Takkkio Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Hej, Zakładam obecnie akwarium i zostanie mi jakieś 10 kg suchego piasku aragonitowego. Wykorzystuje się go do zbiorników morskich i z twarda wodą - utrzymuje wysoką twardość lepiej niż kruszony koral. Zastanawiam się czy mogę go użyć jako podłoże dla niektórych owadozerow. Czy stosowaliście kiedyś takie podłoże i czy macie pomysły do jakiej mieszanki by się nadało? Mnie do głowy przychodzą na razie tłustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Chyba tylko do tłustoszy, skoro utrzymuje wysoką twardość wody, więc jakieś tam jony węglanowe zawiera, a te lubią wyłącznie tłustosz. Poza tym czy to ma wpływ na zasolenie podłoża, bo jeżeli tak, to zastanawiałbym czy by nie zrezygnować. Trudno nam dyskutować o czymś, czego zasadniczo nie znamy. Wydaje mi się, że jakiś specjalnych korzyści nie uzyskasz, a znanych i sprawdzonych składników na podłoża jest całkiem sporo. Nie mniej nikt nikomu nie broni eksperymentowania, tylko warto to właściwie przeprowadzić i stosownie udokumentować tak, żeby pozostała jakaś wiedza po tym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Z tego co udało mnie się natrafić piasek aragonitowy rozpuszcza się w niskim pH, przy okazji uwalniając Mg, Ca i węglany. Więc z punktu widzenia utrzymania stabilnych właściwości fizycznych i chemicznych podłoża nie ma mowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Takkkio Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 (edytowane) Znalazłem link: http://www.sarracenia.com/faq/faq3340.html Piasek na bazie węglanu wapnia jest tutaj określany, jako dobrze przepuszczalny i toworzący zasadowe środowisko. W akwariach sprzyja niegromadzeniu się szkodliwych produktów przemiany materii, słabiej rozwijają się w nim grzyby, glony i inne stworzenia wpływające negatywnie na delikatniejsze gatunki ryb. Dlatego od razu mi się skojarzył z tłustoszami, które lubią takie suche, przepuszczalne, alkaliczne podłoże. Myślę, że pokespetymentuję z tym trochę Edytowane 29 Maja 2016 przez Takkkio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Aragonit z tego co widzę to zwykły węglan wapnia, więc można go traktować jak wapień, który u nas z tego co pamiętam jest zbudowany głównie z kalcytu (nie mniej to ta sama substancja chemiczna). W niskim pH się rozpuszcza, ale to chodzi o silne kwasy. Kwasy humusowe z torfu są zbyt słabymi kwasami żeby go rozpuścić w dużej ilości, mogą co najwyżej rozpuścić go w bardzo niewielkim stopniu, aż do ustalenia równowagi. Moim zdaniem można go spokojnie stosować wyłącznie do tłustoszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi