jacko Napisano 14 Maja 2016 Share Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Witam Mam kilka pytań: Co jest najważniejszym wymogiem w hodowli dzbaneczników by te pięknie rosły i puszczały dużo dzbanków: Oświetlenie? Jakość wody, którą się je podlewa? wilgotność powietrza? Podłoże? Dodatkowo: Mam Nepenthes Mirandę i umieściłem ją przy dużym oknie zachodnim. Doradźcie mi proszę: Jaka byłaby najlepsza świetlówka dla jednego dzbanecznika Mirandy? Podłużna, czy punktowa? Jakiej firmy, o jakiej mocy i jak powinienem doświetlać dzbanka tzn. czy w ciągu dnia by światło było jeszcze bardziej intensywne, czy rano i pod wieczór tak by dzień był dłuższy? Jaki jest koszt zakupu takiej świetlówki i ile bierze i gdzie mógłbym takową kupić? Czy lepszym wyborem byłoby zakupić dwie świtlówy by światło było jeszcze intensywniejsze? Proszę o odpowiedź. Pozdro Edytowane 14 Maja 2016 przez jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Światło : Jeśli jeszcze nic nie masz to polecam zainwestować w LED'y Czy wolisz taśmę czy żarówkę to już sobie wybierz. Pamiętaj żeby wybrać możliwie najwięcej diod niebieskich i czerwonych (rośliny "jedzą" tylko te dwa kolory) i możliwie mało zielonych (tego w ogóle nie jedzą) białe diody będą mieszanką kolorów, zimny biały będzie miał przewagę niebieskiego, a ciepły biały przewagę czerwonego. Ja w swoim terra mam 84 W tego : http://kupujled.pl/product-pol-86-Tasma-LE...-RGB-DC12V.html na powierzchni 0,5m kwadratowego. Przy okazji polecam Pana z tego sklepu na prawdę dobry fachowiec. Na co dzień świecą się tylko diody czerwone i niebieskie (światło różowe), a ekspozycyjnie zapalam światło białe i wszystko ładnie rośnie i się wybarwia. Jeśli swoje dzbanki chcesz trzymać na parapecie to nie zapomni o jakieś firance (ale nie takiej z dziurami) ustawionej tak żeby światło słoneczne przechodziło przez nią zanim dosięgnie roślinkę bo inaczej Ci liście popali. Nie ma sensu żeby sztuczne oświetlenie cały czas się świeciło, dostosuj oświetlenie tak żeby dzbanki miały 14 h światła, a sztuczne żeby było włączone zanim słońce dosięgnie roślny i zaraz po tym jak przestanie je oświetlać. Woda : Tu nie ma co pisać obowiązkowo destylowana, demineralizowana, deszczówka albo RO. Podlewanie od góry, jak na parapecie to dosyć często byś musiał. Po podlewaniu usuwaj nadmiar wody z podstawka. Wilgotność : To już zależy od gatunków jakie chcesz mieć N. 'Miranda' po aklimatyzacji zadowoli się jak ją spryskasz wodą z filtra RO 2-3 razy dziennie. Doniczkę możesz jeszcze postawić na dużym spodku wysypanym keramzytem też zalanym wodą. Zanim kupisz jakiś dzbaneczniki trzy razy przeczytaj jakie ma wymagania. Podłoże : Musi być dobrze przepuszczalne i jak najuboższe. To właściwie wszystkie wymagania. Ja polecam mieszankę wygotowany kwaśny torf + perlit + pocięty martwy mech torfowiec (1:1:1) Jeśli chcesz uchować ładnego dzbanecznika z dużymi dzbankami to nigdy ale to przenigdy go nie przestawiaj z miejsca na miejsce i nie zmieniaj mu warunków w jakich rośnie. Jeśli nie możesz mu zapewnić warunków optymalnych to mniej wymagające gatunki też się do nich przystosują i też będą dobrze rosły, ale nawet obrócenie doniczki o 180 stopni może spowodować, że dzbanecznik przestane na jakiś czas wytwarzać dzbanki. Mam nadzieję, że coś doradziłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Świetnie Bardzo dziękuję za odpowiedź))) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Witam Mam kilka pytań: Co jest najważniejszym wymogiem w hodowli dzbaneczników by te pięknie rosły i puszczały dużo dzbanków: Oświetlenie? Jakość wody, którą się je podlewa? wilgotność powietrza? Podłoże? Dodatkowo: Mam Nepenthes Mirandę i umieściłem ją przy dużym oknie zachodnim. Doradźcie mi proszę: Jaka byłaby najlepsza świetlówka dla jednego dzbanecznika Mirandy? Podłużna, czy punktowa? Jakiej firmy, o jakiej mocy i jak powinienem doświetlać dzbanka tzn. czy w ciągu dnia by światło było jeszcze bardziej intensywne, czy rano i pod wieczór tak by dzień był dłuższy? Jaki jest koszt zakupu takiej świetlówki i ile bierze i gdzie mógłbym takową kupić? Czy lepszym wyborem byłoby zakupić dwie świtlówy by światło było jeszcze intensywniejsze? Proszę o odpowiedź. Pozdro Cześć Wszystko jest ważne, ale są rośliny bardziej i mniej wymagające Akurat Miranda to najbardziej efektowna a za razem jedna z najprostszych krzyżówek. Główny aspekt to oświetlenie, czym więcej tym lepiej. Miranda dobrze doświetlona w słonku potrafi mieć czerwone liście i przepięknie wybarwione dzbany. Gdzieś na forum wrzucałem już zdjęcie dzbanów mojej Mirandy jak światła było full i gdy go zabrakło Ponawiam, to ta sama roślina tylko w innym okresie roku!!! Tak więc nie martw się, teraz idzie lato i dzbany powinny być super! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Świetnie Bardzo dziękuję za odpowiedź))) Pozdrawiam Pomogłem, daj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Dzięki za odpowiedzi, mam właśnie zamiar zacząć (ponownie) hodowlę dzbanków:)) Życzcie mi powodzenia!!!)) Pozdro JB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi