Skocz do zawartości

rośliny wojro :)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim :)

Postanowiłem zamieścić kilka swoich zdjęć i spostrzeżeń jakie zauważyłem hodując owadożery :)

Zdjęcia są z 2014 roku, nie miałem okazji zrobić nowszych. Na bieżąco gdy tylko coś mi wpadnie w oko wrzucę tutaj :)

Pinguicula esseriana - niezwykle wybarwia się pod wpływem mocnego słońca, nietety coś mi go podgryzło i nie zdążyłem zauważyć co.

post-5166-1463003204_thumb.jpg

dionaea muscipula Royal Red - młodziutki okaz, ale jakże piękny ! wszystko co ma jaskrawy kolor wygląda jeszcze piękniej w pełnym słońcu :)

post-5166-1463070408_thumb.jpg

Drosera Aliciae - piękna kępka roślin, nie miałem okazji ich przesadzić.

post-5166-1463070355_thumb.jpg

Drosera Burmanni Hong Kong - jedyny z 8 który pozostał przy życiu, piękna jak dla mnie roślinka.

post-5166-1463070665_thumb.jpg

Dionaea muscipula red-green i regular form - wybrałem 4 najokazalsze sztuki z uprawy, szczególnie żarłoczne :)

post-5166-1463003494_thumb.jpg

Drosera adeale wraz z capensisami i aliciae - nie wiem skąd się wzięła, ale na pewno nie żałuję, że się tu pojawiła. Problem w jej uprawie sprawiało mi to, że nie dogadywała się z innymi. Cała reszta spokojnie stała sobie ciągle w skrzyneczce z około 1cm wody a ten skubaniec wolał mieć tylko wilgotno ! :)

post-5166-1463003613_thumb.jpg

Dionaea muscipula regular form wraz z koleżankami :)

post-5166-1463069798_thumb.jpg

Drosera Paradoxa - perełka :)

post-5166-1463069487_thumb.jpg

Pinguicula hybride - nie jestem do konca pewny czy to jest wlasnie ta odmiana, ale na taką mi wygląda

post-5166-1463003843_thumb.jpg

Nepenthes Hookeriana - młoda roślina, była wtedy ok tydzień-dwa po dotarciu do mnie :)

post-5166-1463069066_thumb.jpg

Drosera madagascariensis - wybaczie mi jakość zdjęcia (zdjęć w sumie), robiłem je tak po prostu, żeby mieć oko na to jak rozwija się po jakimś czasie :)

post-5166-1463069293_thumb.jpg

pinguicula tina - ta "sałata" chyba chciała uciec z tej doniczki, co przesadzenie to jeszcze większy :)

post-5166-1463069827_thumb.jpg

Pinguicula Aphrodite - kolejny ciekawie wybarwiony okaz :) (przepraszam za jakość, kończy mi się miejsce w załącznikach)

post-5166-1463070737_thumb.jpg

próbuję dodać więcej zdjęć, ale na razie nie mogę, nie wiem czemu..

Edytowane przez wojro
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne rośliny. Zadbane i intensywnie wybarwione! Burmannii faktycznie należy do urodziwych. Szkoda, że nie są większe ? Ponadto masz wspaniały egzemplarz drosery paradoxa!

Odnośnik do odpowiedzi

uicula esseriana - niezwykle wybarwia się pod wpływem mocnego słońca, nietety coś mi go podgryzło i nie zdążyłem zauważyć co.
Bardzo ładna jak i cała reszta. Pewnie jakaś gąsieniczka, bo miałem kiedyś z nimi dużo problemów a tłustosze wyglądały identycznie. Zobacz pod liśćmi pogryzionej rośliny/ roślin i pod liśćmi innych roślin w pobliżu. Po skończonym posiłku lubią się chować pod talerzem ;)

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślałem, bo za dwa dni inny tłustosz wyglądał prawie identycznie, wyniosłem go na dwór i postawiłem obok jakiejś sałaty, i robaczek zniknął :)! Chciałem najpierw go spryskać jakimś środkiem ale bałem się, że go przypalę. W sumie to nie sprawdziłem roślin obok ale głupi ma zawsze trochę szczęścia haha :)

Odnośnik do odpowiedzi