Skocz do zawartości

Rośliny MarcinaS

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy temat, żeby się trochę pochwalić swoimi roślinami. Wcześniej wrzucałem zdjęcia w temacie o diodach (link), ale uznałem, że w ten sposób za bardzo się zaśmieca i coraz mniej traktuje o diodach.

Na początek tzw. false vivipary, czy roślina tworząca się na szczycie pędu kwiatostanowego.

cm8h8xr.jpg

Bardziej normalne muchołówki:

PsbCVTn.jpg

qIdu7np.jpg

VabV2pd.jpg

Tłustoszowa gęstwina:

dd1jfLX.jpg

qOi3CHh.jpg

xR37hnG.jpg

LokCcNU.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Woooow jaki genialny kanion sobie trzasnąłeś :D!

Wygląda to rewelacyjnie.

A co do false vivipary... trochę nie wiem co pisać...

wygląda to tak przedziwnie i do tego tak niepowtarzalnie, że nie mogę się napatrzeć o.O

Ona wyrosła z pędu kwiatowego, nadal będącego częścią innej rośliny, czy wystrzeliła w ten sposób po odcięciu jej i włożeniu osobno do gleby?

Odnośnik do odpowiedzi

@Iglacy

False vivipary powstało na nieobciętym pędzie kwiatostanowym, na dole jest ciągle normalna muchołówka. Początkowo był to zwykły pęd kwiatostanowy jednak podczas kwitnienia zaczęły wyrastać młode rośliny. Wydaje mi się, że wyrosły w kątach przysadek. Niestety dzisiaj chciałem zrobić zdjęcie, tak żeby było widać całość i jedna roślina odpadła. Okazało się, ze połączenie pęd kwiatostanowy-młoda roślina jest bardzo kruche. Spodziewam się, ze pozostałe roślinki z czasem też odpadną. Cały proces wydaje się być sposobem na rozmnażanie wegetatywne, tyle że rzadko występujące.

@Cephalotus

Zgadzam się, że światło z diód nie nadaje się do zdjęć bo całość wychodzi za bardzo niebieska. Kiedy jednak patrzy się gołym okiem rośliny wyglądają całkiem naturalnie. Zrobiłem kilka zdjęć po wystawieniu roślin na światło słoneczne.

@Piotr Browarski

Diodami LED, w pierwszym poście dałem linka z opisem jakie stosuję i ile.

bSWzbvU.jpg

D.m Triton

rUB0x9p.jpg

ZYuOFBQ.jpg

Część muchołówek wytwarza krótkie ogonki liściowe, przez co wyglądają jakby składały się tylko z pułapek.

Muchołówki, które nie potrafią zrobić się czerwone nabierają żółtego koloru.

ljMi47g.jpg

eJHN5P2.jpg

oem9IwX.jpg

31Pj7Tu.jpg

JVhBZzG.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Mała aktualizacja.

takie oto kapturnice patrzą na Warszawę z balkonu na 9 piętrze:

post-1670-1465055155_thumb.jpg

Najdłuższy kwiatostan rosiczki jaki udało mi się uzyskać. Należy do D. aliciae i ma ok 70 cm długości. Dla lepszej widoczności zaznaczyłem czerwoną strzałką gdzie się zaczyna.

post-1670-1465055236_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem że zrobił się z tego konkurs :P Dokładny pomiar pokazał 73 cm i jeszcze jest niewielki potencjał do wzrostu.

U mnie nidiformis zawsze miała krótkie kwiatostany, maks 30-35cm, nie wiedziałem że może zaszaleć z 60cm.

Mam pytanie do czytających ten post: czy takie długie kwiatostany u Was też się zdarzają? Ciekawi mnie na ile jest to norma a na ile wybryk mojej rosiczki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Pochwalę się zdjęciami tłustoszy.

Miałem kiedyś w akwarium skałkę z tłustoszami, ale takie rozwiązanie nie było dobre bo podłoże szybko wysychało a rośliny źle rosły. Skałkę wyrzuciłem a zamiast niej jest dodatkowe "zbocze" tłustoszowej dolinki. Takie zagospodarowanie przestrzeni się sprawdza bo wygląda ciekawiej i można zwiększyć liczbę roślin, które się w akwarium zmieszczą.

4Czke41.jpg

3uqKyIC.jpg

cKhPBGs.jpg

PaVdRXD.jpg

eP22Kjr.jpg

Odnośnik do odpowiedzi