Lukash Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Proszę mi podpowiedzieć jakie warunki jej zapewniacie. U mnie rośnie owszem ale przychodzi moment, że pyk i focha strzela! Po czym usycha i taki jest jej żywot u mnie. Tak bardzo mi się podoba ta rosiczka i chciałbym nacieszyć się nią kiedy jest większa. Były okresy, że miała średnicę 4 cm, sporo listków obsypanych rosą ale nic nie trwa wiecznie i marnieje, wyrasta inna z korzenia (długie i twarde, czego nie lubię w rosiczkach) ale zanim wyrośnie też zdąży zmarnieć albo przestaje rosnąć albo wyrasta kolejna. W terra rośnie na wysokości 7 cm no i ma sporo miejsca do rozwijania korzeni. Tu rosła w terra ale w doniczce 5,5 cm: A tu w terra na luźno posadzona: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Widzę, że nie jestem sam. Mam identyczny problem. Niedawno wsadziłem ją do wyższej doniczki i na razie rośnie normalnie. Tylko u mnie stoi sobie na parapecie. Edytowane 15 Maja 2016 przez damian.sze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 U mnie się tak dzieje z innymi rosiczkami. A graomogolensis mam może od niecałego roku i jeszcze mi się to nie przytrafiło. Wydaje mi się że to po prostu taka ich natura. Ale może ktoś wie coś więcej na ten temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 No to widzę, zagadkę będziemy rozwiązywać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 O dziwo rośnie mi fenomenalnie w otwartym akwarium na południowym parapecie. Podłoże stale co najmniej wilgotne, okresowo mokre. Słońce południowe tyle ile jest. Temperatury pokojowe. Rośnie rewelacyjnie. Jak będę w domu, to zrobię zdjęcie, ale jest ogromna. Wcześniej męczyłem się z nią w terrarium, ale to było zbędne jak widać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 O dżizas! Taka najwidoczniej jej uroda ale czekamy na zdjęcie. Osobliwa jest ta rosiczka a ja muszę jej dogodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Cześć. Mam (miałem) te rosiczki U mnie jedna zimą rośnie w terrarium/akwarium (wysoka wilgotność), a latem na zewnątrz - raczej rosła (cała doniczka jest już u jednego z z naszych kolegów). Nigdy z nią nie było problemów. Ta co rośnie pod sztucznym oświetleniem na razie mi padła (i tak odbije) gdyż zapomniałem ją podlać, ale ogólnie też tam sobie rosła i nigdy nie było z nią problemów. I mam jeszcze kilkanaście sztuk w małej szklarence (bardzo wysoka wilgotność), na południowym parapecie w domu i tez sobie tam ładnie rosną . Ogólnie wg zasady "nie chuchamy, nie dmuchamy" roślina daje radę w każdych wymienionych warunkach. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Oto moja roślina, ma już ponad rok, a posadziłem ją jak miała jakieś 1,5 cm i nie liczyłem, że tam długo pożyje. Ma warunki jak opisałem powyżej. Może nie lubi nadmiernej wilgotności powietrza, skoro w terrarium niezbyt jej szło. Albo miała za ciepło. Muszę porobić sadzonki, skoro tak dobrze mi się tam utrzymuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Wychodzi na to, że południowy parapet jej pasuje bo i karaluch wspomniał, że tak trzymał. U niego w wysokiej wilgotności także dobrze sobie radzą, tu też akwarium więc w środku kiedy jest słońce może być i cieplej i wilgotniej. Trzeba tak spróbować bo rosiczka jest piękna! Na zdjęciu powyżej także! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi