MarcinS Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Zakładam nowy temat, żeby się trochę pochwalić swoimi roślinami. Wcześniej wrzucałem zdjęcia w temacie o diodach (link), ale uznałem, że w ten sposób za bardzo się zaśmieca i coraz mniej traktuje o diodach. Na początek tzw. false vivipary, czy roślina tworząca się na szczycie pędu kwiatostanowego. Bardziej normalne muchołówki: Tłustoszowa gęstwina: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Woooow jaki genialny kanion sobie trzasnąłeś ! Wygląda to rewelacyjnie. A co do false vivipary... trochę nie wiem co pisać... wygląda to tak przedziwnie i do tego tak niepowtarzalnie, że nie mogę się napatrzeć Ona wyrosła z pędu kwiatowego, nadal będącego częścią innej rośliny, czy wystrzeliła w ten sposób po odcięciu jej i włożeniu osobno do gleby? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Roślinki piękne, ale do zdjęć daj jakieś normalne światło, bo istotnie psuje kolory. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Faktycznie ładnie to wygląda. Czym je dokładnie oświetlasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 @Iglacy False vivipary powstało na nieobciętym pędzie kwiatostanowym, na dole jest ciągle normalna muchołówka. Początkowo był to zwykły pęd kwiatostanowy jednak podczas kwitnienia zaczęły wyrastać młode rośliny. Wydaje mi się, że wyrosły w kątach przysadek. Niestety dzisiaj chciałem zrobić zdjęcie, tak żeby było widać całość i jedna roślina odpadła. Okazało się, ze połączenie pęd kwiatostanowy-młoda roślina jest bardzo kruche. Spodziewam się, ze pozostałe roślinki z czasem też odpadną. Cały proces wydaje się być sposobem na rozmnażanie wegetatywne, tyle że rzadko występujące. @Cephalotus Zgadzam się, że światło z diód nie nadaje się do zdjęć bo całość wychodzi za bardzo niebieska. Kiedy jednak patrzy się gołym okiem rośliny wyglądają całkiem naturalnie. Zrobiłem kilka zdjęć po wystawieniu roślin na światło słoneczne. @Piotr Browarski Diodami LED, w pierwszym poście dałem linka z opisem jakie stosuję i ile. D.m Triton Część muchołówek wytwarza krótkie ogonki liściowe, przez co wyglądają jakby składały się tylko z pułapek. Muchołówki, które nie potrafią zrobić się czerwone nabierają żółtego koloru. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 Mała aktualizacja. takie oto kapturnice patrzą na Warszawę z balkonu na 9 piętrze: Najdłuższy kwiatostan rosiczki jaki udało mi się uzyskać. Należy do D. aliciae i ma ok 70 cm długości. Dla lepszej widoczności zaznaczyłem czerwoną strzałką gdzie się zaczyna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Ja miałem ostatnio podobny kwiatostan u D. nidiformis, ale uzyskał "tylko" 62 cm Tak więc nadal prowadzisz Marcinie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 Nie wiedziałem że zrobił się z tego konkurs Dokładny pomiar pokazał 73 cm i jeszcze jest niewielki potencjał do wzrostu. U mnie nidiformis zawsze miała krótkie kwiatostany, maks 30-35cm, nie wiedziałem że może zaszaleć z 60cm. Mam pytanie do czytających ten post: czy takie długie kwiatostany u Was też się zdarzają? Ciekawi mnie na ile jest to norma a na ile wybryk mojej rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Uwielbiam to zdjęcie z wieloma muchołówkami! A kwiatostan? Jak taka roślina dała radę?! Brawo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 świetne akwarium, chciałabym takie mieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Żebym to ja miał miejsce, aby wystawić tłustoszki na słońce, ale miałbym kwiecia... Roślinki piękne, szczególnie muchołówki wyglądają na ukontentowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 23 Października 2016 Autor Share Napisano 23 Października 2016 Pochwalę się zdjęciami tłustoszy. Miałem kiedyś w akwarium skałkę z tłustoszami, ale takie rozwiązanie nie było dobre bo podłoże szybko wysychało a rośliny źle rosły. Skałkę wyrzuciłem a zamiast niej jest dodatkowe "zbocze" tłustoszowej dolinki. Takie zagospodarowanie przestrzeni się sprawdza bo wygląda ciekawiej i można zwiększyć liczbę roślin, które się w akwarium zmieszczą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 super rosliny ps.nie boisz sie trzymac kapturnic na 9 pietrze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Tłustoszowy wąwóz jak zwykle w formie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 Wygląda to obłędnie! Ale się musiałeś natrudzić z tym wszystkim... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi