach, przeprowadziły się do ogródka :huh:

Tam to dopiero zrobiła się z nich "dzicz", rosły jak typowe chwasty <_<

A może to jakieś nietypowe kwiaty ? Nie wiem, nie znam się unsure

Dziwne jest to, że z jednego rodzaju nasion, wyrosły dwa rodzaje cudaków :rotfl:

Więc jeśli ktoś chciałby takie rośliny, to proponuję szukać na allegro pod nazwą "nasiona muchołówki" :P

Człowiek ten też sprzedaje niebieskie truskawki i inne cuda takk

Załączam zdj cudaków (pewnie już po raz ostatni, bo nic więcej chyba z nich nie będzie, nie rozwiną się jakoś spektakularnie) eeek

Zdj 03.08.2016

Zielone cudaki:

post-7289-1470219442_thumb.jpg

I kwiat zielonego cudaka:

post-7289-1470219489_thumb.jpg

Czerwone cudaki:

post-7289-1470219518_thumb.jpg

post-7289-1470219526_thumb.jpg

I kwiat czerwonego cudaka:

post-7289-1470219559_thumb.jpg

post-7289-1470219567_thumb.jpg

Dodam tylko, że zielone cudaki są trzy razy wyższe od czerwonych :D

To by było na tyle ;)

Jeśli ktoś wie co to za rodzaj rośliny, to chętnie się dowiem okej

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...

kupowałem już z 2 miechy temu przez olx i umówiłem się na mieście po odbiór. Więc nawet nie mam śladu kto to był bo wszystko telefonicznie ;/

pamiętam że szukałem muchołówek więc na pewno pod ogólną nazwą "nasiona muchołówki"

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się jeszcze nie zniechęciłeś to kup tutaj na forum nasiona bądź też gotowe sadzonki. Wielu z hodowców ma dość konkurencyjne ceny, bo wyprzedają po prostu nie potrzebne im nadwyżki produkcyjne. Możesz popytać również na grupach zrzeszających hodowców owadożernych na różnych portalach społecznościowych.

Uprawa z nasion jest jak najbardziej powszechna tylko wymaga mnóstwa cierpliwości, bo roślinki z siewu rosną bardzo wolno i często po roku nie mamy jeszcze dorosłych roślin.

Edytowane przez mikus08
Odnośnik do odpowiedzi

Co mam się zniechęcać :) . Te chwasty wywalę i kupię nowe nasiona. W końcu ziemia już jest i doniczki też.

Już mam kilka hodowanych od ok 2-3 lat

b3219d3a08c5eb07med.jpg

0acba7643cb7b6f3med.jpg

PS. Spoko już podlane

Teraz pomyślałem ,żeby coś zasiać i po hodować dla przyjemności patrzenia jak rośnie :).

Najlepiej kilka różnych rodzajów i muchołówek i kapturnic - tylko mały jest wybór nasion, a chciałbym zasiać różne rodzaje, odmiany by mieć dużą różnorodność. :(

No muszę poszukać aby coś było u jednego sprzedawcy bo niby nasiona tanie ale przesyłka w stosunku do ich ceny jest droga

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Podejrzewam, że nasiona były na pierwszy rzut oka podobne do muchołówkowych, to częsta praktyka oszustów którzy naciągają w ten sposób niedoświadczonych miłośników owadożerów.

Polecam na przyszłość kupować na naszym forum w odpowiednim dziale.

Nie chce się wtrącać ale uważam że ciutke lepiej jest jednak kupować rosnącego owadożercę. Ale to tylko moja opinia :huh: . Poza tym jestem początkujący więc mogę się mylić prawda? No ale piękna jest ta twoja kapturnica, muszę przyznać. A co do muchołówek to chyba jeszcze młode chyba są? ja mam swoją od października (Chyba ale nie pamiętam dokładnie.) ale założę się że ta co mam to już młoda nie jest.

Edytowane przez Muchołówkarz_To_Ja19
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się jeszcze nie zniechęciłeś to kup tutaj na forum nasiona bądź też gotowe sadzonki. Wielu z hodowców ma dość konkurencyjne ceny, bo wyprzedają po prostu nie potrzebne im nadwyżki produkcyjne. Możesz popytać również na grupach zrzeszających hodowców owadożernych na różnych portalach społecznościowych.

Uprawa z nasion jest jak najbardziej powszechna tylko wymaga mnóstwa cierpliwości, bo roślinki z siewu rosną bardzo wolno i często po roku nie mamy jeszcze dorosłych roślin.

To teraz wiem dlaczego są takie małe. Ale gratuluję cierpliwości. Ja bym tak długo nie wytrzymał i czym prędzej zaczął szukać dorosłych osobników ^_^

Odnośnik do odpowiedzi