Skocz do zawartości

Dziwnie pozakręcane pułapki

ujo23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przesadzałem muchołówkę z miesiąc temu i zaczyna puszczać dość sporo nowych liści tylko niektóre są dziwnie pozakręcane.

Czytałem ze pozakręcane liście to norma szczególnie na wiosnę i tak się zdarza parę razy do roku. Tylko moje pytanie jest takie czy te pozakręcane pułapki wyprostują się i będą normalne otworzone ? Czy raczej są skazane na straty i się nie otworzą anie nie wyprostują?

post-7235-1463321870.jpg

post-7235-1463321885_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam przesadzałem muchołówkę z miesiąc temu i zaczyna puszczać dość sporo nowych liści tylko niektóre są dziwnie pozakręcane.

Czytałem ze pozakręcane liście to norma szczególnie na wiosnę i tak się zdarza parę razy do roku. Tylko moje pytanie jest takie czy te pozakręcane pułapki wyprostują się i będą normalne otworzone ? Czy raczej są skazane na straty i się nie otworzą anie nie wyprostują?

Według mnie są normalne, jak się otworzą to powinny się wyprostować.

Odnośnik do odpowiedzi

One nie są"dziwnie pozakręcane" tylko jeszcze nie rozwinięte. Muchołówka rośnie w ten sposób. Zresztą ze świata roślin to nie tylko ona tak rośnie. A wygląda nico dziwnie ze względu na bardzo niecodzienną formę liści. Gdyby jej budowa była tak prosta jak Drosera filiformis to by była jak ona i wiele innych roślin po prostu skręcona w ślimaka :)

Podsumowując rośliny wyglądają dobrze i nic im się nie dzieje złego.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi