Mort Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Mam takie głupie pytanie: Co oznaczają skróty: -var. -sp. czy spec. -ssp. ???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Mort napisał: Mam takie głupie pytanie:Co oznaczają skróty: -var. -sp. czy spec. -ssp. ???? var. = variety - rodzaj, forma ssp. = sub-species - podgatunek sp. spec. = species - gatunek cv - Cultivated Variety - odmiana hodowlana, niezarejestrowana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Temat był w 2006r poruszony, ale może ktoś da odp. ;-) Co oznacza w gatunku drosera filiformis Raf. to... Raf? Albo drosera bianta LABILL.?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 To chyba będą skróty od nazwisk ludzi, którzy nadali roślinie nazwę łacińską, np. Pallas - Pall. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 a wiec sarracenia flava var. flava to żółta odmiana kapturnicy żółtej:D? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Powtórzenie nazwy po var. oznacza z tego co wiem typową formę rośliny, ale uzywa się tego tylko jeśli dany gatunek ma jakieś podgatunki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi