ujo23 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Witam przesadzałem muchołówkę z miesiąc temu i zaczyna puszczać dość sporo nowych liści tylko niektóre są dziwnie pozakręcane. Czytałem ze pozakręcane liście to norma szczególnie na wiosnę i tak się zdarza parę razy do roku. Tylko moje pytanie jest takie czy te pozakręcane pułapki wyprostują się i będą normalne otworzone ? Czy raczej są skazane na straty i się nie otworzą anie nie wyprostują? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Witam przesadzałem muchołówkę z miesiąc temu i zaczyna puszczać dość sporo nowych liści tylko niektóre są dziwnie pozakręcane. Czytałem ze pozakręcane liście to norma szczególnie na wiosnę i tak się zdarza parę razy do roku. Tylko moje pytanie jest takie czy te pozakręcane pułapki wyprostują się i będą normalne otworzone ? Czy raczej są skazane na straty i się nie otworzą anie nie wyprostują? Według mnie są normalne, jak się otworzą to powinny się wyprostować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) One nie są"dziwnie pozakręcane" tylko jeszcze nie rozwinięte. Muchołówka rośnie w ten sposób. Zresztą ze świata roślin to nie tylko ona tak rośnie. A wygląda nico dziwnie ze względu na bardzo niecodzienną formę liści. Gdyby jej budowa była tak prosta jak Drosera filiformis to by była jak ona i wiele innych roślin po prostu skręcona w ślimaka Podsumowując rośliny wyglądają dobrze i nic im się nie dzieje złego. Edytowane 15 Maja 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ujo23 Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 dzięki za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi