matio Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Po zimowaniu, zaczęły ładnie wychodzić nowe pułapki a poźniej, z niewiadomych przyczyn zaczęły marnieć. Stożek wydaję się być zdrowy. Muchol stoi na wschodznim parapecie. Myślicie, że to może być podobna przyczyna jak http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...niu-t19386.html i po prostu dostał nagle za dużo słońca i troszkę się poparzył? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 (edytowane) Teraz pytanie czy te brązowe, uschnięte liście są z zeszłego sezonu czy już nowe z tej wiosny? Bo jeśli są z zeszłego sezonu, to nic dziwnego, że niektóre z nich schną. Resztą liści nie wygląda na poparzone Liście były wtedy w zupełnie innym (raczej nie do pomylenia), kolorze. Problem może leżeć w złym zimowaniu, czy to za krótkim, czy to ze zbyt wysokimi temperaturami. Roślina wtedy na wiosnę wypuści nowe pułapki, które mogą być jak najbardziej prawidłowo rozwinięte (bo jakieś tam zapasy sobie przed zimą w kłączu odłożyła), a potem przy utrzymującej się zbyt małej ilości światła może dojść do tego, że zacznie wypuszczać "gorsze" liście. Na trzecim zdjęciu od góry, jedna z pułapek wygląda dziwnie, ale gdyby było to poparzenie słoneczne, to większa ilość pułapek wyglądałaby w ten sposób. Edytowane 29 Maja 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Teraz pytanie czy te brązowe, uschnięte liście są z zeszłego sezonu czy już nowe z tej wiosny? Bo jeśli są z zeszłego sezonu, to nic dziwnego, że niektóre z nich schną. Resztą liści nie wygląda na poparzone Liście były wtedy w zupełnie innym (raczej nie do pomylenia), kolorze. Problem może leżeć w złym zimowaniu, czy to za krótkim, czy to ze zbyt wysokimi temperaturami. Roślina wtedy na wiosnę wypuści nowe pułapki, które mogą być jak najbardziej prawidłowo rozwinięte (bo jakieś tam zapasy sobie przed zimą w kłączu odłożyła), a potem przy utrzymującej się zbyt małej ilości światła może dojść do tego, że zacznie wypuszczać "gorsze" liście. Na trzecim zdjęciu od góry, jedna z pułapek wygląda dziwnie, ale gdyby było to poparzenie słoneczne, to większa ilość pułapek wyglądałaby w ten sposób. Niestety, to są pułapki z tej wiosny Jeśli takie są objawy nieprawidłowego zimowania to faktycznie może to jest przyczyna. Temperatura w jakich była roślina podczas zimowania mogłabyć trochę za wysoka - ok. 14 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Normalnie to tak wyglądałoby przemrożenie... o którym nie można teraz nawet myśleć. Dla mnie wygląda to na poparzenie słoneczne. No w zasadzie to spalenie. Niestety to jest możliwe. Nowe liście powinny zacząć wychodzić już przystosowane. Ale jak wystawia się rośliny ze spoczynku to albo wcześniej, albo nie tak od razu na słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Normalnie to tak wyglądałoby przemrożenie... o którym nie można teraz nawet myśleć. Dla mnie wygląda to na poparzenie słoneczne. No w zasadzie to spalenie. Niestety to jest możliwe. Nowe liście powinny zacząć wychodzić już przystosowane. Ale jak wystawia się rośliny ze spoczynku to albo wcześniej, albo nie tak od razu na słońce. Jest nauczka na przyszły rok. Co najlepiej w takim przypadku robić? Zostawić w takich warunkach jak był i przyszłe pułapki powinny już radzić sobie coraz lepiej czy może jakaś specjalna "terapia"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Dla mnie to wygląda jak efekt porządnego odwodnienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2016 Dla mnie to wygląda jak efekt porządnego odwodnienia. To raczej odpada - regularnie podlewana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aRoSnk Napisano 1 Czerwca 2016 Share Napisano 1 Czerwca 2016 Moim zdaniem, to poparzenie przez słońce. Miałem to samo. Za wcześnie wystawiłem na południowy balkon i tak też się skończyło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2016 Moim zdaniem, to poparzenie przez słońce. Miałem to samo. Za wcześnie wystawiłem na południowy balkon i tak też się skończyło. Odżyła? Długo zajęło jej przystosowanie się? U mnie niby rośnie ale dalej jakoś marnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aRoSnk Napisano 1 Czerwca 2016 Share Napisano 1 Czerwca 2016 Odżyła? Długo zajęło jej przystosowanie się? U mnie niby rośnie ale dalej jakoś marnie. Tak odżyły i zaczynają śmiało rosnąć Nie pamiętam już dokładnie ile im to zajęło, ale na pewno ponad miesiąc. Nie mam niestety zdjęć wcześniejszych, ale obecnie wyglądają tak: Muchołówki - LINK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 Ehh... Chyba to jednak co innego niż poparzenie. Nowe pułapki rosną i jak już trochę podrosną to ... też zaczynają czernieć. Chyba, że po prostu jeszcze się nie podniosła po poparzeniu i potrzebuję więcej czasu i nowych pułapek. Mamy już czerwiec a roślinka nie wygląda najlepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Nie widzę, aby tym najnowszym pułapkom coś dolegało. Owszem nowe, ale sądzę, że wytworzone sprzed wystawienia na słońce, te też są pokiereszowane. Nie możesz NIC więcej zrobić jak dac teraz roślinom dużo słońca. To jedyna skuteczna terapia, która w dużej mierze pomaga na większość problemów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi