Utricularca Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Witam wszystkich Postanowiłam przeznaczyć moje lekko porysowane 200 oraz 30 litrowe akwaria dla roślin owadożernych. Wciąż czytam wiele artykułów, ale odnośnie oświetlenia jest już tyle danych, że sama już nie wiem. Większe akwarium ma pokrywę na 2 t8, ale raczej zostaną zmienione na coś innego, więc powiedzmy, że pokrywa będzie nowa Małe jest przykrywane pleksą, na której leży świetlówka (w obudowie oczywiście). W środku mają być przede wszystkim pływacze-póki co mam U. livida, sandersonii, bisquamata i minutissima, ale będę chciała powiększyć tą kolekcję. Z rosiczek mam D. regia, binata "normal" i "Red form", filiformis, peltata, rotundifolia, capensis "Normal", "Alba", "All red", peltata lub spatulata sama nie wiem i jakieś pigmejki. Jest jeszcze 1 P. ehlersiae "Victoria". W akwarium na pewno NIE pojawią się muchołówki, kapturnice ani dzbaneczniki. Które z wyżej wymienionych nie będą nadawały się do akwarium? Wiem, że tłustoszka mogę dać na górce z innym podłożem, żeby mu było suszej i powinno być ok. Paludarium ma cieszyć oko i dlatego światło nie może być zbyt czerwone/różowe. Oczywiście przyspieszenie wzrostu roślin, wybarwianie się na czerwono i stymulacja do kwitnięcia mile widziana. A bo zapomniałam powiedzieć, że zastanawiałam się nad ledami Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne, żeby mi pomóc w stworzeniu oświetlenia? Dodam jeszcze, że roślinki nie będą w doniczkach tylko zamierzam zrobić kompozycję w podłożu, a raczej ich mieszance na stałe. Będę wdzięczna za Wasze sugestie, doświadczenia oraz zdjęcia jak to u Was wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Witam wszystkich Postanowiłam przeznaczyć moje lekko porysowane 200 oraz 30 litrowe akwaria dla roślin owadożernych. Wciąż czytam wiele artykułów, ale odnośnie oświetlenia jest już tyle danych, że sama już nie wiem. Większe akwarium ma pokrywę na 2 t8, ale raczej zostaną zmienione na coś innego, więc powiedzmy, że pokrywa będzie nowa Małe jest przykrywane pleksą, na której leży świetlówka (w obudowie oczywiście). W środku mają być przede wszystkim pływacze-póki co mam U. livida, sandersonii, bisquamata i minutissima, ale będę chciała powiększyć tą kolekcję. Z rosiczek mam D. regia, binata "normal" i "Red form", filiformis, peltata, rotundifolia, capensis "Normal", "Alba", "All red", peltata lub spatulata sama nie wiem i jakieś pigmejki. Jest jeszcze 1 P. ehlersiae "Victoria". W akwarium na pewno NIE pojawią się muchołówki, kapturnice ani dzbaneczniki. Które z wyżej wymienionych nie będą nadawały się do akwarium? Wiem, że tłustoszka mogę dać na górce z innym podłożem, żeby mu było suszej i powinno być ok. Paludarium ma cieszyć oko i dlatego światło nie może być zbyt czerwone/różowe. Oczywiście przyspieszenie wzrostu roślin, wybarwianie się na czerwono i stymulacja do kwitnięcia mile widziana. A bo zapomniałam powiedzieć, że zastanawiałam się nad ledami Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne, żeby mi pomóc w stworzeniu oświetlenia? Dodam jeszcze, że roślinki nie będą w doniczkach tylko zamierzam zrobić kompozycję w podłożu, a raczej ich mieszance na stałe. Będę wdzięczna za Wasze sugestie, doświadczenia oraz zdjęcia jak to u Was wygląda. Unikałbym umieszczania D. regia i tłustoszy w terrarium. D. filiformis z tego co wiem wymaga spoczynku, więc też odpada. Binata niby spoczynku nie wymaga, ale lubi to. Najwazniejsza sprawa. Jeżeli są to akwaria, to w środku obowiązkowo muszą się znaleźć wentylatory. Chyba że tak jak w przypadku mojego akwarium z tłustoszami, jest ono niskie, nie przykryte żadną pokrywą, podłoże jest usypane wysoko i stoi jeszcze na parapecie, gdzie często jest otwierane okno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 D. regia, binata "normal" i "Red form", filiformis, peltata, rotundifolia, capensis "Normal", "Alba", "All red", peltata lub spatulata sama nie wiem i jakieś pigmejki. Żadna z tych roślin nie kwalifikuje się na przymusowe wakacje w paludarium. Parapet jest dla nich w sam raz, więc wkładanie ich do przerobionego akwarium to zabieg czysto estetyczny. Paludarium ma cieszyć oko i dlatego światło nie może być zbyt czerwone/różowe. Oczywiście przyspieszenie wzrostu roślin, wybarwianie się na czerwono i stymulacja do kwitnięcia mile widziana. A bo zapomniałam powiedzieć, że zastanawiałam się nad ledami Najlepsza część imprezy. Nie można mieć wszystkiego. Oświetlenie na fazę wegetatywną, generatywną i jeszcze żeby było białe. Sam bym takie chciał . Dobra na poważnie. Jeśli chcesz oświetlenie w kolorze białym to nie spodziewaj się nadzwyczajnych efektów poza skalą przy wspomaganiu wzrostu rośliny w fazie wegetatywnej i przy jej kwitnieniu. Taki prosty przykład na świetlówkach. Na rozwój masy zielonej przy świetlówkach najlepsze efekty daje Sylvania Grolux 8500K, ale jej barwa jest lekko fioletowa. Przy kwitnieniu najlepsze efekty dają świetlówki o Tc 2700K, ale ich barwa jest z kolei żółtawa. Po środku są świetlówki z Tc około 6500K, z barwą białą. Rośliny pod nimi rosną, ale nie są tak efektywne jeśli chodzi o rozwój rośliny w fazie wegetatywnej i generatywnej. Taka uniwersalna. To samo z panelami led. Wzrost roślin będzie postępował w zależności od tego jakie widmo wytwarza panel. Jeśli ma być to paludarium miłe dla oka proponuje skupić się na oświetleniu z wytwarzanym światłem o barwie białej. Rośliny rosnąć będą, kwitnąć będą też, ale nie tak dobrze jak pod wyspecjalizowanymi oświetleniem pod konkretną fazę. Sprawa druga. Oświetlenie pod pokrywą czy nad nią. W pierwszym przypadku ograniczeniem jest temperatura jaką wytwarza oświetlenie. W tym zakresie najmniej grzeją świetlówki T5. Jeśli oświetlenie nad pokrywą to tutaj już takich ograniczeń nie ma i można stosować w zasadzie wszystko. Jedynym mankamentem jest to, że dobrze jest utrzymywać pokrywę w czystości ponieważ ubrudzona przepuszcza światło z dużą stratą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Utricularca Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 Dieball owszem, będą wentylatory tracer274 "Żadna z tych roślin nie kwalifikuje się na przymusowe wakacje w paludarium. Parapet jest dla nich w sam raz, więc wkładanie ich do przerobionego akwarium to zabieg czysto estetyczny. " Pisałam, że chodzi mi o estetykę i o ile im nie zaszkodzi to chętnie je tam umieszczę. A co do parapetu to odpada, bo po pierwsze jest wąski, a po drugie mam strasznie suche powietrze w pokoju, ponieważ hoduję ptaki a to wysusza powietrze. Tak tak, sprawdziłam to już. Wiem, że nie można mieć wszystkiego. Najważniejszy jest dla mnie efekt wizualny, ale miło będzie jak troszkę przyspieszy wzrost Oświetlenie będzie w pokrywie z powody podanego wyżej. No i pytanie czy ledy(paski) czy T5? Ledy mogą być np 2 paski białe i jakiś mix czerwonych i białych, tak samo T5 mogą być 2 różne. I tu pytanie czy to dobry pomysł, a jeśli tak to jakie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Co do pasków led. To nie jest tak, że jak światło wytwarzane przez diodę jest czerwone czy tam ma jakąś inną barwę to jest ok. Światło te musi mieć fale o odpowiedniej długości zgodne z tym co potrzebuje roślina. Jeśli już paski to radziłbym same białe. W przypadku T5 z mieszaniem nie ma problemu np jeden Grolux i do tego świetlówka 6500K, wymieszane światło powinny być zbliżone do białego. Jak ma być zupełnie białe to jakieś dwie świetlówki na 6500K, ale jednak warto zastosować jednego Groluxa. A to czy wybierzesz już świetlówki czy diody na paskach to już twój wybór. Tutaj nikt za ciebie nie zadecyduje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Utricularca Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 Nie mam zamiaru by ktoś za mnie decydował. Pytam o Waszą opinię na podstawie doświadczeń. Może być lekko różowo. Wiem, że nie chodzi o kolor a o długość fal. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Nie mam zamiaru by ktoś za mnie decydował. Pytam o Waszą opinię na podstawie doświadczeń. Może być lekko różowo. Wiem, że nie chodzi o kolor a o długość fal. Jeśli chodzi o świetlówki, to na stronie Zoolight są gotowe zestawy. Sprawdzone są świetlówki Sylvania grolux, choć ja je stosuje w parze ze Sylvania Aquastar. Co do lamp ledowych, mamy tu na forum jednego speca, robiącego dobre i ładne lampy. Odezwij się do Emdine, ma swój temat w dziale Sprzedam. Sam korzystam z oświetlenia z obu tych źródeł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Emdine porządna firma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Utricularca Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Piszę po długiej przerwie związanej z obroną pracy inżynierskiej. Na szczęście już za mną Co nieco poczytałam od ostatnich Waszych komentarzy. Zastanawiałam się nad power ledami. Niektórzy zachwalają, niektórzy uważają, że świetlówki są lepsze. Tylko problem jest taki, że małe akwarium szybko by mi się od nich nagrzewało. Jakiś sposób na chłodzenie? Jedno 60l a drugie 40. Czy może jednak diody? Doczytałam na forum roraimy że stosunek diod deep red(660nm) : royal blue(450nm) : cool white powinien wynosić 3 : 5 : 2. 200 litrowe akwarium chciałabym mieć wystawowe i się zastanawiam czy taki stosunek nie dawałby zbyt niebieskiego wizualnie światła. Co o tym sądzicie? Co do samych diod: czy te poniżej są odpowiednie? Podobno wg parametrów są ok, ale czy ktoś może kupował u tych sprzedawców? I które zimne? Zimne czy bardzo zimne Jeżeli nie to powiedzcie gdzie kupowaliście swoje. czerwona: http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-deep-...6355055482.html niebieska: http://allegro.pl/dioda-led-1w-niebieska-4...6352635383.html biała1: http://allegro.pl/dioda-1w-power-led-zimny...6138189686.html biała2: http://allegro.pl/dioda-1w-power-led-zimny...6352467078.html biała3: http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-38mil...6338215747.html No chyba że jesteście zwolennikami świetlówek to podajcie proszę argumenty za Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi