dokuvet Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Witam, czy ktoś mam może do odsprzedania rosiczki występujące w Polsce. Wiem że jest pod całkowitą ochroną. Być może jakieś hodowle w instytucjach państwowych mają na odsprzedaż rośliny. Powinny być łatwiejsze w hodowli. Jeżeli ktoś mam jakąś wiedzę na ten temat bardzo proszę o informację. Pozdrawiam Piotr Milke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Możesz je bardzo łatwo zakupić - przez internet (u użytkowników forum (dział Sprzedam), sklepy - np. carnisana.pl), wystawy roślin owadożernych, za tydzień są dwie w Warszawie, ale są też często na Śląsku). Z tego co wiem, w dziale Sprzedam jest aktualna oferta z bodajże polskimi rosiczkami. Nie obawiaj się, jeżeli rośliny nie są pozyskane ze środowiska, to nie jest to ścigane - no bo nie ma za co. Edytowane 8 Maja 2016 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Czy są łatwiejsze w hodowli...tu bym się kłócił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) O, daro dobrze mówi. Trzeba niestety nasze rodzime rosiczki zimować. Jeżeli chciałbyś łatwe rosiczki w hodowli, które rosną bez problemu cały rok w domu, to polecam ci gatunki: drosera capensis, aliciae, spatulata, capillaris Edytowane 8 Maja 2016 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Rodzime rosiczki nie są aż tak trudno w hodowli ale dla nowicjusza mogą sprawić czasami problem. Jeśli ktoś ma podwórko lub balkon to można je hodować cały rok na zewnątrz. Dobrze przygotowana kastra lub torfowisko wymaga potem tylko minimalnej troski. Tutaj masz linki do tematów o zimolubnych roślinach i tego jak stworzyć dla nich dobre miejsce: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Uprawa-ro...mis-t15078.html http://www.rosliny-owadozerne.pl/Torfowisk...owa-t17851.html Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi