Skocz do zawartości

Hodowla mszyc

Hesperyda

Rekomendowane odpowiedzi

Hodował ktoś z was może mszyce, jako pokarm dla swoich owadów lub gadów? Miałam kiedyś muszki owocówki nielotki, ale wolałabym spróbować coś innego.

Edytowane przez Hesperyda
Odnośnik do odpowiedzi

Z własnego doświadczenia mszyc nie polecam dla owadożerów. Przy większej ilości mszyce zamiast być zjadane mogą zacząć jeść roślinkę. dwa lata temu mszyce które żerowały na kwiatach jednorocznych upodobały sobie kilkanaście roślinek, które mimo zastosowania odpowiednich środków były bardzo zmarnowane. (Część mszyc oczywiście sobie zjadały, ale niektóre niespecjalnie chciały wchodzić na pułapki) :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałam na myśli karmienia roślin. W internecie znalazłam coś takiego "Jej hodowla jest wyjątkowo łatwa, a gatunki, które są dostępne w sprzedaży nie zaatakują nam roślin w terrarium ponieważ żerują tylko w zależności od odmiany na zbożu albo grochu." Na czym hodowałeś te swoje mszyce? Oraz gdzie je kupiłeś? Na razie znalazłam oferty sprzedaży tylko na jakimś forum.

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, źle przeczytałem :) Niestety ale mszyce jakie miałem pojawiły się same jako pasożyt na innych roślinach a jak wspomniałem tylko przeszły sobie na owadożery. Co do dokarmiana wolę się nie wypowiadać gdyż nigdy nie praktykowałem. Przepraszam za błąd :)

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się zdarza coś źle przeczytać. Miałam kiedyś mszyce na capensisach ale szybko je zwalczyłam. Chciałabym spróbować swoich sił w hodowli modliszek i dlatego zastanawiam się nad mszycami.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem małą hodowlę mszycy grochowej dla młodych P. wahlbergii i szczerze mówiąc są bardziej problematyczne w utrzymaniu od muszek owocowych... poza tym są mniej ruchliwe przez co modlichy nie chciały za bardzo atakować. Trudniej je także przenosić/odławiać do skarmienia - są bardzo delikatne (przynajmniej bardziej delikatne od muszek i wylęgu świerszcza) i łatwo je zmiażdżyć.

Odnośnik do odpowiedzi