luki174 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Witam! Nigdzie nie mogłem znaleźć tematu na temat, który mnie nurtuje. Dziś do mnie dotarła lampa z PowerLed, wykonana przez jednego z forumowiczów(a propos serdecznie polecam Edmine). I teraz sprawa wygląda tak. Pokój mam położony na wschodniej części świata. A więc obecnie Słońce świeci tak od 6-10. Później mógłbym doświetlać lampą 36W. Czy będzie to dobre zarówno dla muchołówek, rosiczek oraz dzbanecznika? A może lepiej pozostawiać wszystko na południowych parapetach(chociaż wolałbym u siebie w pokoju) Słońce jest tam od 11-18/19 teraz. Które rozwiązanie będzie lepsze dla roślinek? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Jeżeli nie chwalisz się gatunkami, to przyjmuję, że posiadasz jakieś dość proste rośliny. Więc ja bym spróbował tak, że rosiczki i dzbaneczniki pierwsza opcja a muchole na południową stronę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Roślinki podstawowe, gdyż jestem początkującym Drosera: Capensis Red oraz Albino (malutkie), Capensis, Capillaris oraz Aliciae. Dionaea Muscipula(w przyszłym tygodniu planuję zakup innych gatunków), Nepenthes Ventrata. zastosuję się do tego, co napisałeś. Jak kupię inne muchołówki, to wtedy poeksperymentuję, dam część na południe, a część pod lampę, zobaczę wtedy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi