Emik3 Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Witajcie, drugi rok z rzędu przytrafiło mi się coś takiego. Zimowałem muchołówkę od początku grudnia do końca marca, zabrałem ją do cieplejszego pomieszczenia dopiero gdy sama zaczęła intensywniej rosnąć, mniej więcej na początku kwietnia. Przez pół miesiąca było wszystko w porządku, jednak potem muchołówka jakby "zamarła" nie wytwarza nowych liści, stare nie usychają, coś tak jakby ponownie szykowała się do spoczynku, tylko problem polega na tym, że minął miesiąc a ona dalej tak samo. Nie pomogło przesadzenie do nowego podłoża. Bulwa nie jest zgniła. W wypadku zimowania muchołówka po prostu wstrzymuje wzrost a u mnie niewidoczne są żadne nowe liście. Podejrzewam, że po prostu padła, aczkolwiek nie wiem co jest przyczyną. Pęd kwiatowy przyciąłem jak tylko urósł na +- 2 cm. Dołączam zdjęcia, widoczne jest suche podłoże, gdyż dołożyłem na wierzch rano troszkę torfu w celach estetycznych gdyż ten zastosowany do przesadzenia delikatnie osiadł. W razie konieczności postaram się dołączyć zdjęcia w lepszej jakości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Skoro z bulwa jest wszystko ok i roslina ma zielone liscie, wiec mocholowka ci nie padla. Poczekaj troche, do roslin czasami trzeba byc cierpliwym. Zapewne roslina musi sie zaaklimatyzowac do nowego podloza, no i pelnego slonca do tej pory bylo jak na lekarstwo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Bywa, że po przesadzeniu rośliny wstrzymują wzrost na parę tygodni. Zwłaszcza, jeśli jest to całkowite przesadzenie, bez zostawienia części starego podłoża na korzeniach. Żeby tego uniknąć, najlepiej przesadzać pod koniec zimowania. I tak, cierpliwość jest tu bardzo istotna. (-: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Muchołówka nie wygląda na "zdrową", jest trochę zabiedzona. Jeżeli do tego próbowała kwitnąć, a pęd kwiatowy urósł na 2 cm, to sporo energii poszło właśnie w niego. wtedy muchołówka wygląda żałośnie i raczej specjalnie nie rośnie. Jeżeli będzie miała teraz idealne warunki, w tym mnóstwo słońca to wyładnieje dopiero pod koniec czerwca - piszę to z doświadczenia. Także potrzeba czasu, dużo czasu i cierpliwości i mnóstwa słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 13 Maja 2016 Autor Share Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) Po zimowaniu normalnie zaczęła puszczać coraz intensywniej nowe liście, potem po około 2-3 tygodniach nagle stop. Dopiero gdy nie ruszała przez około 4 tygodnie postanowiłem ją przesadzić. Miałem dzbanecznika, któremu zostawiałem podłoże i za którymś razem okazało się, że najbliższa roślinie ziemia jest na tyle twarda że musiałem ją rozkruszać więc teraz staram się przesadzać z zachowaniem tylko ziemi w najbliższej okolicy korzeni. Nie mniej zastanowił mnie fakt, że muchołówka sawtooth, która trzymana jest w takich samych warunkach, tylko delikatnie spowolniła wzrost na około tydzień. Kilka razy w kwietniu w nocy był przymrozek. Parapet mam coś w stylu kamiennej płyty i przewodzi trochę zimno, ale w pokoju była standardowa temperatura więc ziemi nie dało rady schłodzić do niskich temperatur ale podejrzewam, że taki chłodny parapet może mieć wpływ na rośliny w chłodne wieczory. Chociaż kilkucentymetrowa warstwa ziemi, podstawka i dno doniczki też są warstwami buforowymi więc tylko wieczorne chłody raczej nie dotarłyby do samych roślin. Edytowane 13 Maja 2016 przez Emik3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi