Ilubie Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu w doniczce zobaczyłem małe robaczki. Od tego czasu roslinka zaczela marniec w oczach, wydaje mi sie ze przez te robaczki. Czy ktos by mogl je zidentyfikowac, ewentualnie pomoc czym to dziadostwo zniszczyc? Podsylam zdjecie, z gory przepraszam za jakosc, jezeli potrzeba lepsze, postaram sie zrobic. Edytowane 23 Maja 2016 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Witam, od jakiegoś czasu w doniczce zobaczyłem małe robaczki. Od tego czasu roslinka zaczela marniec w oczach, wydaje mi sie ze przez te robaczki. Czy ktos by mogl je zidentyfikowac, ewentualnie pomoc czym to dziadostwo zniszczyc? Podsylam zdjecie, z gory przepraszam za jakosc, jezeli potrzeba lepsze, postaram sie zrobic. W tym wypadku przyda się się wyraźne zdjęcie rośliny i "szkodnika", informacja gdzie został znaleziony oraz co to za roślina i nawet najprostszy opis występujących zmian na roślinie. Po zdjęciu ciężko tak bo nie jest wystarczająco wyraźne, może to być wełnowiec lub przędziorek, ale nie ma pewności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 (edytowane) To na 99 procent wełnowiec. Przędziorki są bardzo malusie i mają inny kształt. Ja wełnowców pozbyłam się ProAgro (był na storczykach). Ale najlepiej wstaw jeszcze wyraźne zdjęcie. Edytowane 22 Maja 2016 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilubie Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) wygląd mizernej muchołówki i robaczki: https://zapodaj.net/caad5daab5ed2.jpg.html https://zapodaj.net/6288257bac799.jpg.html https://zapodaj.net/8c9c4891cdbb9.jpg.html ps. wyciągnąłem kawalek ziemi i ich tam bylo dosc sporo mam na dzieje ze nie ruszą mojej kapturnicy bo rosnie bardzo ładnie. Lepszych zdjec nie dam rady zrobic. :/ Edytowane 23 Maja 2016 przez Ilubie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Ciężki orzech do zgryzienia. Robaka ze zdjęcia rozpoznaje, bo widziałem go na żywo, ale nigdy nie byłem wstanie dopasować nazwy do obrazu. Jedyny najbardziej prawdopodobny trop jaki mogę dać to mszyca korzeniowa. Z tego co udało mnie się wykopać z otchłani internetów, można stosować na nią BASUDIN 25EC lub iProAgro 100EC. Z biologicznej metody walki można zastosować mrówki Lasius flavus, ponoć łatwe w hodowli. Jak zwykle zalecam stosowanie chemii na sam koniec. Na pierwszy rzut można by zastosować wymianę podłoża i obmycie rośliny w wodzie. Stare podłoże do pieca. Można też zalać do pełna wodą na 2-3 dni tak by się potopiły, ale wymiana podłoża jest chyba najbardziej skutecznym rozwiązaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi